Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο του ΓΔ

Με ανεβασμένο όγκο συναλλαγών, αλλά στάσιμους δείκτες η σημερινή συνεδρίαση. Μικρή υποχώρηση για τις τράπεζες μετά την άνοδο των τελευταίων ημέρων. Θετικά πρόσημα για Σαράντη, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

ΧΑ: Στις δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο του ΓΔ

Άλλη μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, που και σήμερα δεν έλλειψαν οι θετικές εκπλήξεις του τελευταίου ημιώρου και των τελικών δημοπρασιών, ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές διατήρησαν τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Αγορά παραμένει σε φάση συσσώρευσης, με τους Επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να στρέφουν το βλέμμα τους στην αυριανή (25/10) αξιολόγηση της S&P για την Ελληνική Οικονομία, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ παραμένει αποκαρδιωτική.

Και αυτό διότι οι λίγοι ενεργοί παίκτες έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στους βασικούς δείκτες και στο συνεχιζόμενο “rotation”, στο ταμπλώ του FTSE25, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, όπου υπάρχουν οι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζει εικόνα συναλλακτικής εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα, στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι πτωτικές μετοχές να “παίρνουν κεφάλι και να το διατηρούν μέχρι τέλους”, ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η παρούσα φάση της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, με το χιλιοπαιγμένο έργο, όπου δέκα τίτλοι, απασχολούν, επί καθημερινής βάσεως, περισσότερο από το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών”.

Και αυτό μπορεί να επιδρά βοηθητικά στην αργή αναρρίχηση και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, όμως δεν θα φέρει “φρέσκα χέρια” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονταν μόνο οι ΕΧΑΕ (+1,68%) και Lamda Development (+0,42%).

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω θετικών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και νεότερων θετικών μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί προς νέα ιστορικά χαμηλά (στο 1,231% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Ξεκινώντας και σήμερα από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, για πολλοστή συνεδρίαση οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τις τελευταίες εντυπώσεις να τις κερδίζουν οι πωλητές, έστω και “στα σημεία”.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 861,8 (+0,98%) και 840,72 μονάδων (-1,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 848,19 (-0,62%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 850,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,33%.

Αν ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει πλαγιοανοδικά, ο επόμενος στόχος εντοπίζεται στις 897 – 903 μονάδες.

Αντίθετα σε περίπτωση διόρθωσης που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 847 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 830 και 815 – 811 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 811 μονάδων, θα απαιτήσει από τους “long” να προχωρήσουν σε μερικό κλείσιμο θέσεων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά Υπηρεσιών, κάλεσε ο Πρωθυπουργός τους τραπεζίτες, σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των Τραπεζών, σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, ειπώθηκε ότι “στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες οι Τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα”. Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε Περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,70%), Viohalco (-0,27%), Cenergy (-0,44%), ΔΕΗ (-0,26%), Ελλάκτωρ (-0,44%), Μυτιληναίος (-1,51%), ΟΛΠ (-1,09%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ και TITC.

Η ΔΕΗ έχασε πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ από τις Λιγνιτικές Μονάδες και το 2019 η ζημία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Το κλείσιμο Λιγνιτικών Μονάδων είχε δρομολογηθεί, όμως είχε υστερήσει η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο και προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε το κενό”. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα “Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας”, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,26%) μπορεί να έχει χάσει από δυναμική, αλλά συμπλήρωσε πέντε κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 3,10 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνησης προς τα 3,35 – 3,50 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 2,97 ευρώ.

Μετά από τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, σήμερα έδειξε διαθέσεις ήπιας διόρθωσης η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,30%), αλλά μέσω των τελικών δημοπρασιών, εξασφάλισε θετικό κλείσιμο.

Ο τίτλος έπιασε τον πρώτο στόχο στα 6,80 ευρώ, με τον επόμενο να εντοπίζεται στα 7,04 και 7,20 – 7,40 ευρώ.

Οι πρώτες στηρίξεις στα 6,31 (ημερήσιο “stop long”) και 6,00 – 5,92 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την CPI (+10%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για την Ιντερτέκ (-2,11%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Κυριακούλης (+3,96%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Τεχν. Ολυμπιακή (-0,92%). Να σημειωθεί ότι στον τελευταίο τίτλο και στις τελικές δημοπρασίες εμφανίστηκε εντολή πώλησης 11000 τεμ. στα 1,80 ευρώ (-17,43%), για να αποσυρθεί πριν τις 17.10.

Επιστροφή αγοραστών σε Ιατρικό (+3,10%), Τρ. Αττικής (+0,69%) και Ικτίνο (+1,57%), κατέβηκε χαμηλότερα ο πωλητής στην Frigoglass (-0,93%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Κρι Κρι (+0,39%), συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην MLS (-1,13%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Profile (+1,76%), προσπαθώντας να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 4,21 ευρώ (κλείσιμο 6/9).

