Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο φινάλε μαζεύτηκε η χασούρα

Με ένα κρεσέντο των αγοραστών στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες οι τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης «μάζεψαν» τις σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση. Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

ΧΑ: Στο φινάλε μαζεύτηκε η χασούρα

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της τελευταίας συνεδρίασης του Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε, “παρά το γεγονός ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κλείνοντας σε νέα υψηλά 16 μηνών, δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές που υποστηρίζουν πως η υπέρβαση των 897 – 903 μονάδων χωρίς να μεσολαβήσει διόρθωση, θα αιφνιδιάσει και τους πλέον αισιόδοξους (!) Υποχώρηση έως τις 850 – 847 μονάδες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘εντός προγράμματος’ όμως κλείσιμο χαμηλότερα των 830 μονάδων, θα απαιτήσει μερικό κλείσιμο ‘long’ θέσεων”.

Μετά την λήξη του χρηματιστηριακού 10μηνου, ο Τραπεζικός δείκτης αθροίζει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,62%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 1,05% και οι απώλειες θα ήταν σημαντικά περισσότερες αν, σήμερα, δεν υπήρχε το “συμμάζεμα” της τελευταίας ώρας, όπως και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Τώρα οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς έρχονται να επισημάνουν ότι λείπουν οι θετικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ανοδικά “καύσιμα”, αλλά και δεν υπάρχουν traders διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο τοποθετήσεων, οδηγώντας την Αγορά σε νέα, βραχυπρόθεσμα, υψηλά.

Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον διότι από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται δεν διαφαίνονται Εισηγμένες “προκλητικά υποτιμημένες” και δεν δεύτερον όλο και περισσότεροι Διαχειριστές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα κέρδη που καταγράφουν στο χρηματιστηριακό 10μηνο και δεν δείχνουν διαθέσεις ανάληψης σημαντικού ρίσκου, για το τελευταίο δίμηνο της χρηματιστηριακής χρονιάς, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους διεθνείς δείκτες κινούνται προς νέα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά (!)

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι traders που περιμένουν την “γνωμάτευση” της MSCI (με τα σενάρια να διαδέχονται το ένα, το άλλο), ενώ προβληματίζει η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη και παραμένει ερωτηματικό η περαιτέρω πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ (-0,52%).

Υπενθυμίζεται ότι στη μείωση του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight), του ΟΠΑΠ προχώρησαν τόσο η FTSE Russell, όσο και η MSCI, μετά την απόκτηση από τη Sazka Group επιπλέον μεριδίου της Εισηγμένης, μέσω της δημόσιας πρότασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, οι κινήσεις αυτές από FTSE και MSCΙ θα οδηγήσουν σε εκροές από τη μετοχή του OΠAΠ ύψους $36 εκατ.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών.

Ο τζίρος ευδιάκριτα ενισχυμένος (ο υψηλότερος των τελευταίων 23 συνεδριάσεων) και λόγω των συνεχιζόμενων εκροών στον ΟΠΑΠ, το κλίμα επιβαρύνθηκε, ενδοσυνεδριακά, από τις κινήσεις “stop long”, ενώ οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι επικείμενες ανακοινώσεις της MSCI, δεν αποκλείεται να εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις, για την Εγχώρια Αγορά, βρήκαν πρόσφορο έδαφος την σημερινή συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω οριακά θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν στην Αγορά ομολόγων (στο 1,205% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών, προσεγγίζοντας τις τιμές των τελευταίων Α.Μ.Κ του 2015, πλην της Πειραιώς, βρήκαν σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις, έστω και αν ο τίτλος της Εθνικής πέτυχε την βραχύβια υπέρβαση, για να υποχωρήσει, σήμερα, εκ νέου χαμηλότερα.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (-1,99%) και Eurobank (-0,89%), ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank (-0,91%) και Πειραιώς (-1,75%).

