Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε υψηλά 14 μηνών ο τραπεζικός δείκτης

Στάσιμος παρέμεινε ο ΓΔ παρά τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Συνέχισαν ανοδικά Εθνική και Alpha Bank οδηγώντας υψηλότερα τον τραπεζικό δείκτη. Βαρίδι η μετοχή της Coca Cola, πιέσεις για ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

ΧΑ: Σε υψηλά 14 μηνών ο τραπεζικός δείκτης

Μειωμένου ενδιαφέροντος και διαδικαστικού χαρακτήρα έδειχνε η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και η οποία είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά τις απόλυτα ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, στο ταμπλώ του FTSE25 και την συνεχιζόμενη εικόνα “εγκατάλειψης” στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έβαλε σε δοκιμασία την υπομονή όσων είχαν το “κουράγιο” να την παρακολουθήσουν από αρχής μέχρι τέλους, όμως αυτά που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη στα υψηλά ημέρας, αλλά και οι συνεχιζόμενες ενισχυτικές “ενέσεις” του τζίρου από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, διατήρησαν κάποιου είδους ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, “οδήγησαν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, ενώ σε αρκετές και εναλλασσόμενες περιπτώσεις τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, οι πωλήσεις παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα και αυτό χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση από τα χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά ενεργοποιούνται στην “Περιφέρεια” του ταμπλώ (!)

Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω συνεχιζόμενων θετικών μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 1,264% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους) και επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους ενεργούς Επενδυτές να περιμένουν τα επόμενα βήματα στην διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εφαρμοστικών Νόμων.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-0,56%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Alpha Bank (+1,07%), Εθνικής (+1,95%) και Πειραιώς (+0,59%).

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το trading των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, η στήλη μεταφέρει τις τεχνικές εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα που παρακολουθεί, η Alpha Bank έχει γυρίσει “long” με “stop” τα 1,50 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,74, 1,62 και 1,53 ευρώ, Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,50 ευρώ, θα ανοίξει την “καταπακτή” προς τα 1,47 – 1,40 ευρώ.

Οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,83 – 1,86 και 2,00 – 2,10 ευρώ.

Σε ημερήσιο “long” και η Εθνική, με “stop” τα 2,36 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 2,73 και 2,59 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2,36 ευρώ, θα αυξήσει την “ολισθηρότητα” στην κίνηση προς τα 2,23, 2,00 και 1,84 ευρώ. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν καλύτεροι, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,97 – 3,00 και 3,37 ευρώ.

Για την Eurobank το ημερήσιο “stop long” στα 0,82 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 0,86. Κλείσιμο χαμηλότερα των 0,82 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 0,76 και 0,65 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 0,94 – 0,97 και 1,00 ευρώ.

Σε ημερήσιο “short” παραμένει ο τίτλος της Πειραιώς, με το “stop” να ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 3,084 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,28 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 2,95 και 2,80 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 838,25 (-1,11%) και 852,34 μονάδων (+0,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 848,85 (+0,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, πήδηξε στις 853,47 μονάδες και σε νέα υψηλά ημέρας, με ημερήσια κέρδη 0,69%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με το “stop long” να εντοπίζεται στις 738 μονάδες. Αν συνεχίσουν να είναι καλύτεροι οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 878 – 880 και οι πρώτες στηρίξεις στις 835, 820, 800 και 762 μονάδες.

Επίσης, το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 1/8/2018 (855,20 μονάδες).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τέσσερις Επενδυτές (Apollo, Centerbridge, Fortress, καθώς και η Κοινοπραξία Elliott- Bain) πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων καταγγελμένων δανείων, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,52 δισ. ευρώ (project ‘Icon’), που ‘τρέχει’ η Εθνική Τράπεζα. Οι τέσσερις Επενδυτές, αφού διενεργήσουν έλεγχο επί δείγματος του χαρτοφυλακίου, θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές περί τα μέσα Δεκεμβρίου (το αρχικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε ως ημερομηνία την 16η Δεκεμβρίου)”.

Πριν μεταφερθούμε στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 150.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Τέρνα Ενεργειακής, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000 που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 22/10/2019, σταθερού επιτοκίου 2,60% ετησίως.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μη Τραπεζικά blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,19%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,75%), ΟΛΠ (+0,44%), ΟΤΕ (+0,67%), Σαράντης (+0,26%), Motor Oil (+0,46%), TITC (+1,08%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, εξασφάλισε την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση μετοχή της Motor Oil (+0,46%), κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 21,37 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι “buyers” δεν έχουν λόγω ανησυχίας. Σε αντίθετη περίπτωση οι επόμενες στηρίξεις στα 20,80 και 20,20 ευρώ. Αν ο τίτλος συνεχίσει με “βόρεια” κατεύθυνση, οι επόμενες αντιστάσεις στα 21,90 και 22,50 ευρώ.

