Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη στο... νήμα για τις τράπεζες

Αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο ο ΓΔ. Χαμηλός ο τζίρος καθώς οι επενδυτές περιμένουν S&P και την αργία της Δευτέρας. «Βαρίδι» η Coca Cola, ξεχώρισε η ΓΕΚΤέρνα. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

ΧΑ:  Κέρδη στο... νήμα για τις τράπεζες

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και σαν σημειώθηκε σχετική αντίδραση, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και μεγάλη “φροντίδα” στον Τραπεζικό δείκτη, που όχι μόνο αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και με απόλυτα οριακά κέρδη (!)

Απόλυτα προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί “εντός προγράμματος” και λόγω επερχόμενου τριημέρου, με τις Διεθνείς Αγορές να είναι ανοιχτές την Δευτέρα, όμως ο αρνητικός αιφνιδιασμός ήλθε από την καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, ενώ η συνεχιζόμενη απονεύρωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, είχε σαν αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, διπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που άλλαξε σημαντικά προς το τέλος.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, η σημερινή εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, έδειξε ότι το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P κατά μία βαθμίδα και ο Οίκος θα πρέπει να δώσει το … κάτι παραπάνω, προκειμένου το Χ.Α. να διεκδικήσει τιμές υψηλότερες του Καλοκαιριού και να βάλει σε δεύτερες σκέψεις, όσους υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει “δει” τα υψηλά του, για το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται πως ο Οίκος έχει αξιολογήσει την Ελληνική Οικονομία με “B+” και θετικές προοπτικές, ενώ η αξιολόγηση είναι 4 βαθμίδες χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα.

Υποσημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ προς νέα ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,21% η απόδοση του 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,13% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 3,23%, στο ίδιο διάστημα.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 42,23% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 93,57%.

Ξεκινώντας και σήμερα από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, να σημειωθεί ότι αυτά που συνέβησαν προς το τέλος της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να “δουν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και να την ολοκληρώσουν στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ημερήσια κίνηση του Τραπεζικού δείκτη.

Να σημειωθεί ότι αν και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 836,22 μονάδες (-1,70%), στα τελευταία τέσσερα λεπτά της συνεδρίασης είχε σβήσει το σύνολο των ημερήσιων απωλειών και είχε γυρίσει και σε απόλυτα οριακά κέρδη, με αποτέλεσμα στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, να “δει” το υψηλό ημέρας στις 851,93 μονάδες (+0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 851,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,04%.

Για τον ΔΤΡ που δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, “προσέχεται” ιδιαίτερα, ο επόμενος στόχος εντοπίζεται στις 897 – 903 μονάδες.

Αντίθετα σε περίπτωση διόρθωσης που θα επεκταθεί χαμηλότερα των 847 μονάδων και η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 830 και 815 – 811 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 811 μονάδων, θα απαιτήσει από τους “long” να προχωρήσουν σε μερικό κλείσιμο θέσεων.

Το ημερήσιο “stop long” παραμένει χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 738 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που μπορεί η εικόνα να βελτιώθηκε προς το τέλος, αλλά δεν έπεισε, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+1,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,62%), Cenergy (+0,59%), Lamda Development (+0,28%), Μυτιληναίος (+1,73%), ΟΛΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,41%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-0,88%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στα 2,01 ευρώ, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,84 και 1,92 ευρώ. Αν συνεχίσουν οι πωλητές να είναι καλύτεροι και αφού επιβεβαιώθηκε η απώλεια της στήριξης στα 1,89 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,77 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ (-0,81%), όμως οι απώλειες ήταν απόλυτα ελεγχόμενες καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στα 13,33 ευρώ ανέβηκε το ημερήσιο “stop long” και οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στα 13,07, 12,96, 12,55 και 12,20 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι επόμενες αντιστάσεις στα 13,76 και 14,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες 6.330.002 (ΚO) μετοχές της Εταιρείας Βαρβαρέσος, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 6.330.002.