Να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 839,62 μονάδες (-3,93%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 853,39 (-2,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 863,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,26

Ο ΔΤΡ έχασε την στήριξη στις 870 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 860 – 857 μονάδες, με απώτερο στόχο των “sellers” τις στις 800 – 790 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, σε κατανομή του προγράμματος Κρατικών εγγυήσεων για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων, προχώρησε τελικώς το Υπουργείο Οικονομικών, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα των Τραπεζών. Το draft του σχεδίου Νόμου περιλαμβάνει διάταξη, η οποία απαγορεύει να χορηγηθούν στις εκδόσεις μιας Τράπεζας, εγγυήσεις που να ξεπερνούν το 30% του συνολικού προγράμματος. Η παραπάνω διάταξη ισχύει για το πρώτο 12μηνο εφαρμογής του Νόμου, επιδιώκοντας να διασφαλίσει συνθήκες ίσης πρόσβασης στις Τράπεζες. Ο παραπάνω περιορισμός αίρεται μετά την παρέλευση του 12μηνου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε επανασχεδιασμό της δομής του ‘σπονδυλωτού’ εγχειρήματος πώλησης του 80% της FPS, αφού πρώτα της ανατεθεί για μια 10ετια η διαχείριση του συνόλου των εν Ελλάδι NPEs και των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης του project ‘Cairo’, προχωρά η Eurobank, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ξανά τη ‘βεντάλια’ των ενδιαφερόμενων Επενδυτών, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’. Περί τα τέλη Οκτωβρίου (σ.σ. μεταξύ 22 με 25 Οκτωβρίου), η Eurobank έδωσε στη Fortress πρόσβαση στο Virtual Data Room για τα δύο projects, προκειμένου να διεξαγάγει due diligence. Έτσι η Fortress έχει πλέον τη δυνατότητα να διεξάγει λεπτομερή έλεγχο, ώστε να είναι έτοιμη, εφόσον κληθεί, να υποβάλει δεσμευτική προσφορά”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και στην συνεχιζόμενη κακή εικόνα που παρουσιάζει, να σημειωθεί ότι το “κουδούνι” της λήξης με θετικό πρόσημο βρήκε τους ΕΕΕ (+0,37%), Μυτιληναίο (+0,71%), ΟΛΠ (+0,66%), Σαράντη (+0,50%), Motor Oil (+1,27%), Jumbo (+1,12%) και αμετάβλητη την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Υπ΄ όψιν ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, επτά Δεικτοβαρείς τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Με τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,44%), ενώ σήμερα ο τίτλος δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Η μετοχή πλησιάζει απειλητικά τα 6,57 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο προς τα 6,00 και 5,58 ευρώ.

Παραμένουν οι πρώτες αντιστάσεις στα 6,96 – 7,00 και 7,20 ευρώ.

Απέφυγε την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η Μυτιληναίος (+0,71%), στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,01 ευρώ (κλείσιμο 22/10). Η μετοχή με ημερήσιο “stop short” στα 10,01 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 9,52 και 9,10 ευρώ.

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 10,01 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 10,25 και 10,73 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των 375.241.586 (KA) μετοχών της ΕΛΧΑ, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 375.241.586 (ΚΟ) μετοχών της Εταιρείας ορίζεται για την 8/11/2019.

Από εκεί και πέρα, νέος κύκλος ρευστοποιήσεων στην MLS (-7,96%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην CPI (+1,06%) και στο χθεσινό -16,39% για την Audiovisual (+6,86%), ενώ σχετική επαφή με τα πρόσφατα υψηλά διατηρεί ο Σπύρου (-1,64%).

Συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά η Κορδέλλου (-3,19%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την MIG (-4,89%), αλλά και για την Τεχν. Ολυμπιακή (-3,28%, με τις κινήσεις των πωλητών να παίρνουν επιθετικότερο χαρακτήρα), ενώ εντυπωσιακά, συναλλακτικά, πράγματα συνέβησαν στην Καράτζη (+6,76%), με την επιστροφή των αγοραστών να συνοδεύεται και από σημαντικές μειώσεις θέσεων Ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά και όσον αφορά την εικόνα των βασικών δεικτών, η επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 857 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2132 μονάδες.

