Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό «γύρισμα» για τράπεζες στο ΧΑ

Κάτω από τις 870 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Διολισθαίνει ο κλαδικός δείκτης, μετακύλιση ρευστότητας σε blue chips. Κίνηση υψηλότερα για ΟΠΑΠ, Fourlis, Σαράντη.

Αρνητικό «γύρισμα» για τράπεζες στο ΧΑ

Συντηρείται η ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο συν τα futures για τους σημαντικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street, με ενδεικτικό τον S&P500, καθώς βλέπει άνοιγμα από 0,25% υψηλότερα και από τις 3.011 μονάδες, δηλαδή μόλις 17 από το ιστορικό υψηλό του.

Θα αναφερθούμε λίγο στην αγορά της Νέας Υόρκης, των ΗΠΑ, καθώς την προσεχή εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η FΕD. Eπίσης, τη Δευτέρα ανακοινώνει τα μεγέθη της η Google, την Τρίτη η General Motors και την Τετάρτη η Αpple, με ό,τι μπορεί να σηματοδοτήσουν αυτά, κατ' αρχάς, για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τη στάση, κυρίως, των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι είναι ενεργοί, αυτή την περίοδο στο ΧΑ.

Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα και το ΧΑ αργεί, λόγω της 28ης Οκτωβρίου.

Στα καθ' ημάς, άτολμη η προσπάθεια για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και της δοκιμασίας της αγοράς στα επίπεδα των 880 μονάδων.

Ωστόσο η συντήρηση σχετικά κοντά στις 873 μονάδες (με υψηλό ημέρας στις 876,59) αφήνει ανοιχτό ένα περιθώριο για την αυριανή συνεδρίαση.

Από τα πρώτα στοιχεία που έδινε η συνεδρίαση κατά την πρώτη ώρα συνεδρίασης περιμέναμε αξία συναλλαγών μεγαλύτερη από την τρέχουσα (*). Εκτιμούσαμε πως εάν υπερβεί και σήμερα τα 70 εκατ., θα είναι μία ένδειξη πως ορισμένοι τοποθετούνται, στο πλαίσιο της προεξόφλησης της ετυμηγορίας, από τον οίκο Standard & Poor's, αύριο Παρασκευή, αρκετή ώρα, μετά το πέρας της συνεδρίασης και κλείσιμο της εβδομάδας.

Αξιοσημείωτο το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου σε αρνητικό έδαφος, με τον ΔΤΡ από τις 861,50 να διολισθαίνει μέχρι 11 μονάδες χαμηλότερα και κόντρα στις εκτιμήσεις, στις οποίες είχα προχωρήσει νωρίτερα.

Στο 35% έχει υποχωρήσει η αξία των συναλλαγών, που έχει γίνει στις 4 τραπεζικές, καθώς με το «γύρισμα» των τραπεζικών σημειώθηκε περιορισμένης έκτασης μετακύλιση ρευστότητας προς μη τραπεζικά χαρτιά. Συγκεκριμένα σε τίτλους των Lamda Development, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ κ.α.

Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, που με 0,78% ανεβαίνει στα 9,735 ευρώ, στη μετοχή του ΟΤΕ επικρατούν οι πωλητές. Χαμηλότερα, στα 13,56 ευρώ, με τζίρο 7,5 εκατ, σχεδόν διπλάσιο, της δεύτερης Εθνικής που υποχωρεί επίσης, κατά 1,40% στα 2,893 ευρώ αν και νωρίτερα, στα 2,977 ευρώ, πλησιάζοντας την τιμή της αμκ του 2015. Ανάλογη κίνηση, νωρίτερα, σημειώθηκε για Alpha Bank, Eurobank, που επίσης πλησίασαν τα επίπεδα των αμκ του 2015. Στα 3,068 η Πειραιώς απέχει σημαντικά, καθώς η προσαρμοσμένη τιμή ήταν στα 6 ευρώ. 

Από τις μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda, Motor Oil, Sarantis, Fourlis και ΟΠΑΠ.

Για τη μεν Lamda, η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως σύντομα η διοίκηση θα προχωρήσει σε ανακοίνωση και για τους όρους/προϋποθέσεις για την αμκ, αλλά και για τον διαγωνισμό για το καζίνο.

Για τη δε Motor Oil, στις 14 Νοεμβρίου η συμμετοχή στο ετήσιο Road Show, της Goldman Sachs, ενώ για τον όμιλο, τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος της Optima Bank στον Φάρο, στις παλιές εγκαταστάσεις της Πειραιώς,

Στις 38 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, με τις πτωτικές να πληθαίνουν, όταν μετά τις 15:15 άρχισαν να διευρύνονται οι απώλειες.

Χαμηλότερα ο ΓΔ, κατά 0,42% χαμηλότερα των 870 μον.

(*) Στα 40,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v