Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιταχύνει πάνω από τις 880 μονάδες

Συνέχεια στην αντίδραση μετοχών και δεικτών, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του «οδηγού». Ξεχωρίζουν Εθνική, συνεχίζουν υψηλότερα Coca Cola και Lamda. Σε αρνητικό έδαφος μόνο οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Jumbo.

ΧΑ: Επιταχύνει πάνω από τις 880 μονάδες

Προσεκτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στο... μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας. Σε οριακά θετικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης στη Wall Street «δείχνουν» τα futures, με αυτό του S&P 500 στις 3.094 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα η αγορά της Νέας Υόρκης, γεγονός που δικαιολογεί τη μικρή επιβάρυνση του δείκτη VIX/CBOE στις 13,34 μονάδες, όμως σε σημαντική απόσταση ασφαλείας από τα πρώτα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή πάνω από τις 17,18 μονάδες.

Στα καθ' ημάς, εμφανής η διάθεση των αγοραστών να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση δια...χειρός (κυρίως ) της Coca Cola αλλά και της Lamda Development.

Κρίσιμη, για τις τράπεζες, η σημερινή συνεδρίαση καθώς νωρίς το μεσημέρι, οι Ελληνες τραπεζίτες θα έχουν νέες επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, παρουσία εκπροσώπων των ΤτΕ και ΕΕΤ, με τη συμμετοχή εξειδικευμένης ομάδας νομικών συμβούλων. Θέμα, τι άλλο; Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ζητούμενο οι διάφορες πλευρές να καταλήξουν σε ένα τελικό σχέδιο/πλαίσιο για τη λειτουργία του APS. Σχέδιο γνωστότερο ως Hercules Project, που η Αθήνα θα ήθελε να έχει αποσταλεί... χθες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Προφανώς και οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και οι αναποτελεσματικοί χειρισμοί (κυρίως από την ελληνική πλευρά) αρκετοί, αλλά, επιτέλους, ας συμφωνηθεί ένα πλαίσιο, να αποσταλεί -εκ νέου, μετά την εκ των υστέρων παρέμβαση του Εποπτικού Μηχανισμού- στους δανειστές μπας και λειτουργήσει το σχήμα από αρχές Ιανουαρίου. Οι εξελίξεις σχετικά με το APS τρέχουν παράλληλα με την επικείμενη ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών 3/9μήνου σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το θέμα της ασυλίας τραπεζικών στελεχών και εκκαθαριστών που θα εμπλακούν στη διαδικασία διαχείρισης/μείωσης των NPLs.

Και γι' αυτούς τους λόγους, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, αποτελώντας το... κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Το 38% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, ωστόσο και σήμερα είναι εμφανής η ευρύτερη διασπορά του ενδιαφέροντος/ρευστότητας σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Lamda, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μytilineos, Coca Cola, Viohalco, όλες με τζίρο μεγαλύτερο των 100 χιλ. ευρώ. Στην κορυφή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ένα πακέτο για 150.000 μετοχές να γίνεται στα 6,75 ευρώ, αξίας 1.012.500 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο, 0,86% στις 859 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, ωθώντας και τον Γενικό Δείκτη προς τις 875 μον. (0,41%) και τον FTSE25 στις 2.190 (0,45%).

Στο συν και οι 4 τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να έχει τον μεγαλύτερο τζίρο και την ισχυρότερη τάση. Στα 2,91 ευρώ με 1,43% έναντι της Alpha Bankστο 1,829, της Eurobank στπ 0,909 και στα 2,962 ευρώ της Πειραιώς.

Στα blue chips, συνεχίζει υψηλότερα στα 29,17 η Coca Cola, δοκιμάζει λίγο χαμηλότερα στα 13,40 ο ΟΤΕ.

Με θετικό πρόσημο η Μotor Oil στα 21,72 ευρώ, με αρνητικό η Jumbo στα 18,25 και ο Μytilineos στα 9,83 ευρώ. Σήμερα Πέμπτη γίνεται η παρουσίαση της ΜΟΗ στην καθιερωμένη, εξειδικευμένη ημερίδα της Goldman Sachs, γεγονός που μπορεί να φέρει εισροές στη μετοχή.

Στα 7,71 ευρώ συνεχίζει η Lamda, με τις χρηματιστηριακές των Πειραιώς και ΕUROXX να ξεκινούν την κάλυψη της εισηγμένης, με σύσταση για μεταβολή μεγαλύτερη της αγοράς και τιμή-στόχο σχεδόν 4,5 ευρώ υψηλότερα (η EUROXX).

Στα 3,13 η ΔΕΗ, στα 9,585 ο ΟΠΑΠ.

Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, σε 58 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές, σε 30 οι πωλητές, ενώ 108 ήταν χωρίς μεταβολή.

Στα 10,9 εκατ. ο τζίρος και με τη ροή εντολών, κυρίως στις τραπεζικές, να επιταχύνεται διευρύνοντας το ποσοστό μεταβολής του κλαδικού δείκτη, σε 1,65% προς τις 865 μονάδες. Θυμίζοντας πως ζητούμενο είχε τεθεί η υπέρβαση των 860 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v