Κίνηση των δύο δεικτών χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Παρά την αισιοδοξία στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει χθες και αν μια διόρθωση ήταν απόλυτα αναμενόμενη, η πτώση του τζίρου προβλημάτισε. Η γενική εικόνα όμως δεν αλλάζει, παραμένουμε θετικοί με επόμενο στόχο τις 900 μονάδες. Η προσοχή των Διεθνών Επενδυτών αναμένεται στα στοιχεία για τις Υπηρεσίες των ΗΠΑ το απόγευμα, με τους δείκτες Dow Jones Ind. και S&P 500 σε ιστορικά υψηλά. Θετική τάση και αισιοδοξία, χωρίς ωστόσο να έχουν διασαφηνιστεί ζητήματα όπως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας, η Παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 και η πολιτική της Fed μετά την παύση στις μειώσεις επιτοκίων. Στη μείωση του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight), του ΟΠΑΠ προχώρησαν τόσο ο Οίκος FTSE Russell, όσο και η MSCI, μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της Ελληνικής Εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης. Οι κινήσεις αυτές από FTSE και MSCΙ θα οδηγήσουν σε εκροές από τη μετοχή του ΟΠΑΠ ύψους $36 εκατ.”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Συσσώρευση της Αγοράς, υποαποδίδοντας έναντι των Ευρωπαϊκών Αγορών, καταγράφηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά μιας πλαγιοανοδικής κίνησης υφίστανται, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι αποδόσεις του ΓΔ από αρχής του έτους, (αλλά και μετά τις Ευρωεκλογές) παραμένουν οι υψηλότερες. Στο εξωτερικό, υπό αξιολόγηση βρίσκονται τα αποτελέσματα των Εισηγμένων που ανακοινώνονται και θα κρίνουν, εν μέρει, την βιωσιμότητα της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης, η οποία νομοτελειακά θα επηρεάσει και το εσωτερικό. Σήμερα, μετά την συνεδρίαση δημοσιεύονται και τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ με το consensus για τα EBITDA (Γ΄ τριμ.) να κινείται στα €195 εκατ. (πηγή: Bloomberg)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Η παρατεταμένη περίοδος συσσώρευσης και συναλλακτικής υποτονικότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την προσδοκία για επικείμενη κίνηση προς τις 900 μονάδες, δεν είχε το επιθυμητό για τους ‘ταύρους’ αποτέλεσμα”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Το αντίθετο μάλιστα, οι “αρκούδες”, δηλαδή όσοι επεδίωκαν την υποχώρηση του ΓΔ, επικρατούν στην παρούσα φάση. Μετά λοιπόν από πολλές ημέρες κατά τις οποίες η μεθοδευμένη αντεπίθεση των αγοραστών στο φινάλε της συνεδρίασης, οδηγούσε σε ελαχιστοποίηση των ενδοσυνεδριακών απωλειών, οι πωλητές οδηγούν το ΓΔ προς τις 860 μονάδες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα σειράς εξελίξεων που επικάλυψαν τα θετικά μηνύματα που μετέδωσε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε η βούληση των Κινέζων για σημαντικές νέες επενδύσεις στη Χώρα μας, με δύο μάλιστα Τράπεζες (την Bank of China και την Industrial and Commercial Bank of China) να σπεύδουν να εγκατασταθούν σε Αυτήν.

Όμως, την ίδια ώρα η DBRS μετέθεσε την αναβάθμιση για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η μείωση της βαρύτητας του ΟΠΑΠ στους δείκτες FTSE, σε συνέχεια του μικρότερου free float, λόγω του αυξημένου ποσοστού του Μεγαλομετόχου, προϊδεάζει για ανάλογη εξέλιξη στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οπότε θα αναγγελθούν οι νέες σταθμίσεις του MSCI.

Εξέλιξη που αναμένεται να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις Ασιατικές Αγορές, καθιστώντας το ήδη μικρό Ελληνικό Χρηματιστήριο ακόμη μικρότερο και άρα λιγότερο ελκυστικό για τους Διαχειριστές.

