Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται «καύσιμα» για το χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ο εγκλωβισμός παρά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στη Wall Street και τα ερωτήματα για τον τραπεζικό κλάδο. Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας και ποια τα επίπεδα αντίστασης, που μπορούν να αλλάξουν την τάση.

Ζητούνται «καύσιμα» για το χρηματιστήριο

Με απώλειες η τελευταία εβδομάδα, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν...βαρίδι. Η διόρθωση των τραπεζικών, κατά 5%, με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 835 μονάδες, παρέσυρε την αγορά έως και σχεδόν 2%, με τον Γενικό Δείκτη στις 864,69 μονάδες.

Μέσος ημερήσιος τζίρος στα 63 εκατ., με το περίπου 35% να πραγματοποιείται στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζικών, ωστόσο, συγκριτικά υψηλή αξία συναλλαγών έγινε και σε blue chips και μάλιστα σε περισσότερα με κλίση χαμηλότερα.

Εμφανής η στάση αναμονής της πλειονότητας των ξένων, με αρκετούς από τους ενεργούς να προτιμούν να «κλειδώνουν» μέρος των σημαντικών αποδόσεών τους, κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.

Εγκλωβισμένο το ΧΑ, είναι σε φάση συσσώρευσης, από το τέλος του εντυπωσιακού 7μήνου σε στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς σαφή κατεύθυνση, χωρίς νέα κεφάλαια, με μία σειρά συμφωνιών στο στάδιο της υπογραφής -χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται για να μην... καούν-, ένα «ρηχό» χρηματιστήριο που την τελευταία εβδομάδα παρέμεινε εντελώς εκτός του κλίματος που κυριαρχούσε στις διεθνείς αγορές, με οδηγό τη Νέα Υόρκη.

Την κατάσταση επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε στο σχόλιό μας της Κυριακής, δηλαδή για το πώς λειτουργούν σαν... βαρίδι οι τράπεζες, ενώ με τον κλάδο ασχολήθηκε και ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμά του, οι 858 μονάδες είναι πλέον πολύ σημαντικό επίπεδο που συντηρεί την τάση του τελευταίου διαστήματος. Ενδεχόμενη απώλειά του θα οδηγήσει πιθανά στις 840. Αντίστοιχα κατοχύρωση των 872-875, που είναι αντίσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειστική υπέρβαση των 880 μονάδων.

Προσώρας αφορμές και «καύσιμα» δεν υπάρχουν για την επίτευξη ενός ουσιαστικού ανοδικού εγχειρήματος.

Προβληματική η εικόνα και για τα... βαριά χαρτιά, με τον FTSE25 το stop μας πλέον ανεβαίνει στο 2.118 σε κλείσιμο ημέρας. Το 2.170-80 είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Αντίστοιχα αν χαθεί το stop, μπορεί να μας δώσει κίνηση στις 2.050 μον.

Σημειωτέον πως σήμερα γίνεται η αποκοπή του υπόλοιπου μερίσματος για τη μετοχή της Jumbo, κατά 0,28 του ευρώ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στη Eurobank, με τον Χρήστο Κίτσιο να αποκαλύπτει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Για τον Δ.ΤΡ. οι 820 είναι σημαντική στήριξη, οι 860 ισχυρή αντίσταση και μόνο πειστική υπέρβαση μπορεί να οδηγήσει προς τις 900 μον. Σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες, τουλάχιστον όσο παραμένει θολή η κατάσταση στο μέτωπο του Ηρακλή.

Το αρνητικό για το ΧΑ είναι πως παρουσιάζει αυτή την εικόνα, την ώρα που στη Wall Street το... πάρτι καλά κρατεί.

Γι' αυτό καλό είναι να παρακολουθούμε τη διακύμανση του S&P500.

Για τον «δείκτη των δεικτών», όσο είναι πάνω από τις 3.070, η τάση είναι ανοδική προς τις 3.125, περιοχή που χρήζει προσοχής.

Στις 3.046 είναι στήριξη, με τις 2.972 να αποτελεί το τελευταίο stop loss για τους long.

Από ένα μικρό δείγμα μετοχών -εντελώς ενδεικτικό-, long τάση, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, έχουν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, AEGEAN αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, E-Net, Quest, BriQ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v