Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσο «κοντά» είναι οι 900 μονάδες

Θετικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. «Καύσιμο» για υψηλότερα μπορούν να αποτελέσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών. Η αναρρίχηση των τραπεζικών τίτλων σε νέα τοπικά υψηλά, το στοίχημα για τον FTSE 25 και το διεθνές κλίμα.

ΧΑ: Πόσο «κοντά» είναι οι 900 μονάδες

«Φλερτάροντας» με τις 900 μονάδες, θα μπορούσε να είναι ένας... τίτλος, για το πώς βλέπουν οι long αυτή την εβδομάδα, καθώς στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος έχει αντιδράσει σε νέα «τοπικά υψηλά» και αυτό που χρειάζεται πλέον -γι' αυτούς- είναι η συνδρομή συγκεκριμένων blue chips.

Ούτως ή άλλως, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το πρώτο, διεθνώς, όσον αφορά στην απόδοσή του (44%), με τον τραπεζικό κλάδο να έχει... διπλασιασθεί, την Εθνική, έστω και οριακά, πάνω από τα 3 ευρώ της αμκ του 2015 και τις Eurobank, Alpha Bank να πλησιάζουν.

Οπως αναφέραμε και στο σχόλιό μας της Κυριακής, η στάση των «ισχυρών χεριών», συνακόλουθα η τάση της αγοράς, θα εξαρτηθεί από το πώς θα υποδεχθούν οι αγορές τα οικονομικά αποτελέσματα των συστημικών ομίλων και εάν με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις, ο κλάδος θα συνεχίσει για πάνω από τις 920 ή θα γυρίσει χαμηλότερα. Αυτό σε ορίζοντα εβδομάδας, με την Πειραιώς να κλείνει την... αυλαία την Παρασκευή.

Δευτερευόντως, η πορεία μετοχών του δείκτη, η διακύμανση των blue chips, θα κρίνει εάν ο FTSE25 θα μπορούσε να πλησιάσει και υπερβεί τις 2.270 μονάδες, που είναι και η τοπική... κορυφή για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με την ανοδική αντίδραση της Coca Cola, φάνηκε -την προηγούμενη εβδομάδα- πως είναι θέμα 2-3 «βαριών χαρτιών» για να κερδηθεί το στοίχημα για τους long.

Δυνάμεις προς ενίσχυση ή όχι του θετικού/ανοδικού σεναρίου υπάρχουν, τουλάχιστον όσο κρατά τα 13,30 ο ΟΤΕ, η Coca Cola είναι ρυθμιστής, οι Jumbo, Motor Oil, Mytilineos μπορούν να συνδράμουν, ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ είναι... εφεδρείες.

Από τα σημαντικά ερωτήματα, για το ποια θα είναι η στάση των «ισχυρών χεριών» στη διάρκεια της διαδικασίας προς και κατά τη διάρκεια της αμκ της Lamda, εάν θεωρηθεί ως πιθανό το ενδεχόμενο αυτή να έχει ολοκληρωθεί πριν τις εορτές, έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Θα προσελκυσθούν νέα κεφάλαια ή θα τραβηχτούν από τη «ρηχή» αγορά μας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία.

Η είσοδος των Λασκαρίδη, Σαραντίτη, Τσάκου, Παπαδημητρίου/Ιδρυμα Ωνάση στο μ.κ. της Aττικά Πολυκαταστήματα επιβεβαιώνει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι το τελικό ισοζύγιο θα φέρει περισσότερα κεφάλαια παρά θα... φύγουν.

Τι δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία για το project του Ελληνικού μάς αναλύει, από νωρίς, ο Φώτης Κόλλιας, με τα σημαντικά projects που διαμορφώνουν στάση και τάση να είναι αυτό του Ελληνικού και πρωτίστως του «Ηρακλή» για τον τραπεζικό κλάδο.

Σύμμαχες των long οι διεθνείς αγορές, με τον S&P500 στις 3.120 και σημαντικές τις 3.136 να θέλουν προσοχή και τις 3.105 να λειτουργούν ως στήριξη.

Εάν η Νέα Υόρκη δεν «γυρίσει» δραματικά κ-άτι τέτοιο δεν προκύπτει από τον VIX/CBOE-, τότε στο ΧΑ ο μεν τραπεζικός κλάδος στις 895,68 μονάδες έχει ως πλησιέστερη αντίσταση τις 911 και τις 941 υψηλότερα, ο δε Γενικός με στήριξη τις 882 μονάδες μπορεί να υπερβεί, σε κλείσιμο, τις 901 μονάδες, τοπικό υψηλό.

Από ένα ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ... καλάθι μετοχών, long τάση είναι διαμορφωμένη για τίτλους των Αlpha Βank, Motor Oil, OTE, Lamda, ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Eurobank, AEGEAN, VIOHALCO, Sarantis.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v