Επιπλέον, η νομοθέτηση όσων απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία εκτεταμένης τιτλοποίησης των Τραπεζικών ανοιγμάτων καθυστερεί, καθώς απαιτεί σύνθετες και λεπτομερειακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών που θα καταβάλει τις εγγυήσεις και τις Εποπτικές Αρχές.

Έτσι, άλλοι Επενδυτικοί Οίκοι όπως η Bofa αναβαθμίζουν τις τιμές - στόχους και άλλοι όπως η Morgan Stanley κάνουν το αντίθετο σε σχέση με τις παρούσες τιμές, ενώ διαφοροποιούνται και σε σχέση τις Τράπεζες που προτιμούν, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά.

Ενόψει των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την παγιωμένη Τραπεζοκεντρική κουλτούρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ηχηρών καταλυτών από άλλους κλάδους (π.χ. Ιδιωτικοποιήσεις, έναρξη μεγάλων επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό), η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ δεν εκπλήσσει.

Παρά το γεγονός ότι η συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ασύμμετρη, σε σχέση με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ, αλλά και τον δείκτη Eurostoxx 600 να σημειώνει την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 21 μηνών.

Είναι επομένως σαφές ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να νομοθετηθούν τα προβλεπόμενα για το APS (Asset Protection Schmeme), αλλά και κυρίως για να δρομολογηθεί η διαδικασία εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών έργων στην Ελληνική Οικονομία. Επανερχόμαστε, επομένως, στην επισήμανση των επιπέδων στήριξης της περιοχής των 850 μονάδων, μέχρι να συντελεστούν “τα καλύτερα”.

Την ίδια ώρα, η εικόνα του διεθνούς περιβάλλοντος παραμένει θολή. Στη Βρετανία, το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για το “Brexit”, ενώ στις ΗΠΑ ξεκινά η διαδικασία παραπομπής του Προέδρου Τραμπ από τα Νομοθετικά Σώματα.

Την ίδια ώρα, αναγγέλλεται ότι στο κοντινό μέλλον ΗΠΑ και Κίνα θα υπογράψουν εμπορική συμφωνία, εξέλιξη θετική για την Παγκόσμια Οικονομία. Όμως, στην Ευρώπη οι παραγγελίες στη Μεταποίηση του προηγούμενου μήνα παρέμειναν χαμηλές.

“Διατηρούνται, επομένως, όλα τα σενάρια ανοικτά για τα μεγέθη των Εταιρειών, καθώς διατηρείται κλίμα υψηλών αβεβαιοτήτων”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Σημαντικές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $9400 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εξετάσει την έκδοση ενός Δημόσιου Ψηφιακού Νομίσματος”, αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις αντιδράσεις των Ρυθμιστικών Αρχών στα σχέδια του Facebook να λανσάρει το “Libra”.

Τo έγγραφο της Ε.Ε., το οποίο έχει δει το Reuters, καλεί επίσης το Μπλοκ να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση στα Κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να απαγορεύει σχέδια που θεωρούνται αρκετά ριψοκίνδυνα.

Το έγγραφο της Ε.Ε. επαναλαμβάνει παράλληλα τις ανησυχίες της G7 για τα ρίσκα που ενέχουν τα Ιδιωτικά Νομίσματα, κάνοντας αναφορά στο ξέπλυμα χρήματος, τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών, τη φορολόγηση και την κυβερνοασφάλεια.

“Στελέχη της Κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συζητούν την ενδεχόμενη άρση επιπλέον δασμών σε Αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, εν είδει παραχώρησης για να οριστικοποιηθεί η σύναψη διμερούς συμφωνίας για το Εμπόριο”, έγραψε η εφημερίδα “Financial Times”.

H δραστηριότητα του τομέα Υπηρεσιών στην Κίνα αυξήθηκε με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα Ιδιωτικής Εταιρείας.

