Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πονταρίσματα στις τράπεζες και οι 880 μονάδες

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης των τραπεζικών μετοχών προσβλέπουν οι «παίκτες» στο Χρηματιστήριο. Το χθεσινό «μάζεμα» της προσφοράς, ο «στόχος» των 880 μονάδων και το θετικό διεθνές περιβάλλον.

ΧΑ: Τα πονταρίσματα στις τράπεζες και οι 880 μονάδες

Με θετικό πρόσημο οι αγορές, χθες, από Φρανκφούρτη και Λονδίνο μέχρι Νέα Υόρκη. Επαναφορά για τον S&P 500 πάνω από το όριο των 3.000 μονάδων, με 0,28% στις 3.004,52, συντηρώντας έτσι διεθνώς το κλίμα αναμονής για την επόμενη κίνηση, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πιθανότερο το ενδεχόμενο προσπάθειας για την καταγραφή νέων υψηλών στη Wall Street. Aπό τη συνεδρίαση κρατάμε την άνοδο των δεικτών, το μείον για τον δείκτη VIX/CBOE στις 14,24 μονάδες και την ενίσχυση του GREK/ETF στα $9,83.

Στα καθ' ημάς, συνεδρίαση με δύο πρόσωπα, με συναλλαγές αξίας 71,296 εκατ. και διακύμανση του Γενικού Δείκτη, που παραπέμπει σε... μάζεμα της προσφοράς που βγήκε από εγχώρια θεσμικά αλλά και ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια -στο διάστημα 11:30-16:45-, με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει και πάλι τη διαφορά. Σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης -με ένα μικρό διάλειμμα-, «γύρισμα» μετά τις 16:30 και κορύφωση προς το τελευταίο 15λεπτο, με αποτέλεσμα τη νέα άνοδο, στις 853,47 μονάδες. Σημείο που, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, είναι και το υψηλό 14 μηνών.

Ούτως ή άλλως, κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, είναι αυτός που δίνει το στίγμα της τάσης είτε για υψηλότερα είτε για χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου. Κυρίως... μενού οι κατά γενική ομολογία υψηλές χρεώσεις στις κάθε λογής συναλλαγές του κοινού μέσω των καταστημάτων των τραπεζών, αν και το... καλό έχει αφεθεί για το τέλος.

Το σχέδιο «Ηρακλής», οι ενστάσεις των τραπεζιτών, η θέση του υφ. Οικονομικών, η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί θα τεθούν επί τάπητος, καθώς με τον ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, θα ενεργοποιηθεί προς τις αρχές του 2020.

Το 34% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, ήτοι περί τα 32 plus εκατ. σε μόλις τέσσερις μετοχές, με την Εθνική να πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο τζίρο, την ισχυρότερη αντίδραση, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση στη θέση του οδηγού για τον κλάδο, την ευρύτερη αγορά. Με αρνητικό πρόσημο η Eurobank και μεγαλύτερος τζίρος για Lamda -19,018 εκατ. στα 7,15- και για ΟΤΕ -12,101 εκατ. με προσπάθεια επαναφοράς στα 13,59 ευρώ και ικανός να κάνει τη διαφορά σήμερα.

Πειραιώς -λόγω Intrum- και Mytilineos -λόγω αποτελεσμάτων- στο προσκήνιο, σήμερα.

Και με τους long να έχουν κάθε λόγο να προσβλέπουν σε ακόμη μία προσπάθεια για τη δοκιμασία στα όρια των 880 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v