Από εκεί και πέρα, οι Ευρωσύμβουλοι (+12,27% προσπάθησαν να “ρεφάρουν” το χθεσινό -17,68%, η Forthnet (+15,26%) το χθεσινό -11,63%, αλλά με σαφώς μικρότερο όγκο, η CPI (+1,52%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά το “bid” δεν ήταν πειστικό, ενώ στην Κρέκα (0%) συνεχίζεται η ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+3,47%), επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+7,09%), Ιντεάλ (+7,22%) και Μαθιό (+5,96%), ενώ στην Paperpack (+10,48%) το “bid” ήταν χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τις 878 μονάδες, ενώ ο δείκτης έχει γυρίσει “long” με “stop” τις 2036 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά φαίνεται πως έχει ήδη προεξοφλήσει μία αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από την S&P και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον με στάση αναμονής, είναι το βασικό σενάριο”, αναφέρει η Beta Sec.

“Στις χρόνιες παθογένειες, πρέπει να αναζητηθεί η εικόνα συναλλακτικής κόπωσης που επιτρέπει την αναρρίχηση του ΓΔ στο βαθμό που διατηρούνται οι εσωτερικοί καταλύτες, με τις Διεθνείς Αγορές να διατηρούν θετικό momentum. Αργά το βράδυ, η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου καταγράφηκαν εντός των εκτιμήσεων. Επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ήταν εν πολλοίς τα αναμενόμενα. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου διατηρείται, προς το παρόν και ευνοεί τις μετοχές. Δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Η Αγορά έχει μαζέψει τις ζημιές του προηγούμενου μήνα και κινείται προς τις 877 μονάδες, όπου βρίσκει αυξημένη αντίσταση και δείχνει ότι θα δυσκολευτεί και αυτή τη φορά. Οι ταλαντωτές είναι ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα και χρειάζεται ιδιαίτερη δυναμική, για να παραμείνουν θετικοί. Πρώτη αντίσταση στις 880 και στήριξη στις 855. Σε αναμονή σήμερα για την πιθανή αναβάθμιση από την S&P, στην οποία έχουν στηριχθεί οι προσδοκίες τις Αγοράς”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Θετικά κινήθηκε η βδομάδα που πέρασε με σχετικά καλό τζίρο, αλλά η Παρασκευή χάλασε τις τελευταίες εντυπώσεις” επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Ίσως φταίει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τριήμερο αργιών και θα είναι κλειστή τη Δευτέρα, αλλά ο κύριος λόγος είναι άλλος.

Για να αλλάξεις μια μακροχρόνια διαμορφωμένη κατάσταση σε ένα τομέα, χρειάζεσαι ένα έναυσμα (στα Αγγλικά trigger).

Πρέπει να γίνει κάτι εντυπωσιακό, ή θεαματικό, ή απλά “πιασάρικο”, που θα πείσει όσους παρακολουθούν τον τομέα, ότι κάτι αλλάζει.

Στον τομέα των ομολόγων αυτό έχει γίνει, καθώς έχει φύγει ο κίνδυνος του “Grexit”, οπότε αρχίσαμε να δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια. Το ίδιο ισχύει και για εταιρικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις που υποχρεωτικά περιλαμβάνουν τα ενημερωτικά των εκδόσεων.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει δοθεί το έναυσμα.

Ο όρος “σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου” είναι ακόμα κυρίαρχος στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο φαίνεται να αδυνατεί να καταλάβει τη χρησιμότητα του Χρηματιστηρίου.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως σε μια Χώρα με πολύ λίγες Τράπεζες και με πολλές επιδοτήσεις, είναι δύσκολο για μια Κυβέρνηση να πυροβολήσει τα πόδια της. Το σύστημα προσφέρει στενό έλεγχο, με τη χρήση λίγων Εμπλεκομένων.

Αν ανοίξει το παιχνίδι, θα πρέπει να υιοθετήσει άλλες πρακτικές ελέγχου. Όμως έτσι δουλεύουν οι σύγχρονες Κοινωνίες.