Ο δείκτης ΡΜΙ Caixin Services υποχώρησε στις 51,1 μονάδες τον Οκτώβριο, από 51,3 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις Εταιρείες Caixin Media και Markit.

Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τα επίσημα Κυβερνητικά στοιχεία.

Οι τιμές στα Εργοστάσια της Ευρωζώνης κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις 19 Χώρες του Ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις του Reuters. Έναν μήνα πριν είχε υποχωρήσει κατά 0,5%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές κινήθηκαν 1,2% χαμηλότερα, επίσης σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της Αγοράς.

Η Επιτροπή Οικονομικών Συμβούλων της Γερμανικής Κυβέρνησης, υποβάθμισε σήμερα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2020 στο 0,9%, μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει η “Frankfurter Allgemeine”, “η Επιτροπή αναμένει ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει στο 0,5%”.

“H επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη την περσινή χρονιά, μπορεί να είναι πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκειται ύφεση”, σημείωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

O επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το “Brexit” Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι “οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική εταιρική σχέση με τη Βρετανία θα είναι δύσκολες και απαιτητικές, καθώς η Ένωση δεν θα ανεχτεί άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”.

To έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% τον Σεπτέμβριο, μετά την υποχώρηση σε χαμηλό πέντε μηνών. Το έλλειμμα των ΗΠΑ, διολίσθησε στα $52,5 δισ. τον Σεπτέμβριο, από τα $55 δισ. τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με την πρόβλεψη των Αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά να εμφανίσουν ακόμα μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα το 2019, από ότι το 2018.

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Το σύνολο των ανοικτών θέσεων διολίσθησε στα 7,02 εκατ., μια πτώση 277.000 από τον Αύγουστο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “χτύπησαν ‘κόκκινο’ οι Οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς για πρώτη φορά στη διάρκεια του έτους ανήλθαν σε 4.351.315, ή 476.413 περισσότεροι απ’ ότι τον Αύγουστο (3.874.902). Στο ίδιο διάστημα τα ‘φρέσκα’ (σ.σ. δημιουργήθηκαν το 2019) χρέη έφτασαν τα 529 εκατ. ευρώ και αφορούν μόνο σε απλήρωτους φόρους. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έως το Σεπτέμβριο τα ‘φρέσκα’ ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 4,907 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί σε ένα συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 104,916 δισ. ευρώ”.

“Χωρίς άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον θα είναι το Eurogroup της Πέμπτης”, όπως διεμήνυσε Αρμόδιος Κοινοτικός Παράγοντας στις Βρυξέλλες.

Η κρίσιμη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών θα είναι αυτή του Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των κερδών που είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα των προγραμμάτων SNP και ANFAs. Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει και συνάντηση του EwG που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 862,05 μονάδες (-1,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,47 (-1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.

Ο τζίρος στα 91,4 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Cenergy και στο υψηλό οι ΕΕΕ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 77 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να εμφανίζουν αισθητή άνοδο τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.208 συμβόλαια).

Στα 14.893 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.751 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.133, 1.986 για τον Νοέμβριο και 147 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.160) κινήθηκε μεταξύ 2.134 και 2.169,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.444), Alpha Bank (8.449), Πειραιώς (3.094), ΔΕΗ (1.181), Εθνική (8.206), MIG (2.025), Ελλάκτωρα (919), Intralot (155), ΓΕΚ (113), Μυτιληναίο (149), ΟΤΕ (168), ΟΠΑΠ (741).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 39.143, Alpha Bank 58.133, Εθνική 39.939, MIG 75.285, ΔΕΗ 15.089, Ελλάκτωρα 13.583, Πειραιώς 30.967, Μυτιληναίο 12.324, ΓΕΚ 10.091.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                               Name of Issuer             NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 52.274.381 τεμ., (από 52.174.382 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.706.158 τεμ. (23.387.158), ΔΕΗ 6.862.750 τεμ. (6.861.302), Eurobank 57.518.775 τεμ. (57.349.051), Εθνική 20.315.282 τεμ. (19.740.756), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), MIG 1.759.474 (1.759.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v