Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χωνεύει» τα προηγούμενα κέρδη ο Γενικός Δείκτης

Οριακές οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, μετά τη διήμερη αντίδραση που προηγήθηκε. Ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών στην Coca Cola αλλά και στον τραπεζικό κλάδο. Ανοδικά Viohalco, Ελλάκτωρ και Aegean.

ΧΑ: «Χωνεύει» τα προηγούμενα κέρδη ο Γενικός Δείκτης

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεδρίαση με πιο ενδιαφέρον στοιχείο τη λήξη της απλής σειράς Νοεμβρίου στην αγορά Παραγώγων.

Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα, με τον S&P500 από τις 3.106 μονάδες. Παράλληλα η εκ νέου διόρθωση του δείκτη... φόβου χαμηλότερα των 13, συγκεκριμένα των 12,86 μονάδων. Ένδειξη πως (κυρίως) οι traders επιμένουν να θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου της αγοράς, διατηρώντας τη διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου σε υψηλά επίπεδα. Τάση που ούτως ή άλλως αποτυπώνεται στη διαφαινόμενη καταγραφή ακόμη ενός ιστορικού υψηλού, πάνω από τις 3.100 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, επιχειρείται η συντήρηση των κεκτημένων μίας εβδομάδας που βρίσκει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 880 προς τα όρια των 890 μονάδων.

Με κλάδο-μοχλό αυτού του... απεγκλωβισμού από την περιοχή των 860 μονάδων τον τραπεζικό, οι αγοραστές πετυχαίνουν έναν από τους βασικούς στόχους, που ήταν η υπέρβαση των 880 μονάδων.

Πειστική ή όχι, αυτή η κίνηση, θυμίζουμε πως επιτεύχθηκε με αξία συναλλαγών 90 εκατ., περί τα 25 εκατ. περισσότερα από τον μέσο όρο εβδομάδας.

Δεδομένου ότι σήμερα λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα, η προσοχή στρέφεται στο διάστημα 14:00-14:30, οπότε και στη διαδικασία... δημοπρασιών θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Στην περιοχή των 890 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 900 μον. ο Δείκτης Τραπεζών και πέριξ των 2.235 o FTSE25. Το παράδοξο είναι πως αυτή την εβδομάδα, ΓΔ και Δ.ΤΡ. υπερέβησαν σημαντικές περιοχές αντίστασης, ένδειξη της δυναμικής που είχε κυρίως ο τραπεζικός κλάδος και συγκεκριμένα blue chips, με την Coca Cola να μετρά άνοδο 8,22% σε διάστημα εβδομάδας.

Στα 12 εκατ. ευρώ, στις 11:50, η αξία των συναλλαγών, αναλογικά χαμηλότερη του μέσου όρου αλλά ακόμη είναι νωρίς, καθώς σε συνεδριάσεις λήξεων στο ΧΠΑ, οι συναλλαγές επιταχύνονται από τις 14:15-14:30, αυξάνονται δε προς το τέλος της συνεδρίασης. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε «κλείσιμο» δεικτών και τζίρους στο τέλος της συνεδρίασης, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την προσεχή εβδομάδα.

Πάντως αυτή «κλείνει» με αλλαγή τάσης σε long (από short) για ΓΔ και Δ.ΤΡ., ενώ για τον FTSE25 ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 2.270 (όπως φαίνεται και στη... μέτρηση του δείκτη, με σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο). To πού οδηγεί το... ξέσπασμα της αγοράς έχει προσεγγίσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Το 47% του τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, ποσοστό ενδεικτικό της εστίασης των traders. Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Αlpha Bank, στο 1,922 ευρώ και θετικό πρόσημο για την Πειραιώς, στα 3,064 ευρώ.

Σε ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Coca Cola, Motor Oil, Viohalco κ.α. η συγκριτικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα. Στο μείον η μετοχή της Coca Cola, που σήμερα «γυρίζει» έως και 2,05% χαμηλότερα, στα 29,66 ευρώ, βαραίνοντας/φρενάροντας αναλογικά στη διακύμανση των δεικτών.
Στις 44 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 34 με αρνητικό, ενώ για 106 η τιμή παραμένει αμετάβλητη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v