Θέματα όπως κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων, επέκταση της Χρυσής Visa, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, και άλλα, είναι σε δεύτερη μοίρα.

Η ελπίδα είναι στον “Ηρακλή” που θα απελευθερώσει τις τράπεζες από τα “κόκκινα” δάνεια και στις εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό.

Αν πράγματι ολοκληρωθεί επιτυχώς το χτίσιμο του “Ηρακλή” και τελειώσει επιτυχώς η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ, ίσως να έχουμε το έναυσμα που προσδοκά η Αγορά.

“Προσωρινά οι 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη έχουν αποδειχτεί αντίσταση – φρούριο, ενώ οι στηρίξεις εξαρτώνται από τα διεθνή γεγονότα και τις τεχνικές κινήσεις της Αγοράς, όπως εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, δημόσιες προτάσεις και άλλα”, σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Με το βλέμμα στην αποψινή ανακοίνωση της S&P κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, έχοντας στο προσκήνιο τον Τραπεζικό κλάδο. Οι Επενδυτές προεξόφλησαν κάτι καλύτερο από την τρέχουσα αξιολόγηση ‘Β+’, αναμένοντας την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της Χώρας”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι μετοχές των τριών συστημικών Τραπεζών, έχουν αποκτήσει ορατή επαφή με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων, αλλά και από την συνεχή μείωση του κόστους δανεισμού της Χώρας, το οποίο κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλες τις διάρκειες λήξης.

Οι μειώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει κινητικότητα και στην Αγορά των εταιρικών ομολόγων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και την υπερκάλυψη του συνόλου και των επιπλέον κεφαλαίων της έκδοσης, στο χαμηλό του εύρους. Η συνέχεια στο ταμπλώ ήταν ανάλογη και συνοδεύτηκε από εισροές σε όλη σχεδόν την διάρκεια της εβδομάδας ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει.

Ο Νοέμβριος είναι κομβικός μήνας για την Αγορά, καθώς εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο “Ηρακλής” αναμένεται η ανακοίνωση της νικήτριας Κοινοπραξίας για την άδεια του Ελληνικού, την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της ΔΕΠΑ και την ολοκλήρωση της λειτουργικής αναδιάρθρωσης της Eurobank και την ανάθεση διαχείρισης του ειδικού οχήματος προβληματικών δανείων της Τράπεζας.

Προς το τέλος του μήνα, με αφορμή τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι Τράπεζες θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για την συμμετοχή τους στο APS, ποσοτικοποιώντας, σε κάποιο βαθμό, την επίδραση του σχεδίου.

Επομένως υλικό προς αξιολόγηση υπάρχει, σε ένα μήνα που στα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει κλείσει μόνο 4 φορές θετικός και που σίγουρα η ετυμηγορία της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Τεχνικά, τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα παραμένουν υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη, καθώς τόσο ο MACD, όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών παραμένουν αγορασμένοι, με ανερχόμενη πλέον κλίση.

Η στάση του Δείκτη στις 870 μονάδες είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς αποτελεί ένα οριζόντιο επίπεδο αναμονής μετά τον Ιούλιο, όπου η Αγορά δοκίμασε, ανεπιτυχώς ως τώρα, με χαμηλό τζίρο να διαφύγει.

Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ικανοποιείται, καθώς η μέση συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώνεται αισθητά, χωρίς αυτό να δημιουργεί κλυδωνισμούς, ή ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας.

Ευθυγραμμισμένοι με την προοπτική μιας ανοδικής διαφυγής είναι και οι ταλαντωτές, οι οποίοι δίνουν ένα ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο, πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.

Επομένως οι πιθανότητες παραμένουν πλειοψηφικά υπέρ των αγοραστών, με στόχο τις 900 μονάδες όπου θα δοκιμαστούν οι κυριότερες αντιστάσεις της Αγοράς. Σύμμαχος των αγοραστών είναι η πολύμηνη παραμονή σε ένα σχετικά σφιχτό εύρος τιμών, που εκτός από το “χώνεμα” των τιμών, “έδεσε” το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, περιορίζοντας τα “απόνερα” της κατοχύρωσης κερδών.

