Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήραν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι

Αναμενόμενο profit taking στην σημερινή συνεδρίαση που, όμως, δημιουργεί και ερωτηματικά. Με κέρδη 7,27% ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα στους δείκτες και κρίσιμα blue chips.

ΧΑ: Πήραν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι

Έως και απόλυτα αναμενόμενες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σημερινές, ήπιες, κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αν συνυπολογιστεί ότι οι δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έρχονταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά τετραμήνου και αθροιστικά κέρδη 3,96% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών σε υψηλά 17 μηνών και αθροιστικά κέρδη 10,25%.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση άφησε ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα, όπως η ξαφνική – αισθητή υποχώρηση του τζίρου και πολύ περισσότερο η εντελώς αλλαγμένη, “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς μετά την χθεσινή, περίπου, μαζική συμμετοχή των Δεικτοβαρών τίτλων στην ανοδική κίνηση, σήμερα και στα χαμηλά ημέρας, μόνο η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,88%) διασώζονταν με θετικό πρόσημο και απόλυτα οριακά κέρδη.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που χθες έδωσαν κάποια ίχνη αφύπνισης ενδιαφέροντος και συναλλαγών και σήμερα επέστρεψαν στην γνωστή μετριότητα των τελευταίων μηνών.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και μικτών διαθέσεων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ συνεχίστηκαν και μάλιστα με επιθετικότερο ρυθμό, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να αναρριχηθεί στο 1,516%.

Να σημειωθεί το κλείσιμο των βασικών δεικτών σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, σε αντιδιαστολή με την χθεσινή εικόνα, ενώ η επιφυλακτικότητα δεν άλλαξε και μετά την λήξη των συμβολαίων Νοεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 2,38% για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 7,27%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 44,34% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 103,73%.

Και στη σημερινή συνεδρίαση, δεν άλλαξε το σκηνικό στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών.

Η ίδια συμπεριφορά και από τον Τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 905,96 (+0,29%) και 888,49 μονάδων (-1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 889,38 (-1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 895,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,85%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 906 – 924 και το ημερήσιο “stop long” στις 815 μονάδες.

Ερχόμενοι στο, μη Τραπεζικό 25αρη, με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΕΕΕ (-3,96%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), ΕΧΑΕ (-0,56%), Μυτιληναίος (-0,86%), ΟΤΕ (-0,59%), TITC (-0,22%), Fourlis (-0,55%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και Σαράντη.

Συμπερασματικά, ξεχώρισε το -3,96% για την ΕΕΕ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι περιορίστηκαν σε κινήσεις πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με μικρές μεταβολές.

Αν και ενδοσυνεδριακά χτύπησε την αποφασιστική αντίσταση στα 10,02 ευρώ (+1,37%), η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο θετική για την μετοχή της Μυτιληναίος (-0,86%).

Υπενθυμίζεται ότι τα 10,02 ευρώ είναι το ημερήσιο “stop short”, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις στα 10,25 και 10,73 ευρώ, με απώτατο στόχο τα 11,30 ευρώ.

Σε περίπτωση αδυναμίας, οι πρώτες στηρίξεις στα 9,68 και 9,10 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 4Χ4 οι αγοραστές στην ΕΧΑΕ (-0,56%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 4,565 ευρώ (+1,44%).

Ο τίτλος δείχνει να ευνοείται από την διαφαινόμενη αυξητική τάση των συναλλαγών, έστω και αν αυτό παραμένει ζητούμενο και για την συνέχεια.

Η μετοχή είναι κοντά στο ημερήσιο “stop short” (4,575 ευρώ), με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 4,90 – 5,05 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 4,34 και 4,21 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για την Newsphone (+2,49%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+0,73%), Profile (+1,10%), τέσσερις οι ανοδικές για Ναύπακτο (+3,85%), ΚΛΜ (+1,27%) και Unibios (+5,61%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις θετικές συνεδριάσεις οι Moda Bagno (+3,57%) και Μουζάκης (+1,23%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησε να δώσει αντίδραση η BriQ (+0,90%), ασανσέρ ο όγκος συναλλαγών στην Καράτζη (+1,25%), ακόμα ψηλότερα η Fieratex (+1,75%), μετά την χθεσινή απότομη αύξηση των συναλλαγών, σήμερα επέστρεψε στις γνωστές συναλλακτικές επιδόσεις η AS Company (+0,35%), ενώ η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει “διακριτικό μάζεμα” στην ΣΙΔΜΑ (+9,31%).

Λίγα πράγματα όσον αφορά πιθανές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 853 μονάδες και η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 901 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” παρέμεινε, μέχρι νεοτέρας, στις 2118 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 2243 – 2250 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε χθες κατά 2,17% και έκλεισε στις 889,84 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Η ΕΕΕ προχωρά στην έκδοση 10ετους ομολόγου με κουπόνι 0,625%, προκειμένου να αντλήσει €500 εκατ. Η Εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για διαπραγμάτευση των τίτλων στην Οργανωμένη Αγορά του LSE. Η έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιών (Euro Medium Term Note Programme) ύψους €5 δισ. Καλά αποτελέσματα με διψήφια αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (EBITDA) και αύξηση του περιθωρίου, για την Σαράντης. Η άνοδος του κύκλου εργασιών οφείλεται τόσο στην Ελλάδα (+6,1%) όσο και στις Ξένες Χώρες (+10,6%). Οι Ξένες Χώρες αποτελούν το 65,5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών”, αναφέρει η Merit Sec.

