Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι προεξόφλησε και τι περιμένει η αγορά

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αναβάθμιση από S&P, οι προσδοκίες για DBRS και οι βοήθειες από το νέο ρεκόρ στη Wall. Οι εξελίξεις από το μέτωπο των τραπεζών και το σχήμα «Ηρακλής» και τα μεγάλα μέτωπα που κρύβει ο Νοέμβριος για το ΧΑ.

ΧΑ: Τι προεξόφλησε και τι περιμένει η αγορά

Τρεις και η σημερινή συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου, με το ΧΑ να ανεβαίνει μία κλίμακα καθώς βρίσκεται πάνω από τις 870 μονάδες και τους short vs long να ετοιμάζονται για τις «μάχες» του Νοεμβρίου.

Ο Νοέμβριος θεωρείται μήνας κομβικός για την αγορά, καθώς εκτός από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο «Ηρακλής», αναμένεται η ανακήρυξη της κοινοπραξίας που θα κερδίσει την άδεια για το καζίνο στο Ελληνικό, ενώ προς το τέλος του μηνός οι συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι θα δώσουν στην αγορά τις πρώτες ενδείξεις, μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων, για το πώς θα συμμετάσχουν στο σχήμα APS και όσων εξελίξεων θα δώσουν τον τόνο και ρυθμό τους στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο μέχρι και την Παρασκευή θα πρέπει να κλείσει ο κύκλος για τον Οκτώβριο, με τους traders να αποτιμούν τα όσα διαδραματίστηκαν, από το κλείσιμο της Παρασκευής με Standard & Poor's, ESM κ.ά., μέχρι και τα νέα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, που προφανώς διαμορφώνουν τάση διεθνώς.

Θεωρητικά οι long ξεκινούν με πλεονέκτημα διατηρώντας όμως επιφυλάξεις, καθώς όπως σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιό μας, της Δευτέρας, στο ΧΑ, οι traders σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφλήσει τις δύο εξελίξεις, με τον Γενικό Δείκτη στις 873,09 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 851,01 και στις 2.158,58 για τον FTSE25.

H συνεδρίαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον, καθώς θα διαφανούν οι δυνατότητες των long να οδηγήσουν την αγορά σε ακόμη μία αναμέτρηση με το ισχυρό εμπόδιο στις 880 μονάδες και τις αντοχές των short να πιέσουν χαμηλότερα προς τις 865/860 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που παραμένει σε discount, σε σχέση με τη μη τραπεζική μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παρότι μετρά απόδοση 93,57% από την αρχή του έτους. Ακριβώς αυτή η υπεραπόδοση για το 2019 είναι ένας από τους λόγους που σε κάθε διόρθωση ενεργοποιούνται ισχυρές εντολές πώλησης, προκειμένου να «κλειδωθούν» αποδόσεις.

Για τον κλάδο, η στάση των traders, που κυρίως δραστηριοποιούνται σε intraday κινήσεις και σύντομης διάρκειας συναλλαγές, θα κρίνεται καθημερινά από τα νεότερα του... μετώπου με το σχέδιο «Ηρακλής». Παρά το ΟΚ της DG Comp, η εικόνα που έχουν οι παίκτες είναι αρκετά αμφίσημη για το πού πραγματικά βρίσκεται η υπόθεση και κατά πόσον εκδηλώνονται ενστάσεις από μερίδα των δανειστών.

Κοντά στα επίπεδα των τιμών των αμκ του 2015, οι 3 από τις 4 συστημικές, με ένα από τα στοιχήματα για τον κλάδο, τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, να είναι η επίτευξη (ή μη) του στόχου, για τον μεν Δείκτη Τραπεζών (προς τις 1.000 μονάδες) και των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank προς τα επίπεδα του 2015.

Εάν ο κλάδος συνεχίσει την ανοδική διόρθωσή του πέραν των 900 μονάδων, τότε και για τα blue chips θα υπάρχουν περιθώρια για κίνηση προς τις 2.200 μονάδες.

Σήμερα πραγματοποιείται η γ.σ. της Trastor με θέμα ΑΜΚ, ενώ λήγει η δημόσια πρόταση του ΟΠΑΠ στα 9,12 ευρώ. Με ενδιαφέρον και η τακτική δημοπρασία, αύριο Τετάρτη, για έντοκα 6μηνης διάρκειας καθώς η αμέσως προηγούμενη έκδοση είχε γίνει στο 0,10%, η δε 3μηνη με αρνητικό επιτόκιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v