Ξαφνικός αγοραστής στην Κρέκα (0%), στις 16/10 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στην Sato (+20%), εμφάνιση πωλητή σε MIG (-3,39%) και Forthnet (-11,63%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,332 ευρώ (κλείσιμο 25/9) η Audiovisual (-12,21%), μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Fieratex (+2,86%), ενώ πιέστηκε ο Περσέας (-4,20%), εν μέσω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες “συζητήθηκε η αγωγή κατά της Σελόντα για απαιτήσεις συνολικού ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, όμως το Δικαστήριο επιδίκασε ένα μικρό μέρος της παραπάνω οφειλής”.

Οι οριακές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 876 – 878 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται πιθανή η κίνηση προς τις 889, ή και ακόμα προς τις 895 – 900 μονάδες.

Όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 861 μονάδων, την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση την ελέγχουν οι “buyers”.

Αντίθετα, υποχώρηση και κλείσιμο χαμηλότερα των 830 – 824 μονάδων, θα επαναφέρει δριμύτερα τα επιφυλακτικά σενάρια.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν αυτός συνεχίσει να επιβεβαιώνει την στήριξη στις 2148 μονάδες, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες για αναμέτρηση με τις 2175 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2180 – 2193 και 2200 – 2212 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά παραμένει σε φάση συσσώρευσης. Το ενδιαφέρον των Επενδυτών εστιάζεται σε μία πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο S&P, αύριο”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης, για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται στις 857 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης είναι στις 880 μονάδες. Οι Επενδυτές περιμένουν από την S&P να αναβαθμίσει την Ελληνική Οικονομία την Παρασκευή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Παρά το θετικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αδυνατεί, επί του παρόντος, να συγχρονιστεί, καθώς ο Τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί μόνος του να οδηγήσει σε ανοδική κίνηση τον ΓΔ. Ωστόσο, από τεχνικής άποψης, δεν έχει διαταραχθεί η προοπτική κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα, υπό την προσδοκία της επικείμενης αναβάθμισης του αξιόχρεου από την S&P”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Εγχώρια Αγορά διατηρεί το θετικό βηματισμό της, με ελαφρά βελτίωση του όγκου συναλλαγών. Στο εξωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα των ΗΠΑ χαλαρώνουν τις ανησυχίες, προς το παρόν, καθώς το 80% των Εταιρειών του S&P 500 υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της καθαρής κερδοφορίας (Πηγή: Bloomberg). Ο ΓΔ βρίσκεται για 3η φορά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πλησίον των 880 μονάδων, με αρκετές πιθανότητες υπέρβασης του ορίου αυτού, εν μέσω νέου καταγεγραμμένου ιστορικού χαμηλού στην απόδοση του 10ετους ομολόγου. Σήμερα, ανακοινώθηκαν τα μεγέθη της Markit PMI για Γερμανία, Γαλλία, Ευρωζώνη, ενώ συνεδρίασε και η ΕΚΤ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο αδυναμίας και χαμηλών όγκων, σε αντιδιαστολή με την Αγορά Κρατικών ομολόγων, που γράφουν νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων. Πάρα το γεγονός ότι οι Τραπεζικές μετοχές έχουν διασπάσει σημαντικά τεχνικά επίπεδα και δημιουργούν προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις, η εικόνα της Αγοράς για αυτούς που την παρακολουθούν επί καθημερινής βάσεως, δημιουργεί ‘δεύτερες σκέψεις”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Παρά τα σχεδόν καθημερινά θετικά μέτρα της Κυβέρνησης για την τόνωση της Οικονομίας και τις αναβαθμίσεις διαφόρων Ξένων Οίκων, αυτό δεν μεταφράζεται σε αύξηση όγκων και ενίσχυση του θετικού momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η προσπάθεια διάσπασης της ζώνης 875-880 μονάδων, αδυνατεί προς το παρόν να επιτύχει.

Στην Αγορά Κρατικών ομολόγων συνεχίζεται το ενδιαφέρον φαινόμενο αποκλιμάκωσης των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά, χωρίς αντίστοιχα να μειώνεται έστω και στο ελάχιστό το Δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, που αισίως ανέρχεται στα 356,5 δισεκατομμύρια € (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 30/4/19). Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να εκμεταλλευτούμε προς ίδιον Εθνικό όφελος “το ανορθολογικό πανηγύρι” πριν τελειώσει άδοξα.

Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 863, 854 (ΚΜΟ εκθετικός 50ημ), 830, 810 & 803 (ΚΜΟ εκθετικός 200 ημ.) μονάδες. Ο Δείκτης θα πρέπει να διασπάσει έγκυρα την ζώνη 875-880 μονάδων, για να ενισχύσει την ανοδική του δυναμική και να οριοθετήσει υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 883,891 & 900 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2130 (ΚΜΟ εκθετικός 25ημ), 2102 2080 & 2065 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2185 & 2200 μονάδες, αλλά θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί το εμπόδιο των 2175 μονάδων.

