Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το «φλερτ» με τις 900 μονάδες στο ΧΑ

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές συντηρείται η αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη. Ξεχωρίζει με άνοδο 5% η Πειραιώς, βοήθειες από ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και το «γύρισμα» στον ΟΤΕ. Μικρές πιέσεις για Coca Cola.

Συνεχίζεται το «φλερτ» με τις 900 μονάδες στο ΧΑ

Με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, στο ΧΑ η ανοδική τάση «δοκιμάζεται» στις παρυφές των 900 μονάδων.

Εμφανής η επικέντρωση του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας στον κλάδο-κλειδί και ρυθμιστή της εκάστοτε τάσης, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Σε αυτή τη φάση, η τάση είναι ανοδική και από την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν πως κάτι αλλάζει στην προσέγγιση της αγοράς από ορισμένα «ισχυρά χέρια».

Οριακά χαμηλότερα του ορίου των 900 μονάδων ο ΓΔ βρίσκει... μικροαντιστάσεις σε ένα εύρος τιμών που εκτείνεται από τις 891 έως τις 897 μονάδες. Επίπεδα όπου ναι μεν οι εισροές είναι αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας αλλά και οι εκροές έχουν σταθερότητα/διάρκεια και σχετικό βάθος.

Το πιθανότερο είναι σε αυτά τα επίπεδα να υπάρξει μία δυσκολία άμεσης υπέρβασής τους αλλά αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό.

Εάν, μάλιστα, συνοδεύεται από αύξηση της αξίας συναλλαγών πάνω από τα 70 εκατ., τότε το πλεονέκτημα διατηρείται υπέρ των αγοραστών, συνακόλουθα η πειστική υπέρβαση των 901-905 μονάδων θα είναι απλά θέμα συγκυρίας και αποτέλεσμα τακτικής των βραχυπρόθεσμων.

Στο σχεδόν 60% το ποσοστό επί του συνόλου του τζίρου, για τον τραπεζικό στην πρώτη μιάμιση ώρα συνεδρίασης, στο 40% νωρίτερα (*), περιορισμένη διασπορά σε συγκεκριμένα blue chips. Πέραν των 4 συστημικών τραπεζικών, με την Αlpha Bank να έχει υποσκελίσει την Εθνική και την Πειραιώς να έχει ανέβει στη δεύτερη θέση, κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Mytilineos, JUMBO, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. Από τους τίτλους που αναφέρονται, σε όλους πλην Coca Cola και ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπερισχύουν οι αγοραστές.

Και αν η βαρύτητα στάθμισης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μικρή, το μείον 0,44% της «βαριάς» Coca Cola κρατά τον FTSE 25 πέριξ 2.240 μονάδων.

Δίνεται η εντύπωση πως οι βραχυπρόθεσμοι θέλουν ελεγχόμενη, προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση των 900, χωρίς ισχυρή κίνηση που θα μπορούσε να εγκλωβίσει νέους αγοραστές, χαλώντας ένα κλίμα που βελτιώνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Από τον τραπεζικό κλάδο, για την Πειραιώς σημειώνεται η ισχυρότερη αντίδραση, με 5,05% στα 3,15 ευρώ. Μέχρι νωρίτερα, ούτε για την Alpha Bank ούτε για τη Eurobank είχε καταγραφεί τιμή πάνω από αυτήν της αμκ του 2015.

Παράλληλα χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ως δεδομένο πως την HSBC θα ακολουθήσουν και άλλοι ξένοι οίκοι, με εκθέσεις τους, αποτιμώντας τα οικον. αποτελέσματα τριμήνου.

Σταθερά πάνω από στηρίξεις ο τραπεζικός δείκτης, σε νέο τοπικό υψηλό, σήμερα στις 923,52 μονάδες.

Υπέρ των αγοραστών το θετικό «γύρισμα» για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13,40 ευρώ, το συν 1,81% του ΟΠΑΠ, στα 9,80, της ΔΕΗ, στα 3,20 ευρώ αλλά και των βοηθειών από Mytilineos (στα 9,97), Jumbo (18,67), Motor Oil (21,80).

Στις 53 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 45 με αρνητικό και 87 χωρίς μεταβολή.

(* ) Στις 14:10 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 40,2 εκατ., αναλογικά μεγαλύτερη του μ.ο των 60 εκατ.

Και αυτό εάν επιτευχθεί σε κλείσιμο, είναι ενθαρρυντική ένδειξη για τους long.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v