Συμπλήρωσε 30 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, ο τίτλος της Viohalco (-1,59%), ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Η μετοχή παραμένει υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών (3,57 ευρώ), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,80, 4,00 και 4,20 ευρώ. Κλείσιμο χαμηλότερα των 3,57 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 3,30 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην MLS (-4,05%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών τα σημερινά +7,38% για την Audiovisual και +2,67% για τον Μαθιό, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την MIG (+0,90%), ενώ στις 16/10 “είδε” το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο η Sato (+16,28%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+0,47%), Κέκροπα (+1,56%) και Ευρ. Πίστη (+1,40%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Σπύρου (+2,52%), διόρθωση μετά από δύο ανοδικές για την Intralot (-4,93%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η CPI (+4,65%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 6,5 ετών.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή (-1,80%), ενώ οι “ανοιχτές” εντολές αγορών που μπαίνουν στο σύστημα συναλλαγών στις τελικές δημοπρασίες, διαμορφώνοντας τιμές κοντά στο ανώτατο όριο ανόδου και αποσύρονται λίγο πριν τις 17.10, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν (!)

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, ενόψει της οριστικοποίησης του σχεδίου ‘Ηρακλής’ και της υποχώρησης σε ιστορικά χαμηλά της απόδοσης του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ωστόσο, η προσέγγιση των υψηλών του Ιουλίου μπορεί να φέρει κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Να σημειωθεί πως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής” αναφέρει η Beta Sec.

“Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 853 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης είναι στις 880 μονάδες. Οι Επενδυτές περιμένουν από την S&P να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία, την Παρασκευή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Η συναλλακτική βελτίωση και η αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας, έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση τεχνικής εικόνας που σηματοδοτεί τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΓΔ, ως σενάριο με αυξημένη πιθανότητα. Υπό την αίρεση ότι δεν θα εμφανιστούν οι διαταρακτικοί παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος, που συνεχίζουν να συνιστούν απειλή για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο οποίο Επενδυτές Εξωτερικού διενεργούν πάνω από το 60% των συναλλαγών”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών και χωρίς την βοήθεια των Ξένων Αγορών, το Χ.Α. πλησιάζει στις 880 μονάδες, που έχουν αποδειχθεί ήδη δυο φορές ως σημαντική αντίσταση και αποτελούν το επόμενο βασικό εμπόδιο για τον δρόμο προς τις 900 μονάδες. Όλοι οι δείκτες παραμένουν σε θετική τάση. Τα νέα, εσωτερικά παραμένουν θετικά και στρέφουμε το βλέμμα στην Παρασκευή και την S&P που αποτελεί και σημαντικότερο γεγονός. Η προσοχή των Διεθνών Επενδυτών διατηρείται στις εξελίξεις σχετικά με το Brexit και σε εταιρικά αποτελέσματα”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η συντήρηση του καλού διεθνούς κλίματος και αυτή τη βδομάδα, σε συνδυασμό με την θετική ειδησεογραφία του εσωτερικού, συνέβαλαν στην διατήρηση του ανοδικού momentum στην Ελληνική Αγορά”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Η σταθερή αποκλιμάκωση των 10ετων ομολόγων, η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Commission, αλλά και η αισιοδοξία του Επενδυτικού Κοινού για τις εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο και το “Brexit”, παρά τα όποια “κολλήματα”, απέβησαν καταλυτικά για την πρόσφατη ανοδική κίνηση.

Όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση της Παρασκευής από τον Οίκο Standard & Poor’s, φαίνεται πως η Αγορά προεξοφλεί μια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από “Β+” σε “ΒΒ-“. Οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Οίκος για να αναβαθμίσει το Ελληνικό αξιόχρεο στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση, ήταν η εφαρμογή μιας μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών, μείωση των “κόκκινων” δανείων των Τραπεζών και η ολική άρση των “capital controls”, δικαιολογώντας μια ενδεχόμενη αναβάθμιση.

Ο Γενικός δείκτης βρέθηκε για ακόμη μια φορά στην “διακεκαυμένη ζώνη” των 877 - 880 μονάδων, μετά από μια αναιμική κίνηση, λόγω τζίρου και έντασης. Παρόλα αυτά, η τάση παραμένει ανοδική, με τα επίπεδα των 880 και 900 μονάδων να παραμένουν προς το παρόν ανυπέρβλητα.

Προαπαιτούμενο της διαγραμματικής βελτίωσης, παραμένει η κατοχύρωση των 880 μονάδων βραχυπρόθεσμα, ενώ η υπέρβαση των 900 θα σημάνει την μεσοπρόθεσμη ανοδική διαφυγή, με προϋπόθεση την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας που το τελευταίο διάστημα παραμένει χαμηλή.

Στον αντίποδα, η κοντινή στήριξη των 863 μονάδων διατηρεί την βραχυπρόθεσμη τάση ανοδική, ενώ οι 850 μονάδες παραμένουν το πιο ισχυρό τασικό “ανάχωμα” της Αγοράς.

