Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανευρη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 890 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ξεχωρίζει ανοδικά η Coca Cola, Lamda και Μυτιληναίος στο προσκήνιο. Χαμηλός ο τζίρος. Μόχλευση και σήμερα σε small caps.

Ανευρη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό, έστω και οριακά, έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο συν τα futures στη Wall Street.

Στο ΧΑ, τα θέματα της συνεδρίασης είναι η ανακοίνωση των όρων/προϋποθέσεων της αμκ της Lamda Development και τα νεότερα για το ευρω-ομόλογο της Mytilineos.

Σταθερά στο συν, έστω και με μικρό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης, με αποτέλεσμα στις 885 μονάδες να συντηρείται -οριακά- η long τάση σε διάστημα εβδομάδας (με 0,06%) και με 1,39% σε μηνιαίο. Κοντά στο 45% η απόδοση, για τον ΓΔ, για το 2019.

Συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών, μέχρι νωρίτερα (*) χαμηλότερα του εβδομαδιαίου μ.ο. των 73 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό επί της συνολικής αξίας παραμένει... στοχοπροσηλωμένο στον τραπεζικό κλάδο. Η πορεία του, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, εξαρτάται από την αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τους ξένους οίκους και την όποια πρόοδο σημειώνεται στο... μέτωπο του «Ηρακλή», με τον Χρήστο Κίτσιο να αποκαλύπτει, από νωρίς, τα τελευταία δεδομένα.

Σε γενικές γραμμές, υποβοηθητικά των προσπαθειών που καταβάλλουν οι 4 συστημικοί όμιλοι, την ώρα που J P Morgan και BofA αξιολογούν τα αποτελέσματα Q3. Σε προσέγγιση των προοπτικών του κλάδου, κυρίως όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα των NPEs, έχει προχωρήσει και η HSBC.

Στην περιοχή των 880 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, διορθώνοντας από το αρχικό υψηλό των 891,49 έως το χαμηλό (στις 13:45) των 875,55, για να ανακάμψει κατά 5 μονάδες, πριν λίγο.

Μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη μετοχή της Eurobank (στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης), στο 0,9495 ευρώ και την Alpha Bank να ακολουθεί, στο 1,809 ευρώ, με τον Χρήστο να μας ενημερώνει για τη «μάχη» του project Neptune. Με θετικό πρόσημο οι 3, με αρνητικό η Eurobank. 

Και ερχόμαστε στα blue chips, με τον δείκτη στις 2.210 μονάδες και τις Lamda και Mytilineos στο επίκεντρο.

Με απώλειες η πρώτη, καθώς με τη γνωστοποίηση των όρων της αμκ (στα 6,70 ευρώ, με αναλογία 1,21ν/1π) εντάθηκαν οι εντολές πώλησης, με συνέπεια η τιμή να διορθώσει έως τα 7,43, όπου και απορροφήθηκε σημαντικό μέρος της προσφοράς. Να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή αντέδρασε μέχρι τα 7,98 ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα στους γνώστες να κατοχυρώσουν θέσεις τους σε υψηλές τιμές. Προφανώς κάποιοι εξ αυτών αποκομίζουν υπεραξίες και ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση.

Στα 9,805 με μικρές απώλειες η μετοχή της Mytilineos, με το αρχικό επιτόκιο του Εurobond να ορίζεται στα 2,75%, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,3 δισ., για την έκδοση των 500 εκατ. ευρώ.

Στα 28,79 η Coca Cola, στα 13,87 ευρώ ο ΟΤΕ, με 1,95% και 0,51% αντίστοιχα να στηρίζουν τον δείκτη.
Στα των ημερών να συνεκτιμηθούν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με την ΕΥΔΑΠ στον Large Cap (με στάθμιση 39%) και διαγραφή της Cenergy (δες Εκηβόλο).

Σε... ισοπαλία η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 48/49 και 89 χωρίς μεταβολή.

Και σήμερα για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης συντηρείται η... μόχλευση. Σε μετοχές (**) των Moda Bagno, Εβροφάρμα, ΕΥΔΑΠ, Attica Group, Fieratex, Intralοt, ΕΚΤΕΡ κ.α. η μεγαλύτερη ποσοστιαία αντίδραση.

(*) στις 15:00 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 30,5 εκατ., με τον ΓΔ στις 885,23 (0,25%).

(**) αναφέρονται ΜΟΝΟ μετοχές με ελάχιστο τζίρο 10.000 ευρώ και συναλλακτικότητα τέτοια ώστε ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην... έξοδο να είναι μικρότερος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v