Συμπερασματικά παρά την θετική τεχνικά εικόνα των Τραπεζικών μετοχών, η Αγορά παρουσιάζει εικόνα κόπωσης και έλλειψης momentum, για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν εύκολα, παρά το γεγονός ότι οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τους πολλούς γεωπολιτικούς & οικονομικούς κινδύνους.

Η προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης, καλό θα είναι να συνοδεύονται από μερική εξασφάλιση κερδών, σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Σύμβουλους.

“Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικρά κέρδη για την Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα των $1500 ο Χρυσός, κέρδη και για το Ασήμι, χάνει και τα $7500 το Bitcoin.

“Να αγοράσει Αγροτικά Προϊόντα αξίας τουλάχιστον $20 δισ. μέσα σε έναν χρόνο προτίθεται η Κίνα, αν υπογράψει μερική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα εξέταζε και την περαιτέρω ενίσχυση των αγορών σε μελλοντικές συνομιλίες”, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Τα 27 Κράτη - Μέλη υποστηρίζουν, κατ' αρχάς, μια παράταση του ‘Brexit’ πέραν της 31ης Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθούν να συζητούν τη διάρκεια αυτής της αναβολής”, δήλωσε σήμερα Ευρωπαϊκή πηγή, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι Πρεσβευτές από τα 27 Κράτη - Μέλη.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μόλις που επεκτάθηκε τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση συρρικνώθηκε, σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ έφτασε στις 50,2 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό εξαετίας του Σεπτεμβρίου των 50,1 μονάδων.

Ο ΡΜΙ στον κλάδο των Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες, από 51,6 τον Σεπτέμβριο και ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν 51,9.

Ο Οκτώβριος δεν ήταν καλός μήνας για τη Μεταποίηση, με τον ΡΜΙ να διατηρείται στις 45,7 μονάδες, σε χαμηλό που δεν είχε φτάσει επτά χρόνια. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ανέλθει στις 46 μονάδες.

“Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά, ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική. Οι Αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο, για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο προτού αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων” δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξή Τύπου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για παρατεταμένη αδυναμία της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη, τη διατήρηση των καθοδικών ρίσκων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ο αριθμός των Ανθρώπων που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στα μέσα Οκτωβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχώρησε ελαφρώς, κοντά σε χαμηλό 50 ετών. Όπως μετέδωσε το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις ανεργίας κινήθηκαν κατά 6.000 χαμηλότερα, στις 212.000, τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 19 Οκτωβρίου.

Οι Οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν στις 215.000.

Οι παραγγελίες για Προϊόντα μακράς διάρκειας, ή διαρκή Αγαθά, υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, οι παραγγελίες κινήθηκαν 1,1% χαμηλότερα τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι Οικονομολόγοι προέβλεπαν μικρότερη πτώση, κατά 0,8%.

Μικρή πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,7%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 700.000, ευθυγραμμιζόμενες με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η προτεινόμενη, μερική, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, αναμένεται να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική θέση και τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας χρηματοοικονομικά οφέλη και μετριάζοντας τους ξένους συναλλαγματικούς κινδύνους που πηγάζουν από την έκθεση στο ΔΝΤ”, γράφει ο ESM στην επιστολή του, με την οποία προτείνει να γίνει αποδεκτό το Ελληνικό αίτημα.

Στο 1,8% εκτιμά το ΙΟΒΕ τη φετινή ανάπτυξη, αναμένοντας επιτάχυνση από το επόμενο έτος, στο 2,3% - 2,5%, από μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, λόγω πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις Επιχειρήσεις, έργων σε Αποκρατικοποιήσεις - Παραχωρήσεις (+15%) και νέα αύξηση εξαγωγών (+4-5%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,59 (+0,40%) και 869,29 μονάδων (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 872,22 (-0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Ο τζίρος στα 73,4 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν ευδιάκριτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.036 συμβόλαια).

Στα 14.809 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.617 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.770, 1.634 για τον Νοέμβριο και 136 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.166) κινήθηκε μεταξύ 2.154,75 και 2.173 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (113.399 Εθνική, 11.400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.859), Alpha Bank (2.944), Πειραιώς (2.619), ΔΕΗ (375), Εθνική (9.153), MIG (845), Ελλάκτωρα (279), Intralot (170), Lamda Development (678), Μυτιληναίο (419), ΟΠΑΠ (212), ΟΤΕ (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.603, Alpha Bank 59.032, Εθνική 45.772, MIG 75.682, ΔΕΗ 14.644, Ελλάκτωρα 13.215, Πειραιώς 27.371, Μυτιληναίο 12.086, ΓΕΚ 10.053.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 54.826.569 τεμ., (από 54.826.569 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.072.081 τεμ. (24.072.081), ΔΕΗ 6.709.224 τεμ. (6.709.224), Eurobank 59.395.247 τεμ. (59.395.247), Εθνική 18.527.585 τεμ. (18.527.585), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.205.876 τεμ. (1.311.403).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v