Στην κατά μία ημέρα μικρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα που έρχεται και στα λίγα προγραμματισμένα γεγονότα, ξεχωρίζουν η γενική συνέλευση της Trastor στις 29 Οκτωβρίου με θέμα την Α.Μ.Κ. και η λήξη της δημόσιας πρότασης στον ΟΠΑΠ, στα 9,12 ευρώ ανά μετοχή.

Βέβαια το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στην Μ. Βρετανία, καθώς τυπικά λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα σενάρια να θέλουν νέα τρίμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις.

“Από ότι φαίνεται, η Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη στις 28 Οκτωβρίου, θα δώσει την συγκατάθεσή της στο θέμα της παράτασης”, εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρές μεταβολές στην Ευρώπη, κέρδη στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Κέρδη για τον Χρυσό, μεγαλύτερα για το Ασήμι και ακόμα μεγαλύτερα για το B itcoin, που δείχνει να επιστρέφει υψηλότερα των $7700.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πήρε κάποια απόφαση, για την διάρκεια της παράτασης του ‘Brexit’ την Παρασκευή”, όπως μετέδωσε το Reuters.

“Η επόμενη συνάντηση των Αντιπροσώπων της ΕΕ είναι προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα”, σύμφωνα με Ευρωπαίο Αξιωματούχο.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, “δεν υπήρξε συμφωνία, όσον αφορά τη διάρκεια της καθυστέρησης”.

Στις 94,6 μονάδες παρέμεινε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, όσον αφορά τη Γερμανία. Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το χαμηλό επτά ετών, στο οποίο είχε “προσγειωθεί” τον Αύγουστο.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet, ανέμεναν ότι θα κινηθεί χαμηλότερα, στις 94,4 μονάδες.

Σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, προχώρησαν οι Οικονομικοί Αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΤ για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας.

Η μέση πρόβλεψη των Αναλυτών είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,1% και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,0% το 2020 για να ανακάμψει στη συνέχεια ελαφρά στο 1,3% και να διαμορφωθεί μακροπρόθεσμα (το 2024) στο 1,4%. Στην έρευνα που είχε γίνει για το προηγούμενο τρίμηνο, οι Αναλυτές ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 1,2% για φέτος και 1,3% για το 2020.

Σημαντική άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 95,5 μονάδες, από 93,2 τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Μαΐου 2020.

Απαισιόδοξο για την πορεία του ΑΕΠ εμφανίζεται το ΚΕΠΕ, καθώς εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, για το σύνολο του 2019, θα είναι στο 1,7% και ο μέσος ρυθμός μεταβολής για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 στο 1,9%, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 864,22 μονάδες (-1,12%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 872,49 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,30 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40,1 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΗ, ΟΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο ο ΑΔΜΗΕ. Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Cenergy και Lamda Development.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με μικρή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.134 συμβόλαια).

Στα 14.706 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.809 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.088, 1.029 για τον Νοέμβριο και 59 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.163) κινήθηκε μεταξύ 2.141,5 και 2.163,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.992), Alpha Bank (2.883), Πειραιώς (991), ΔΕΗ (209), Εθνική (6.064), MIG (731), Ελλάκτωρα (186), Intralot (136), ΕΕΕ (103), Μυτιληναίο (333), Intralot (136).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.531, Alpha Bank 59.023, Εθνική 41.549, MIG 76.172, ΔΕΗ 14.859, Ελλάκτωρα 13.252, Πειραιώς 27.558, Μυτιληναίο 11.977, ΓΕΚ 10.048.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 53.426.569 τεμ., (από 54.826.569 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.282.527 τεμ. (24.072.081), ΔΕΗ 6.977.857 τεμ. (6.709.224), Eurobank 56.225.247 τεμ. (59.395.247), Εθνική 18.324.765 τεμ. (18.527.585), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.205.876).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v