Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς λειτουργούν ως βαρίδι στο ΧΑ οι τράπεζες

Τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων μηνών και οι προβληματισμοί για την πορεία του σχεδίου αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Γιατί δεν ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης την τάση των διεθνών αγορών.

Πώς λειτουργούν ως βαρίδι στο ΧΑ οι τράπεζες

Σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι το ΧΑ, εν μέσω διαδοχικών ιστορικά υψηλών στην Wall Street και υψηλών 4ετίας στα κυρία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις 864,69 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 1,78% σε διάστημα εβδομάδος, αλλά με θετική απόδοση 40,99% από την αρχή του έτους, με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 57,9 δισ., τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 63,6 εκατ., λίγο χαμηλότερα σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Αυτά σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, συμπληρώνοντας μια συνεδρίαση με θετικό πρόσημο έναντι πέντε με αρνητικό, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς για την πλειονότητα των blue chips και μετοχών-σηματωρών οι τιμές/χρηματιστηριακή αξία έχουν πιάσει στόχους, που αντιστοιχούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις 865 του Γενικού Δείκτη. Αυτό την ώρα, που ο τραπεζικός κλάδος τόσο όσον αφορά στον κλαδικό δείκτη όσο τις τιμές των τραπεζικών μετοχών υπολείπεται -ακόμη- των επιπέδων των ΑΜΚ του 2015.

Παρά την θεαματική άνοδο, από την αρχή του έτους, κλάδος και επί μέρους μετοχές παραμένουν σε discount. Πρακτικά εάν στο επόμενο διάστημα δεν αντιδράσουν οι τράπεζες, δεν υπερβεί τις 880 ο Δ.ΤΡ, με φορά προς τις 900 μονάδες, το πιθανότερο ενδεχόμενο θα είναι αυτό της συνέχισης της κλίσης και δοκιμασίας των 860-850 μονάδων, όπου και θα κριθεί η τάση Νοεμβρίου.

Προσώρας, οι ενδείξεις λειτουργούν υπέρ των short, με τους πωλητές να "κλειδώνουν" μέρος των θέσεων τους, τουλάχιστον για όσο δεν οριστικοποιούνται όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας του σχεδίου του ΤΧΣ. Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) ο αρχικός ενθουσιασμός στις τράπεζες φαίνεται πάντως ότι έχει περιοριστεί και ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στο πως οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο σχέδιο Ηρακλής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, καθοριστική θα είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να κατατεθεί η δεσμευτική προσφορά από το σχήμα της Fortress- doValue για το 80% της FPS και τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμιση του project Cairo. Παράλληλα η Standard & Poor's αναβάθμισε τις 4 συστημικές τράπεζες, βαθμολογώντας με Β τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Συνεπώς, τα αμφίσημα μηνύματα από τον τραπεζικό κλάδο, η καθυστέρηση της λειτουργίας του APS ακόμη και το θέμα των χρεώσεων, οι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού καθιστούν -εύλογα- επιφυλακτικούς τους traders και όσους γράφουν υπεραξίες να δικαιολογούνται ως προς τη μερική μείωση θέσεων τους.

Στα του κλάδου εστιάζει και ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ) εκτιμώντας, πως η νομοθέτηση όσων απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία εκτεταμένης τιτλοποίησης των τραπεζικών ανοιγμάτων καθυστερεί καθώς απαιτεί σύνθετες όσο και λεπτομερείς διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών- υπ. Οικονομικών αλλά και Αθηνών- Βρυξελλών/Φρανκφούρτης.

Συνοψίζοντας, εάν δεν αντιδράσει πειστικά ο τραπεζικός κλάδος, το ΧΑ, δύσκολα θα βγει από τα όρια διακύμανσης με άνω όριο τις 880 και χαμηλό προς τις 850 μονάδες. Για τον Δ.ΤΡ το κανάλι διακύμανσης διαμορφώνεται με άνω όριο τις 880/885 και χαμηλό τις 820/825 μονάδες.

Αρκετά θα κριθούν και από την διακύμανση "βαριών" μετοχών/εισηγμένων, με την Coca Cola να ανακοινώνει την Τετάρτη (πριν την έναρξη της συνεδρίασης) τα οικονομικά αποτελέσματα. Στα 27,48 ευρώ η μετοχή, με οριακά θετική μεταβολή, στην εβδομάδα αλλά αρνητική- κατά 4,52%- σε μηνιαία μέτρηση.

Αύριο Δευτέρα, γίνεται η αποκοπή του υπόλοιπου μερίσματος, για τη μετοχή της Jumbo (0,28/μτχ, καθώς έχουν δοθεί 0,19/μτχ).

Tην προσεχή Παρασκευή, οι μέτοχοι της Ε-Νet καλούνται να αποφασίσουν για τη μετάταξη/αναβάθμιση στην Κύρια Αγορά, από την ΕΝ.Α, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης την ίδια μέρα, τρίτη Παρασκευή του Νοεμβρίου λήγει η απλή σειρά στα Παράγωγα μηνός, για τα ΣΜΕ επί του δείκτη. Πάντως οι προηγούμενες λήξεις, συμπεριλαμβανόμενου του triple witching Σεπτεμβρίου δεν επηρέασαν ιδιαίτερα ούτε καν την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v