Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένο το ταμπλό στο χρηματιστήριο

Η κίνηση του τραπεζικού κλάδου προς υψηλότερα επίπεδα και ποια blue chips λειτουργούν ως «βαρίδι» για τον Γενικό Δείκτη. Η σημασία της αύξησης της αξίας των συναλλαγών και ο ρόλος του διεθνούς περιβάλλοντος και του... Ηρακλή.

Διχασμένο το ταμπλό στο χρηματιστήριο

Απώλειες στο νήμα χθες βράδυ στη Wall Street, με την προσοχή στη Fed, στον Jerome Powell, με τα οικονομικά αποτελέσματα σταθερά στο επίκεντρο. Συνδυασμός των δύο, που οδήγησε σε νέα ιστορικά υψηλά τον S&P500, στις 3.047,87 μονάδες.

Σήμερα η Fed, αύριο η Apple, με τον κολοσσό του 1,1 τρισ. να ανακοινώνει τα μεγέθη του. Στις 13,20 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE καθώς το επίπεδο επενδυτικού φόβου/ανάληψης ρίσκου είναι χαμηλό. Στα 9,87$ το ελληνικό «καλάθι», το GREK/ETF πολύ κοντά στο υψηλό 52 εβδομάδων, των 9,97$.  Νωρίτερα, χθες, στην Ευρώπη είχαν επικρατήσει οι πωλητές, με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο να επηρεάζουν ανάλογα τις αγορές.

Στα καθ' ημάς, καλή σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση, καθώς ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 70 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να διατηρεί το premium του σε σχέση με την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αν και σε αυτήν υπήρξαν εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις.

Το 50% της αξίας συναλλαγών σε μόλις 4 μετοχές, με τη Eurobank να πραγματοποιεί τζίρο 13,199 εκατ. ενώ σημαντικός ήταν ο αριθμός των πακέτων σε μετοχές των Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, OTE, Ευρ. Πίστη κ.α.

Στις 873,40 με υψηλό ημέρας στις 876,24 μονάδες και το στοίχημα των 880 μονάδων δείχνει να... στοιχειώνει τις προσδοκίες των traders, μόλις 2+1 συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση του Οκτωβρίου και σε αναμονή ενός Νοεμβρίου που αναμένεται να είναι μεστός εξελίξεων και ανατροπών, εκτός και εντός.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΔΤΡ στις 867,12 μον. που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενδεικτικό της δυναμικής που έχει φέτος ο κλάδος. Με ποσοστό αντίδρασης μεγαλύτερο του 2% για Eurobank, στο 0,905 ευρώ, την Alpha Βank, στο 1,84 και στα 2,964 την Εθνική, σε έναν άτυπο ανταγωνισμό για το ποια μετοχή θα φθάσει πρώτη στην τιμή της αμκ του 2015. Σε μέτρηση εβδομάδας, η Αlpha Βank εμφανίζει την ισχυρότερη τάση.

Το «κλειδί» για την περαιτέρω αντίδραση του κλάδου και την προσέγγιση του ΔΤΡ προς τα επίπεδα του 2015 είναι ο... Ηρακλής, με τα νέα και τις διαρροές για το συγκεκριμένο project αντικρουόμενες. Θα δείξει, καθώς από την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενεργοποίησή του ο κλάδος περνά σε άλλη φάση, που κατά πάσα βεβαιότητα θα φέρει αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους.

Με εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις στα blue chips, με την Coca Cola να λειτουργεί σαν... φρένο. Απώλειες 2,10% στα 27,10 ευρώ η μετοχή με πίεση από το Λονδίνο, λόγω των εξελίξεων για το Brexit, την προκήρυξη εκλογών κ.α., με τον τίτλο της Coca Cola HBC να δέχεται σημαντικές πωλήσεις, όπως άλλωστε ο FTSE100.

Στα 13,60 η μετοχή του ΟΤΕ, με το στοίχημα των 14 ευρώ ενεργό. Στα 22 η Motor Oil, στα 17,50 η Jumbo, στα 3,076 η ΔΕΗ -που δείχνει να κατοχυρώνει τα 3 ευρώ- απορρόφησαν το βάρος της διόρθωσης της Coca Cola.

Στις 46/63 με 78 χωρίς μεταβολή. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις για την Τεχνική Ολυμπιακή, με την... περιφέρεια της πληροφορικής να γράφει τις υψηλότερες αποδόσεις (CPI, Entersoft, EpsilonNet) αλλά και τις Profile, Μοτοδυναμική, Medicon, Byte κ.α. να ακολουθούν, ενισχύοντας την εκτίμηση πως η μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία έχει ακόμη να δώσει, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στα υπόψη πως για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκδοση εντόκων 6μηνης διάρκειας, θυμίζοντας πως ήταν η τελευταία έκδοση 3μηνης διάρκειας που έγινε -για πρώτη φορά- με αρνητικό επιτόκιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v