“Σήμερα έληξαν οι σειρές των Παραγώγων για τον τρέχοντα μήνα, εξέλιξη που δεν προκάλεσε την αναμενόμενη μεταβλητότητα, αλλά συνέβαλε στην διατήρηση ικανοποιητικών συναλλαγών. Η θετική ψυχολογία διαμορφώνει ισχυρή πιθανότητα διάσπασης στο ‘οχυρό’ των 900 μονάδων, επίπεδο που προσεγγίστηκε αλλά δεν υπερπηδήθηκε στο τέλος Ιουλίου. Στο βαθμό που συντελεστεί η συμμετοχή ικανού αριθμού Δεικτοβαρών τίτλων, ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή ανοδική εκτόνωση έφερε τον ΓΔ στο εβδομαδιαίο άνω εύρος τιμών και με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Παρά ταύτα, η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900 - 920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Καθώς, παρόλο που η Ελληνική Αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές, λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των ‘hard data’ της Οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων” σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Φαίνεται πως παρά το γεγονός πως οι αποδόσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υπερβαίνουν το 40% για το 2019, τους Ξένους που κλείνουν θέσεις τον Νοέμβριο, τους συμφέρει να παραμείνουν σε αυτά και υψηλότερα επίπεδα. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να έχουμε διορθώσεις μετά το τέλος Νοεμβρίου, αλλά προσωρινά ας αρκεστούμε στις καλές αποτιμήσεις”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε πολλά χρηματιστηριακά νέα.

Ο “Ηρακλής”, δηλαδή το Κυβερνητικό σχέδιο για μείωση των “κόκκινων” δανείων προχώρησε γρήγορα.

Κάποιοι Ξένοι Οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να προδιαθέτουν για καλύτερες αξιολογήσεις στο μέλλον και ήδη οι Τράπεζες ανέβηκαν κατηγορία.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, έδωσε ελπίδες για άμεσες επενδύσεις, ενώ αρκετοί Υπουργοί κατάλαβαν πως οι Έλληνες Επιχειρηματίες πρέπει να αποδείξουν ότι θα βάλουν λεφτά, όταν υπόσχονται ότι θα επενδύσουν.

Είδαμε επιχειρηματικές συνεργασίες να ανακοινώνονται, όπως στα Attica Stores, ενώ φαίνεται όλοι οι Επιχειρηματίες στην Ελλάδα να ψάχνουν λεφτά για επενδύσεις.

Δεν θα ήταν έκπληξη να αυξηθούν οι Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, οι αλλαγές κατηγορίας, οι νέες εισαγωγές και οι ομολογιακές εκδόσεις μέσω Χρηματιστηρίου, το επόμενο διάστημα.

Ίσως θα ήταν μια ευκαιρία για το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να χαλαρώσουν το ασφυκτικό Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οι Επιχειρηματίες να μην έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν Ξένα Χρηματιστήρια για τις εκδόσεις τους.

Το Σαββατοκύριακο είναι η επέτειος της 17 Νοέμβρη και ακολουθεί η επέτειος για τον Γρηγορόπουλο. Τέτοιες περίοδοι έχουν πάντα μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς το τελευταίο που θέλουν οι Επενδυτές είναι η ένταση στους δρόμους.

Πάντως κάτι κινείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν θα υπάρχει δικαιολογία στο μέλλον, για όσους αυτή τη στιγμή δεν παρακολουθούν τι γίνεται.

“Φυσικά οι περίοδοι αλλαγών απαιτούν αυξημένη επιφυλακτικότητα” σημειώνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services S.A..

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, σχετικά μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

“Κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξήθηκε η Παγκόσμια ζήτηση για Πετρέλαιο το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα”, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Την κίνηση οδήγησε η αύξηση της ζήτησης κατά 640.000 βαρέλια την ημέρα από την Κίνα. Η ΙΕΑ αναμένει ότι η ζήτηση θα επιταχυνθεί ακόμη περαιτέρω, τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, βυθίζεται κάτω από τα $8500 το Bitcoin

Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ο Οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε ότι έχει υπάρξει "πολύ καλή πρόοδος" και ότι μια συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας είναι κοντά. Διευκρίνισε πάντως ότι αν και στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ "αρέσει αυτό που βλέπει, δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί".

Από την Κινεζική Πλευρά, Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι “η ανάκληση των δασμών είναι ένα κρίσιμο σημείο για την επίτευξη συμφωνίας”.

Η Οικονομία του Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε στην ύφεση το γ΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ειδικότερα, η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου από το προηγούμενο τρίμηνο, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα Κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Αυτό ήταν το δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Σε ετήσια βάση, η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9%.

