Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Που ποντάρει η αγορά για αναστροφή τάσης

Πλεονεκτούν οι πωλητές στις τελευταίες συνεδριάσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια που δεν πρέπει να χάσει ο Γενικός Δείκτης. Οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα blue chips. Ο ρόλος του διεθνούς περιβάλλοντος.

ΧΑ: Που ποντάρει η αγορά για αναστροφή τάσης

Με ένα πτωτικό σερί για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις και με ένα οριακά θετικό κλείσιμο την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κατηφόρησε την περασμένη εβδομάδα στις 824,29 μονάδες και οι short ξεκινούν, αύριο, με πλεονέκτημα και βλέψεις για περαιτέρω διόρθωση δεικτών και μετοχών.

Λίγο το διεθνές περιβάλλον, κάτι οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο του σχεδίου (APS) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσέθεσαν στην αβεβαιότητα. Στις 2.094,34 μονάδες ο FTSE25, στις 746,98 ο Δείκτης Τραπεζών.

Για τους long ζητούμενο παραμένει η αλλαγή τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ευνοϊκά και τα blue chips, που για ακόμη μία εβδομάδα εμφανίστηκαν... δέσμια των πωλητών.

Σε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητα και επενδυτικό ρίσκο, αλλά με τον VIX/CBOE να διορθώνει θεαματικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, στην Wall Street, στις 17,04 μονάδες. Μεταβολή 10,88% γεγονός, που αφήνει ένα μικρό... παράθυρο και για τους long παίκτες. Εάν «γυρίσει» η Νέα Υόρκη, και δοθεί έναυσμα για αναστροφή της πτωτικής τάσης, τότε πιθανότητα Ευρώπη και ΧΑ θα ακολουθήσουν.

Προσώρας οι μέχρι και πριν μία εβδομάδα στηρίξεις, αποτελούν -πλέον- αντιστάσεις και σημεία που θα πρέπει να υπερβούν οι αγοραστές με την πρώτη θετική αφορμή. Για τον ΓΔ οι 850 μονάδες, για τον ΔΤΡ οι 780 και οι 2.080 για τον 25άρη. Πρακτικά απαιτούνται συνδυασμός θετικών εξελίξεων/ειδήσεων, βελτίωση του κλίματος εκτός και κατά τι αύξηση της αξίας συναλλαγών, σε επίπεδα υψηλότερα των 70-75 εκατ. ευρώ.

Παρά την αρνητική συγκυρία, μία σειρά... καταλυτών παραμένει ενεργή, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) καθώς και στο μέτωπο του Ελληνικού, έγινε ένα σημαντικό βήμα την Παρασκευή, στην εβδομάδα έγινα ν τα εγκαίνια για την κατασκευή της νέας μονάδος της Mytilineos, ενώ και στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται οι ζυμώσεις όσο πλησιάζει η μέρα, που οι Βρυξέλλες θα πουν το Ο.Κ για την ενεργοποίηση του APS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα.

Αρκούν αυτά για την αναστροφή της τάσης; σαφώς και όχι, καθώς ένα σημαντικό μέρος έχει προεξοφληθεί από την αγορά, στην διάρκεια της πρόσφατης αντίδρασης έως τις παρυφές των 880 μονάδων, που υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει μία εξαιρετικά σκληρή περιοχή αντίστασης.

Για αύριο Δευτέρα, αρκετά θα κριθούν από το αν θα αντέξει η στήριξη στις 820 μονάδες, συνεκτιμώντας πως στην συνεδρίαση της Τετάρτης δημιουργήθηκε ένα πτωτικό κενό μεταξύ 861-856 που- πλέον- αποτελεί τον πρώτο στόχο των αγοραστών.

Στο δύσκολο... σταυρόλεξο στις διεθνείς αγορές, αναφέρθηκε ο Γιώργος Α. Σαββάκης, το Σάββατο, καθώς από την τάση εκτός θα επηρεαστεί η στάση των παικτών εντός.

Αύριο Δευτέρα, κατατίθεται στην Βουλή το προ-σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων 3μηνης διάρκειας, ενώ σημαντική είναι η Πέμπτη ημέρα που οι μέτοχοι της Lamda Development, θα αποφασίσουν και επίσημα την αμκ-μαμούθ ύψους 650 εκατ.

Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, διεξάγεται το 2ο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ για μετοχές εταιρειών της μεσαίας- μικρής κεφαλαιοποίησης, με τη συμμετοχή 15 εισηγμένων από αυτές τις κατηγορίες. Τμήμα του ΧΑ, που εδώ και 6-7 μήνες έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και μέρος της ρευστότητας κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και παραγόντων αναθερμαίνοντας έτσι ένα... ξεχασμένο μέρος της αγοράς με αποτέλεσμα την καταγραφή σημαντικών αποδόσεων.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως λόγω της περιορισμένης έως μηδενικής συμμετοχής ξένων funds η εικόνα σε αυτές τις κατηγορίες, είναι από τις αρχές Αυγούστου καλύτερη από αυτήν των blue chips. Τάση, που δύσκολα θα ανατραπεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v