Την σκυτάλη για ακόμη μια φορά φαίνεται να παίρνουν οι Τραπεζικοί τίτλοι με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει νέα υψηλά 12 μηνών, ξεπερνώντας το μετεκλογικό υψηλό της 8ης Ιουλίου. Την υπέρβαση προς το παρόν κάνουν η ΕΤΕ και η ΑΛΦΑ, οι οποίες “νίκησαν” τις σημαντικές αντιστάσεις στα 2,80 και 1,75 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ παραμένουν “μουδιασμένες” χαμηλότερα των αντιστάσεών τους στα 0,9 και 3,17 ευρώ. Στήριξη στον δείκτη Τραπεζών αποτελούν οι 830 και 800 μονάδες, ενώ σε περίπτωση διατήρησης της ανοδικής τάσης, ο ΔΤΡ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίσιμη κατά το παρελθόν αντίσταση των 900 μονάδων.

Παρά τις όποιες προκλήσεις, οι Διεθνείς Αγορές εμφανίζουν μια ανθεκτικότητα, υποβοηθώντας και την Ελληνική Αγορά να συντηρεί την ανοδικότητά της. Οι Ξένες Αγορές παραμένουν ο οδηγός του Χ.Α., με την καλή εικόνα τους να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δική του.

Η διατήρηση του καλού κλίματος, σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αναβάθμιση από τον Οίκο S&P, δύναται να οδηγήσει την Αγορά ψηλότερα των 880 μονάδων.

“Το ζητούμενο, δηλαδή η υπέρβαση των 900 μονάδων, θα χρειαστεί την ενεργοποίηση περισσότερων χαρτοφυλακίων, διοχετεύοντας την ρευστότητά τους στο σύνολο της Αγοράς, με σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, σημαντικές πιέσεις στο Bitcoin, που υποχωρεί χαμηλότερα των $7500.

“Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δώσει μία μικρή παράταση στο ‘Brexit’, τότε πιθανότατα ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να περάσει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από το Μπλοκ”, σύμφωνα με την Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα JP Morgan.

Από την άλλη, χωρίς αποτέλεσμα έληξε η ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν στο Ουέστμινστερ ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, παρουσία Συμβούλων τους, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη διολίσθησε στις -7,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από -6,5 τον Σεπτέμβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πτώση στις -6,7 μονάδες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο -7,3.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα πιο εγχώριου ενδιαφέροντος, με αφορμή την αναβάθμιση των Αναδυόμενων Αγορών (Emerging Markets) σε σύσταση υπεραπόδοσης, η JP Morgan επιβεβαιώνει την ουδέτερη της σύσταση της για την Εγχώρια Αγορά μετοχών, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη τη συμμετοχή της Χώρας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των Αναδυόμενων Αγορών στο 0,3%, στους δείκτες MSCI EM.

Ο βασικός στόχος της JP Morgan για το δείκτη των Αναδυόμενων ανέρχεται σε 1.100 μονάδες για το τέλος του έτους (Bull Case 1.250μ., Bear Case 900μ.) και στη σύσταση υπεραπόδοσης κυρίαρχο στοιχείο είναι η αναβάθμιση της Κίνας στο “Overweight”, της Ταϊβάν και του Περού σε “Neutral” και υποβάθμιση της τη Χιλής σε “Underweight” και της Ινδίας και της Ταϊλάνδης σε “Neutral”.

Παράλληλα, η Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, εκτιμά ότι η Εγχώρια Αγορά μετοχών, όπως απεικονίζεται στο δείκτη MSCI Greece, εμφανίζει δείκτες P/E για φέτος και το 2020 της τάξεως των 22 φορών και 18 φορών, αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 866,71 μονάδες (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 861,97 (-0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,13 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος στα 71,3 εκατ., από τα οποία τα 25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΕΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Fourlis και στο υψηλό οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.489 συμβόλαια).

Στα 14.617 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.454 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.283, 1.221 για τον Νοέμβριο και 62 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.164,25) κινήθηκε μεταξύ 2.147,25 και 2.168 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.730 Intralot, 10.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.720), Alpha Bank (2.346), Πειραιώς (1.472), ΔΕΗ (318), Εθνική (4.213), MIG (908), Ελλάκτωρα (245), Intralot (328), ΑΔΜΗΕ (179), Μυτιληναίο (262).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.077, Alpha Bank 58.265, Εθνική 46.388, MIG 75.299, ΔΕΗ 14.396, Ελλάκτωρα 13.207, Πειραιώς 26.665, Μυτιληναίο 12.150, ΓΕΚ 10.035.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                               Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 54.826.569 τεμ., (από 56.719.419 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.072.081 τεμ. (24.072.081), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 59.395.247 τεμ. (60.145.247), Εθνική 18.527.585 τεμ. (18.577.585), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.311.403 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v