Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμα ορόσημα για το χρηματιστήριο

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών και η πορεία προς την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development. Η «βοήθεια» των ξένων αγορών και οι προϋποθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη.

Κρίσιμα ορόσημα για το χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο, έκλεισε η εβδομάδα, με την λήξη μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα να μην κρύβει εκπλήξεις, καθώς ο τραπεζικός κλάδος οδήγησε το χρηματιστήριο πάνω από τις 880 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη οριακά χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Παρά το μείον της Παρασκευής -που αποδόθηκε περισσότερο σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων- το ενθαρρυντικό της εβδομάδος ήταν η ανοδική αντίδραση για τράπεζες και blue chips, με ενεργοποίηση νέων παικτών, αύξηση συναλλαγών και πολλά blue chips να... αφυπνίζονται.

Από τις 885,24 μονάδες ο ΓΔ, τις 895,68 ο Δ,ΤΡ και από τις 2.220,10 ο FTSE25.

Με την «βοήθεια» της Νέας Υόρκης, οι long θα μπορούσαν να έχουν άλλη μία εβδομάδα θετικών αποτελεσμάτων, με την βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση της αγοράς να έχει γυρίσει εκ νέου σε ανοδική και τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Εύλογα το ενδιαφέρον traders και επενδυτών να εστιάζεται στον κλάδο-κλειδί, όπου για ακόμη μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το (περίπου) 40% της αξίας συναλλαγών.

Εν πολλοίς από τα αποτελέσματα των τραπεζών θα εξαρτηθεί το εάν το ΧΑ θα υπερβεί τις 900 μονάδες ή θα διορθώσει με ισχυρή -πλέον- στήριξη στις 860 μονάδες.

Παράλληλα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα «τρέχουν» οι εξελίξεις στο μείζον θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, με την Αθήνα να προωθεί το σχέδιο Ηρακλής σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Στα νέα δεδομένα για τις τράπεζες, τα αποτελέσματα, τις εκτιμήσεις και το σχέδιο Ηρακλής αναφέρεται εκτενώς ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Στα 1,919 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 2 η τιμή της ΑΜΚ του 2015, στα 3,02 η Εθνική- η μόνη από τις συστημικές με τελική τιμή, έστω και οριακά πάνω από την τιμή της ΑΜΚ, στα 0,995 η Eurobank ελάχιστα κάτω από το 1 ευρώ, και στα 3 η Πειραιώς στα... μισά της αντίστοιχης τιμής.

Στα του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η τοποθέτηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, πως ναι μεν το σχέδιο Ηρκαλής είναι μία θετική αρχή, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης αυτού του «ογκώδους» προβλήματος, πλην όμως απαραίτητη είναι η... συστράτευση του ανάλογου σχεδιασμού της ΤτΕ και όποιου άλλου δει.

Εάν υποθέσουμε, πως τα αποτελέσματα θεωρηθούν ικανοποιητικά και οι ενέργειες στο θέμα των NPLs/NPEs άμεσες, τότε ναι ο Δ.ΤΡ μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, ωθώντας και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τα blue chips σε υψηλότερες τιμές.

Στα σχετικά διαγράμματα των τριών κύριων δεικτών- σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη- βλέπουμε τον ΓΔ και τον FTSE25 να πλησιάζουν προς τα «υψηλά έτους» τον ΔΤΡ να είναι ήδη σε «υψηλά έτους» διπλασιάζοντας τη θέση του.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ



Ο FTSE 25

O ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ



Τα stops για τους long διαμορφώνονται στις 853 για τον ΓΔ, στις 815 για τον Δ.ΤΡ και στις 2.118 για τον FTSE25, συνεκτιμώντας πως πλησιάζουμε προς το «κλείσιμο βιβλίων» για το 2019 με traders και επενδυτές να μετρούν σημαντικές αποδόσεις και το ΧΑ να ευρίσκεται- μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής- στην πρώτη θέση διεθνώς, για το 2019, με απόδοση 44,34% για φέτος.

Στο... μέτωπο των blue chips, προφανώς στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις στη Lamda Development. Σε σχετικό θέμα αναλύονται τα βήματα προς την ΑΜΚ των 650 εκατ., οι παρουσιάσεις σε επενδυτικά σπίτια, οι εκτιμήσεις των αναλυτών και ότι χρειάζεται να γνωρίζει η αγορά για μία τόσο μεγάλη αύξηση.

Θα ενεργοποιηθούν ισχυρά επιχειρηματικά κεφάλαια/συμφέροντα- τα νεότερα από το Attica, με την είσοδο εφοπλιστών μέσω του Virtus και τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου προς αυτή την κατεύθυνση παραπέμπουν- εφοπλιστικό φρέσκο χρήμα διαμορφώνοντας προϋποθέσεις μόχλευσης πέραν του συγκεκριμένου κλάδου ή μήπως θα αντληθούν κεφάλαια από την αγορά μέσω θεσμικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Στην πορεία θα τα δούμε αυτά, με πιθανότερο- κατά την εκτίμηση μου- ένα συνδυαστικό μοντέλο.

Το πως θα κινηθούν funds, επενδυτικοί κύκλοι, διαχειριστές και βασικοί μέτοχοι θα εξαρτηθεί το αν η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα ενισχυθεί περαιτέρω, προς νέα «υψηλά έτους». Δυνάμεις και προϋποθέσεις συντρέχουν υπέρ αυτού του σεναρίου, όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως με την ισχυρή αντίδραση της Coca Cola, την σταθερότητα του ΟΤΕ- πάνω από τα 13,30 ευρώ, τις αγορές σε ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, τις δυνατότητες των Motor Oil, Mytilineos, Jumbo αλλά και των Viohalco, AEGEAN, EXAE για καλύτερες/υψηλότερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v