Κατά 1,7% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Χώρας, ενώ σημείωσε άλμα 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

“Ο Ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας θα αυξηθεί, για να φθάσει τα περίπου 362 δισ. ευρώ το 2020”, καταδεικνύει προσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από Επιτροπή της Μπούντεσταγκ, ήτοι κατά 1,1% σε σύγκριση με φέτος, ενώ θα είναι και πάλι ισοσκελισμένος. Το ποσό αυτό είναι κατά 1,7 δισ. ευρώ υψηλότερο, από αυτό που πρότεινε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση, τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 0,8%.

Στα 18,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο από τα 12,6 δισ. που είχε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Οκτώβριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,2%.

Η Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,8% τον Οκτώβριο, μετά από απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2018. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί 0,4% χαμηλότερα τον περασμένο μήνα.

Σε ιστορικό υψηλό έφτασε το Παγκόσμιο χρέος, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Όπως μετέδωσε το CNBC, το Παγκόσμιο χρέος ενισχύθηκε κατά $7,5 τρισ., τους πρώτους έξι μήνες του 2019, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). Αναμένεται να ξεπεράσει τα $255 τρισ., μέχρι τα τέλη του 2019.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της αύξησης. Παράλληλα, το χρέος σε Αναδυόμενες Αγορές έφτασε επίσης σε ιστορικό υψηλό, στα $71,4 τρισ. (220% του ΑΕΠ)”, τονίζεται στην έκθεση του IIF.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στο ποσό των 1,673 δισ. ευρώ ανήλθαν το Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό τομέα, έναντι 1,637 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές φόρων περιορίστηκαν στα 873,9 εκατ. ευρώ, έναντι 992,3 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δείχνουν ακόμη ότι συνεχίστηκαν και το Σεπτέμβριο οι μηδενικές πληρωμές των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ιδιώτες, καθώς και για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η Χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης, σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες που παρακολουθεί η Morgan Stanley.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης, οι σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός της Ενιαίας Ζώνης, μεταξύ των επιμέρους Κρατών. Ο Αμερικανικός Οίκος χωρίζει τα Κράτη σε τρεις επιμέρους Ομάδες: αυτά που είναι πάνω από τον μέσο όρο (Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία), όσα βρίσκονται κοντά στον μέσο (Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία) και αυτά που κινούνται κάτω από τον μέσο όρο. Στο τελευταίο Γκρουπ περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες προχώρησε, με νέα έκθεσή της, η Euroxx Sec., ενώ διατηρεί για όλες τη σύσταση “overweight”, με κορυφαίες επιλογές της την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank.

Για την Alpha Bank, η νέα τιμή - στόχος είναι τα 2,30 ευρώ ανά μετοχή, από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank τα 1,30 ευρώ, από 1,10 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,80 ευρώ, από 3 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 3,60 ευρώ, από 3,30 ευρώ προηγουμένως.

Ήπια εξασθένιση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, στις 105,3 μονάδες (από 106,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μονάδες), σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “με ένα κρεσέντο απαισιοδοξίας στο μέτωπο των προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης, πλεονάσματα και Δημόσιο χρέος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελληνική Οικονομία, επιμένει στις κλασικές ‘συνταγές’ μεταρρυθμίσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα είναι 1,4% το 2022 και στη συνέχεια 0,9% τη διετία 2023 - 2024. Για τα πλεονάσματα, το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,7% του ΑΕΠ φέτος, υποχωρεί σε 3,1% το 2020, στη συνέχεια πέφτει στο 2,7% το 2021, στο 2,6% το 2022, στο 2,4% το 2023, πριν καταλήξει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Με αυτά τα δεδομένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εξασφαλισμένη”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 892,33 (+0,28%) και 882,55 μονάδων (-0,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 883,06 (-0,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%.

Ο τζίρος στα 71,3 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΛΑΜΔΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΒΙΟ και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια και Jumbo και στο χαμηλό Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με ελεγχόμενες πωλήσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ έληξαν τα συμβόλαια Νοεμβρίου.

Σαφώς μειωμένες οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.871 συμβόλαια).

Στα 8.947 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.585 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.949, 898 για τον Νοέμβριο, 1.978 για τον Δεκέμβριο και 73 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.226,75) κινήθηκε μεταξύ 2.214 και 2.247,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.228), Alpha Bank (5.604), Πειραιώς (1.863), ΔΕΗ (805), Εθνική (3.698), MIG (2.161), Ελλάκτωρα (1.852), ΕΕΕ (179), Τρ. Αττικής (194), Μυτιληναίο (279), ΟΠΑΠ (108), Intralot (132), ΑΔΜΗΕ (111), Viohalco (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 34.608, Alpha Bank 54.584, Εθνική 40.559, MIG 78.230, ΔΕΗ 15.180, Ελλάκτωρα 18.579, Πειραιώς 28.048, Μυτιληναίο 12.565, ΓΕΚ 10.259.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                           Name of Issuer               NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.410.821 τεμ., (από 46.805.397 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.947.532 τεμ. (24.103.715), ΔΕΗ 6.861.842 τεμ. (6.866.038), Eurobank 58.919.009 τεμ. (59.388.445), Εθνική 20.663.143 τεμ. (20.757.245), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.172.870 τεμ. (1.172.870).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v