Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Επιφυλακτική στάση διατηρούν traders και επενδυτές, με τον ΓΔ να κινείται πέριξ των 870 μονάδων. Μικρά κέρδη για τις τράπεζες, ξεχωρίζει η Εθνική. Πτωτικά η Coca Cola, αγοραστές σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

ΧΑ: Κίνηση σε στενό εύρος για τον Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κοντά σε μερική συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνο, με οριακά θετικό πρόσημο το ΧΑ.

Σε μία λίγο-πολύ αναμενόμενη επιφυλακτική στάση traders και επενδυτές, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στο στενό εύρος μόλις 5 μονάδων, με υψηλότερη τιμή αυτή των 876,05 μον., λίγο μετά τις 11:00. Οριακή η μεταβολή για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 2.158 μον., με τον τραπεζικό κλάδο σε σταθερό premium έναντι του δείκτη FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, περίπου (αναλογικά) κοντά στα 60 εκατ. ευρώ (της προηγούμενης εβδομάδας), με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και ένα συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε μετοχές των Jumbo, Cocα Cola, OTE, ΟΠΑΠ, αλλά και σε τίτλους των Mytilineos, Lamda Develοpment, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ κ.α.

Από την αρχή της συνεδρίασης, στα πρώτα 40' διαφάνηκαν οι διαθέσεις των traders να διασφαλίσουν μεν το ενδεχόμενο διολίσθησης χαμηλότερα των 870 (με στηρίξεις στις 865/860 μον.), χωρίς ωστόσο να επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της αντίστασης, στις 880 μονάδες. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποδειχθεί... φραγή στην προσπάθεια υπέρβασής της 2-3 φορές. Ομως το στοιχείο που διαφοροποιεί την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης σε σχέση με τις ισάριθμες προηγούμενες είναι η προσεκτική ρευστοποίηση μέρους μεσομακροπρόθεσμων θέσεων έναντι εσπευσμένων και πιεστικότερων απ' ό,τι των τελευταίων φορών.

Στον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζουν η υπεραπόδοση της Εθνικής, για ακόμη μία συνεδρίαση, τόσο έναντι των άλλων του κλάδου όσο και του υπολοίπου της αγοράς.

Εως τα 2,976 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, όλο και εγγύτερα προς τα 3 ευρώ, την τιμή της αμκ του 2015. Στο 1,797 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,8795 της Eurobank, δηλαδή οι 3 που είναι κοντινότερα στα επίπεδα του 2015. Αυξημένες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της ΕΤΕ, με 4,350 εκατ. Ωστόσο πρώτη στη σχετική κατάταξη είναι η μετοχή της Jumbo, με σχεδόν ένα εκατ. περισσότερα απ' ό,τι της Εθνικής. Στη μετοχή πέρασε νωρίτερα ένα μεγάλο μειοψηφικό πακέτο, για 250.000 στα 17,50 ευρώ. Συνολική αξία της προσυμφωνημένης πράξης στα 4,375 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις για τα 21 blue chips, μετοχές-σηματωρούς του δείκτη, με αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 6,91 ευρώ, ΔΕΗ στα 3,084 -σταθερά πάνω από το όριο των 3 ευρώ και σε αναμονή της επόμενης ανοδικής αντίδρασης προς τα 3,26, που είναι και υψηλό 52 εβδομάδων. Στα 21,80 η μετοχή της Motor Oil, στα 17,54 της Jumbo, στα 9,76 του ΟΠΑΠ και στα 13,50 του ΟΤΕ.

Η ανοδική τάση για συγκεκριμένα blue chips (Motor Oil, Jumbo) με την προσθήκη -σήμερα- του ΟΤΕ συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των βασικών δεικτών. Προφανώς σε αναμονή εξελίξεων, που θα διαμορφώσουν τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

Στις 35 έναντι 58 και με 95 μετοχές χωρίς μεταβολή, η ευρύτερη εικόνα της αγοράς, λίγο μετά τις 14:00.

Με τον τζίρο στα 27,650 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται για μετοχές των CPI, Τεχνική Ολυμπιακή, Σπύρου, Κτήμα Λαζαρίδη, Profile, Αlumil, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ κ.α., κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Να συνεκτιμηθούν για τη συνέχεια το αρνητικό πρόσημο για τα futures στη Wall Street σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ από το ημερήσιο υψηλό των 858 κατά 8 μονάδες χαμηλότερα.

Αυτά λίγο πριν τις 14:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v