Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα πλεονεκτήματα των long εντός και εκτός συνόρων

Την βελτιωμένη εικόνα στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P και τη διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα καλείται να αποτιμήσει η αγορά.

ΧΑ: Τα πλεονεκτήματα των long εντός και εκτός συνόρων

Εβδομάδα Standard & Poor’s η προηγούμενη, εβδομάδα FED αυτή, που ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα, με νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street, για τον S&P500 νωρίτερα στις 3.041 μονάδες.

Εξέλιξη, λίγο ως πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που τα οικονομικά αποτελέσματα των δεικτοβαρών ομίλων του NYSE ωθούν υψηλότερα τις μετοχές τους.

Εβδομάδα προπομπός για τον Νοέμβριο, καθώς την Τετάρτη η FED ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, τα ομόλογα, την τακτική που θα ακολουθηθεί από τούδε και στο εξής. Αυτή την εβδομάδα και τα οικονομικά μεγέθη, σήμερα της Google, αύριο της General Motors και την Τετάρτη της Apple. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι κινήσεις προεξόφλησης δικαιολογούνται απόλυτα, ενώ ζητούμενη είναι η στάση των traders από Τετάρτη μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στην Ευρώπη, σε υψηλότερα επίπεδα βασικοί δείκτες και μετοχές, προφανώς κινούμενες οι αγορές από τον φρενήρη ρυθμό της Wall Street.

Στα καθ' ημάς, μένει να φανεί, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης της Τρίτης, πως θα λειτουργήσει η αργία της 28 ης Οκτωβρίου και αφού στο διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το άνοιγμα της Τρίτης έχουν μεσολαβήσει η ετυμηγορία της Standard & Poor’s και η απόφαση του ESM.

Συνεπώς, τι έχουμε, επί της ουσίας. Μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη απόφαση του οίκου αξιολόγησης, που έχει προεξοφληθεί και, σε σημαντικό βαθμό, αφομοιωθεί και αποτυπωθεί στην διάρκεια της αντίδρασης προς τις 880 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και των 890 για τον Δείκτη Τραπεζών. Από την βαθμολόγηση του αμερικανικού οίκου το ενδιαφέρον αφορά στο ενδεχόμενο μιας επόμενης αναβάθμισης, εάν και εφόσον…

Η απόφαση του ΕSM, επίσης προεξοφλημένη από την αγορά. Προφανώς σημαντική η έγκριση από τον Μηχανισμό, πλην όμως συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που περίμενε και… ποντάριζε το ΧΑ

Στις 872,30 μονάδες ο ΓΔ, στις 851,01 ο ΔΤΡ και στην περιοχή των 2.158,58 μονάδων ο FTSE25, με το μέσο όρο αξίας συναλλαγών, στα επίπεδα των 65 εκατ., κατά 5 εκατ. λιγότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το σχεδόν 40% του τζίρου σε μόλις 4 μετοχές, των Εθνικής (στα 2,904 ευρώ), Alpha Bank (1,80), Eurobank (0,885) και στα 3,088 ευρώ για την Πειραιώς. Να σημειωθεί, πως για τις πρώτες τρεις η τρέχουσα τιμή είναι αρκετά κοντά στις τιμές των αμκ του 2015.

Το αν θα ακολουθήσει και η Πειραιώς, το κατά πόσον ο κλάδος θα πιάσει τα επίπεδα του ΄15, είναι ένα από τα καθοριστικά στοιχήματα από την έκβαση του οποίου θα διαμορφωθεί η τάση, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά ευρύτερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ωστόσο η πορεία του κλάδου, για τη συνέχεια, εξαρτάται και από την εξέλιξη του project «Ηρακλής», που φαίνεται να συναντά ακόμη προβλήματα και ενστάσεις.

Τεχνικά για τον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας, που παραμένει σε discount έναντι του τραπεζικού, φαίνεται να διαμορφώνεται ένα σημείο αναφοράς και- υπό προυποθέσεις- στήριξη, στην περιοχή των 2.125-2.130 μονάδων.

Σε long τάση οι δεικτοβαρείς μετοχές των Mytilineos (9,97 ευρώ), Motor Oil (21,74 ), Jumbo (17,45 ) θα χρειαστούν βοήθειες από ΟΤΕ και Coca Cola, στα 13,48 και 27,68 ευρώ αντίστοιχα, είχαν σε διάστημα εβδομάδος short τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v