Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εμεινε από καύσιμα η αντίδραση

Με μέτριο όγκο συναλλαγών η ανοδική προσπάθεια, μετά τις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Χάθηκαν τα αρχικά κέρδη, με τον ΓΔ να κινείται κοντά στις 820 μονάδες. Alpha Bank, Εθνική και Lamda Development στις μετοχές που ξεχωρίζουν.

ΧΑ: Εμεινε από καύσιμα η αντίδραση

Σε τροχιά αντίδρασης οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street. Από την αρχή της συνεδρίασης, οι long, με αφορμή και την κίνηση του S&P500, κίνηση επαναφοράς πάνω από το όριο των 2.900 μονάδων σε συνδυασμό με την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη φόβου, του VIX/CBOE, διανοίγεται περιθώριο βελτίωσης των τιμών των μετοχικών αξιών σε καλύτερες τιμές.

Τελευταία συνεδρίαση, ακόμη μίας εβδομάδας με ρευστότητα και αυξημένη μεταβλητότητα για δείκτες-μετοχές με την ενεργοποίηση της διαδικασίας δασμών από τις ΗΠΑ κατά της Ευρώπης να κυριαρχεί διεθνώς.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX βγάζει ισχνή αντίδραση προς τις 11.940 μονάδες, εν μέσω ανησυχιών του Βερολίνου για το ενδεχόμενο μίας επόμενης, δεύτερης σειράς μέτρων, δασμών, που θα αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε αυτό το ρευστό και αυξημένου επενδυτικού κινδύνου περιβάλλον, στο ΧΑ οι long βρίσκουν ευκαιρία να επανακτήσουν μέρος των απωλειών σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 2.030 ο FTSE25 και στις 750 ο Δείκτης Τραπεζών καθώς χάθηκαν τα αρχικά κέρδη. Και για τους 3 δείκτες ισχύει το ότι οι μέχρι πρότινος στηρίξεις αποτελούν πλέον αντιστάσεις, για την υπέρβαση των οποίων απαιτούνται θετικές ειδήσεις/εξελίξεις αλλά και είσοδο «νέου χρήματος» καθώς από την αρχή Αυγούστου λίγο ως πολύ... ανακυκλώνεται η ρευστότητα των ίδιων και των ίδιων, με αρκετά funds να έχουν ως προτεραιότητα την κατοχύρωση υπεραξιών. Θυμίζουμε ότι για τον ΓΔ διαμορφώνεται απόδοση 35,22% για τον δε ΔΤΡ στο 72,95%, μακράν η μεγαλύτερη άνοδος για τον κλάδο διεθνώς. Εύλογες, συνεπώς, οι κινήσεις των funds να επιδιώκουν το «κλείδωμα» θετικής απόδοσης, πολλώ δε μάλλον σε φάσεις διόρθωσης των αγορών.

Μέτριες έως χαμηλές οι συναλλαγές και ο τζίρος, με ενδεικτικό το ότι ξεπέρασε τα 10 εκατ. λίγο πριν τις 12:00, παραπέμποντας σε μία ημέρα με αξία συναλλαγών πέριξ τα 50 εκατ. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημείωνε τις ζώνες άμυνας, ενώ ο Στέφανος Κοτζαμάνης ανέλυε τις «φτηνές» και κερδοφόρες εισηγμένες.

Στην επικαιρότητα, και εύλογα, ο διαγωνισμός για το καζίνο στο Ελληνικό, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται στο ρεπορτάζ, την ώρα που σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, κλείνει το deal Εθνικής - Lamda Development για δύο οικόπεδα της τράπεζας, για τα οποία «καίγεται» να αγοράσει η Lamda.

Παράλληλα και οι δηλώσεις Μοσκοβισί ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων του οικονομικού επιτελείου πως το ύψος του πλεονάσματος είναι... μαχητό, κάτι που η στήλη, από την επομένη των εκλογών, θεωρεί ως πολύ ισχυρό ενδεχόμενο.

Από τις μετοχές του δείκτη, στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η Εθνική για τις συναλλαγές της (αξίας σχεδόν 2 εκατ.) και η Αlpha Bank για την απόδοσή της (με 2,07 στο 1,576 ευρώ). Από τα blue chips διακρίνονται Viohalco, Cenergy, Lamda Development (με 3,25% στα 7,65 ευρώ), η 3άδα των βαριών χαρτιών, Motor Oil, Jumbo και Mytilineos.

Στις 59 έναντι 26 και με 100 χωρίς μεταβολή, παρά τη διολίσθηση του ΓΔ από τις 833,11 προς τις 826 μονάδες, με το αρχικό ποσοστό να χαμηλώνει στο 0,44%.

Μεγαλύτερη άνοδος για τίτλους των ΑΝΕΚ, Sato, Moda Bagno, αλλά με περιορισμένες συναλλαγές, κάτι που δημιουργεί συνθήκες... ασφυξίας (προς την έξοδο) σε πτωτικές φάσεις της αγοράς. Με μεγαλύτερη συναλλακτικότητα (που διασφαλίζει σε έναν trader την είσοδο και έξοδο στο χαρτί) για Mevaco, Intralot, Profile, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v