ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Πτωτικές οι διαθέσεις στην εγχώρια αγορά μετοχών και μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο. Προσεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών με ορίζοντα την Παρασκευή και την αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία.

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Η αβεβαιότητα ρίχνει τις αγορές, είναι το μότο της ημέρας, καθώς στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει 0,33% προς τις 12.715 μονάδες. Στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα για τον S&P500, από τις 2.989 μονάδες. Παράλληλα «τσιμπάει» ο δείκτης VIX/CBOE κατά 2,63% στις 14,84 μονάδες.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας αναφερθήκαμε στο διπλό ενδεχόμενο μίας κίνησης του ΧΑ είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με τις συνεδριάσεις από σήμερα μέχρι και Παρασκευή να απαιτούν αυξημένη προσοχή και πιο ενδελεχή παρακολούθηση.

Στα της συνεδρίασης, μικρό προβάδισμα για τους πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη σε στενό εύρος και μεταξύ 869,04 έως 872,86 μονάδες. Αρχικά μικρή διόρθωση, καταγραφή του χαμηλού και λίγο μετά τις 11:00, με λίγες εντολές αγοράς, επαναφορά προς τις 873 καλύπτοντας τις αρχικές απώλειες.

Θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία, η έκθεση/ανάλυση της JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές, ακριβώς επειδή έρχεται από τον συγκεκριμένο αμερικανικό οίκο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει κυρίως για τα blue chips, που ούτως ή άλλως υπεραποδίδουν των τραπεζικών μετοχών.

Μικρή άνοδος για τον Δείκτη Τραπεζών, κατά 0,56% στις 852,34 μονάδες, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς τις 860, όπου μερίδα αναλυτών εκτιμά πως μπορεί να αποτελέσει σημείο ρευστοποιήσεων από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων, καθώς η απόδοση έχει ενισχυθεί στο 3,64%, για τον ΔΤΡ, σε διάστημα εβδομάδας.

Συναλλαγές μέτριες, ανάλογος ο τζίρος (*), με το 50% του συνολικού να πραγματοποιείται στις 4 συστημικές, με τη σειρά κατάταξης να διαμορφώνεται σε Εθνική, Αlpha Βank, Eurobank και Πειραιώς. Συμπληρώνουν τη 10άδα οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Από τις μετοχές που αναφέρονται με θετικό πρόσημο είναι οι Εθνική, Αlpha Βank και Πειραιώς, με τα blue chips να έχουν περισσότερες ή λιγότερες πωλήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Στα 2,893 ο τίτλος της ΕΤΕ, στο 1,786 της Αlpha Βank και στα 3,086 για την Πειραιώς.

Στην περιοχή των 2.155 μονάδων ο δείκτης, σε αρνητική διαφορά έναντι του τραπεζικού κλάδου. Ακόμη μία συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα μη τραπεζικά χαρτιά, δικαιολογώντας εν μέρει την έκθεση της JP Morgan. Ενδεικτικό το ότι από τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο είναι, στις 11:25, πέραν των τραπεζικών, οι Cenergy, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.  Ειδικότερα για την τελευταία, σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση για τις νέες ομολογίες, με τις αρχικές τιμές να κυμαίνονται έως το 102, που αποτελεί ένα ενθαρρυντικό... βάπτισμα του πυρός.

Στις 29 έναντι 33, με 119 χωρίς μεταβολή, η συνοπτική εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό. Μεγαλύτερη αντίδραση για ΑΒΑΞ, MIG, Attica Bank κ.ά.

(*) Στα 7,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, με τον ΓΔ χαμηλότερα στις 870 και τον ΔΤΡ υψηλότερα, στις 848 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v