Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες όλο το «παιχνίδι»

Στη ζώνη των 870 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με πάνω από το 50% του τζίρου να διενεργείται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Πιέζονται χαμηλότερα τα blue chips, ξεχωρίζει ανοδικά ο τίτλος της Εθνικής.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες όλο το «παιχνίδι»

Σε αρνητικό έδαφος δείκτες και μετοχές στο ΧΑ, την ώρα που σε Ευρώπη και ΗΠΑ επικρατούν μεικτές τάσεις. Σε στάση αναμονής traders και επενδυτές, με το βλέμμα κυρίως στο ζήτημα του Brexit. Στις 7.230 μονάδες ο FTSE100, με θετικό πρόσημο 0,25%, οριακά χαμηλότερα, στις 12.752 ο DAX.

Στη Wall Street, τα futures παραπέμπουν σε πτωτικό «άνοιγμα» της αγοράς, θυμίζοντας πως χθες τα συμβόλαια έδειχναν περίπου αυτή την ώρα θετικό ξεκίνημα κατά 0,25% για τον δείκτη, που στο τέλος διαμορφώθηκε με απώλειες 0,35% προς τις 2.995 μονάδες. Νωρίτερα παρέπεμπαν «άνοιγμα» από 0,18% χαμηλότερα και από τις 2.989 μονάδες.

Στο ΧΑ, από την αρχή της συνεδρίασης, με εξαίρεση μία ισχνή προσπάθεια αντίδρασης στις 11:00, ακολουθείται κλίση προς λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, ένδειξη πως από την πλευρά των ξένων (και... ξένων) παικτών, funds τηρείται επιφυλακτική στάση και αναμονή.

Η βαθμολόγηση, μεθαύριο Παρασκευή, από τον οίκο Standard & Poor's δεν δείχνει να επηρεάζει τόσο τους ενεργούς όσο τους εκτός παιδιάς traders.

Αντιθέτως, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, σχετική αίσθηση έκανε σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία η έκθεση της JP Morgan, προσγειώνοντας, κατά κάποιο τρόπο, όσους για σήμερα σχεδίαζαν συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης προς τις 880 μονάδες.

Η διάψευση των προσδοκιών ξεκίνησε από την αρχή και συνεχιζόταν μέχρι νωρίτερα, με τον Γενικό Δείκτη κατά 0,57% χαμηλότερα, στις 868 μονάδες και χαμηλό ημέρας περί τις δύο μονάδες πιο κάτω.

Ωστόσο, όπως και στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, έτσι και τώρα, ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να διαφοροποιείται έναντι του μη τραπεζικού, των blue chips. Ενδεικτικό το ότι ο μεν Δείκτης Τραπεζών ήταν, έστω και οριακά, με θετικό πρόσημο, στις 848 μονάδες, ο FTSE25 διόρθωνε κατά 0,72% χαμηλότερα στις 2.152 μονάδες. Παρατηρημένο πως για τον Οκτώβριο, στις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας ο τραπεζικός κλάδος υπερισχύει των blue chips στις 3, ενίοτε στις 4 ημέρες, στοιχείο που σχεδόν καθημερινά επιβεβαιώνεται από το υψηλό ποσοστό/μερίδιο τζίρου που αλλάζει χέρια.

Με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση, με χαρακτηριστικό το... άδειασμα σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ (με 30 στα συνολικά 83 εκατ.), το 57% (!) γίνεται σήμερα σε μόλις τέσσερις μετοχές, αυτές των συστημικών τραπεζών.

Σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank η μερίδα του... λέοντος, με τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν (αμφότερες οι μετοχές με απώλειες) και τις Πειραιώς, Mytilineos, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, όλες με αρνητικό πρόσημο.

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζουν Εθνική, Αlpha Bank και Πειραιώς με αγοραστές.

Χειρότερη η εικόνα για τις μετοχές-σηματωρούς και συγκεκριμένα blue chips.

Στις 15:40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 34 έναντι 67, με 83 χωρίς μεταβολή.

(*) στα 27,9 εκατ. ο τζίρος, την ίδια ώρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v