Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 870 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, σε μια υποτονική συνεδρίαση εν αναμονή της S&P αλλά και ενόψει της αργίας της Δευτέρας. Πιέσεις για τράπεζες και blue chips. Κέρδη για ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ.

Πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Χαμηλότερα η απόδοση των κρατικών ομολόγων, χαμηλότερα όμως και οι μετοχές στο Χ.Α.

Σε μια συγκυρία που ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται να εκδώσει έντοκα εξάμηνης διάρκειας προκειμένου να αντλήσει ως 625 εκατ. ευρώ, στις 30 Οκτωβρίου, και ο ESM δίνει το πράσινο φως για τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ στο Χ.Α., βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η εικόνα της αγοράς αποδίδεται στο ότι, αφενός, έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση κατά μία κλίμακα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης S&P στη διάρκεια των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, οπότε και ο ΓΔ «αναμετρήθηκε» για ακόμη μια φορά με το όριο των 880 μονάδων. 

Από τιμές λίγο χαμηλότερες του συγκεκριμένου ορίου ενεργοποιήθηκαν χθες εντολές πώλησης σε τράπεζες και blue chips, με συνέπεια την αλλαγή τάσης και διόρθωση των βασικών δεικτών και της πλειονότητας των μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Νωρίτερα, ο ΓΔ υποχωρούσε 0,57% στις 869 μονάδες, με τον ΔΤΡ να διολισθαίνει κατά 1% στις 842 μονάδες και ο FT 25 επίσης με απώλειες 0,59% στις 2.154 μονάδες. 

Σε μέτρια ως χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές, με ανάλογο τον τζίρο στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ. 

Θυμίζουμε πως στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έγιναν συναλλαγές αξίας συνολικά 220 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Πρακτικά, στα τελευταία τοπικά υψηλά έγινε μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων, αναδιανομή χαρτοφυλακίων μέσω αρκετών πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων, ενώ ένα σημαντικό μέρος παραμένει εντός αγοράς για το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική έκπληξη από τον S&P το βράδυ. 

Με απώλειες στην πλειονότητά τους για τραπεζικές μετοχές και blue chips και με τους traders να συνεκτιμούν την αργία της Δευτέρας.

Από τις τράπεζες η Εθνική στα 2,88 ευρώ, ενώ από τα blue chips ο ΟΤΕ στα 13,5 ευρώ, η Coca-Cola στα 27,8 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 9,9 ευρώ και στα 6,8 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v