Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Υποχωρεί προς τις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με «βαρίδι» τις τραπεζικές μετοχές. Στην Πειραιώς οι μεγαλύτερες πιέσεις, σε θετικό έδαφος η Eurobank. Πακέτα στη Motor Oil, στο limit down ο τίτλος της MLS.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εβδομάδα.

Στο ΧΑ, μετά την... περιπετειώδη τελευταία εβδομάδα, με τις σημαντικές απώλειες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο επιχειρείται η ανάσχεση της διόρθωσης και ει δυνατόν της αναστροφής της τάσης short σε εβδομαδιαία μέτρηση, σε long, προκειμένου να διατηρηθεί το momentum, που σε διάστημα μηνός παραμένει ανοδικό.

Ετσι, από την αρχή της συνεδρίασης, κυρίως αγοραστές ενεργούν από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι συγκεκριμένα blue chips. Αποτέλεσμα η αρχική ισχνή αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 866,81 μονάδες. Ζητούμενο ένα κλείσιμο της συνεδρίασης με τον ΓΔ πάνω από τις 760 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια -χαμηλά- επίπεδα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις συνεδριάσεις από την αρχή Νοεμβρίου, θυμίζοντας πως ένα περίπου 30 με 40% της ημερήσιας αξίας πραγματοποιείται μετά τις 16:30, με κορύφωση προς το τελευταίο 15λεπτο και δη στις 17:14-17:16.

Ωστόσο σήμερα, στο πρώτο 40λεπτο, το μεγαλύτερο μερίδιο έχει γίνει στη μετοχή της Motor Oil, καθώς νωρίτερα πέρασε ένα πακέτο για 34.700 στην τιμή των 21,86 ευρώ.

Ομως μετά τις 10:45 και σταδιακά ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες σημαντικές εντολές πώλησης, επικεντρωμένες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Το... γύρισμα του κλάδου, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 838,92 κατά 8 μονάδες χαμηλότερα, είχε ως συνέπεια να περάσει σε αρνητικό έδαφος ο ΓΔ προς τις 860 μονάδες. Στις 861,92 μονάδες η δοκιμασία για τον ΓΔ, με τους αγοραστές να... απαντούν με κινήσεις τους στα blue chips.

Με βάση την εικόνα της αγοράς, μέχρι τις 11:10 δεν διαφαίνεται σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτήν των πρώτων 6 ημερών του Νοεμβρίου. Σε στενό εύρος η διακύμανση, με τη ροή εντολών -στις τραπεζικές- να επιταχύνεται κατά τι, μετά τις 10:55. Σε Motor Oil και ΟΤΕ η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, με την Alpha Bank τρίτη και τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Εθνικής, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank να ακολοθούν. Συγκριτικά υψηλός ο τζίρος στη μετοχή της MLS που έχει διορθώσει, με limit down, στο 0,966 ευρώ. Η παραίτηση του γενικού διευθυντή είναι ενδεικτική των διεργασιών που συντελούνται στην εταιρεία.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μικρότερες οι απώλειες για την Εθνική -στα 2,77- και μεγαλύτερες για την Πειραιώς -στα 2,91 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη, με απώλειες η Jumbo, λόγω της αποκοπής (υπόλοιπου) μερίσματος, στα 18,06 ευρώ.

Με αγοραστές σε Cenergy, TITAN C, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Sarantis και Fourlis.

Aπό τον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank ήταν η πρώτη που γύρισε, λίγο μετά τις 11:05 σε θετικό έδαφος, στο 0,8845 ευρώ.

Στις 24 οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 36 με αρνητικό και 116 χωρίς μεταβολή.

Στις 11:10, η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v