Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, η επιχείρηση κατάληψης των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρά κέρδη και τζίρος στον κλάδο, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Στο «πράσινο» η πλειοψηφία των blue chips. Ηπιες πιέσεις για Coca Cola.

Επιταχύνεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά συνεχίζει το ΧΑ «φλερτάροντας» απ' όλο και πιο κοντά τις 900 μονάδες.

Με το κλίμα εκτός να μη δημιουργεί ανησυχίες στους traders, εντός οι long αξιοποιούν την εβδομαδιαία ανοδική τάση, ποντάρουν στις εξελίξεις και προσβλέπουν στον τραπεζικό κλάδο.

Το γεγονός πως στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο κλαδικός δείκτης κατέγραφε τη μεγαλύτερη απόδοση, με το σχεδόν 60% (!) της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται σε μόλις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, καταδεικνύει το πού επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και η ρευστότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Προφανώς είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου, η θετική αποτίμησή τους από τις αγορές, κάτι που προφανώς μένει να επιβεβαιωθεί από αύριο μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε «τοπικό υψηλό», από την Παρασκευή, ο κλαδικός δείκτης, επιχειρείται σήμερα να επιβεβαιώσει τη φορά αντίδρασής του. Η ευκολία με την οποία επιτεύχθηκε η υπέρβαση σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων, με τον Δ.ΤΡ. στις 915 μονάδες, με 2,08% στην πρώτη ώρα, ενισχύει την τεχνικότητα του κλάδου, την εισροή νέων κεφαλαίων, την καλλιέργεια προσδοκιών και όλα αυτά στην προεξόφληση μίας θετικής εικόνας που θα σχηματίζεται για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου. Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πρόβλημα των NPLs, συνεκτιμώντας την παρέμβαση Στουρνάρα.

Σε τιμές πάνω από αυτήν της αμκ του 2015, η Εθνική προηγείται της προσπάθειας επαναφοράς, με αγοραστές, νωρίτερα, στα 3,059 ευρώ. Στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος -σχεδόν το 20%- ενώ ακολουθούν Alpha Bankστο 1,959, Eurobank στο 0,972 ευρώ, σε έναν άτυπο ανταγωνισμό για το ποια θα ακολουθήσει την ΕΤΕ. Στα 2 ευρώ η τιμή της αμκ 2015, για την Αlpha Βank, στο 1 για τη Eurobank. Ισχυρότερη αντίδραση για την Πειραιώς στα 3,096 καθώς υπολείπεται σημαντικά των 6 ευρώ.

Από τα blue chips, συγκριτικά αυξημένος τζίρος, στον τίτλο του ΟΤΕ -στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης- ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Mytilineos, AutoHellas, Jumbo, Viohalco, TITC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Υψηλότερα αντιστάσεων και οι 3 κύριοι δείκτες, με τον Δ.ΤΡ. σε premium έναντι των ΓΔ και FTSE25.
Αυξημένες συναλλαγές στη Lamda αλλά και στον Mytilineos, με την εταιρεία να... σηκώνει eurobond, ύψους μισού δισ.

Στα 13,39 ευρώ ο ΟΤΕ, συντηρώντας την τάση όσο είναι πάνω από τα 13,30, στα 28,92 η Coca Cola, με μείον 0,55%, παραμένοντας μία σοβαρή... εφεδρεία, εάν και εφόσον χρειασθεί, όπως λ.χ. την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σε γενικές γραμμές, μία καλή συνεδρίαση για ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό. Με 47 μετοχές σε θετικό έδαφος, 32 σε αρνητικό και 107 χωρίς μεταβολή.

Ισχυρότερη άνοδος για: MLS, Πλαστικά Θράκης, AutoHellas, Πλαστικά Κρήτης, ΕΛΓΕΚΑ κ.α.
Από τον δείκτη, για Πειραιώς με 4,47% στα 3,13 και για Μytilineos με 2,76% και πάλι πάνω από τα 10 ευρώ.

Λίγο πριν τις 12:00 ο τζίρος ήταν στα 16,3 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v