Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται το profit taking στον τραπεζικό κλάδο

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, με εξαίρεση την Πειραιώς. Μικρή διόρθωση για τον ΟΤΕ, μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη. Μέτριες οι συναλλαγές. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα για τον FTSE 25.

ΧΑ: Συνεχίζεται το profit taking στον τραπεζικό κλάδο

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με πτωτικό κενό και στη συνέχεια διόρθωση προς τις 880 μονάδες.
Λίγο το αρνητικό ξεκίνημα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περισσότερο η μερική κατοχύρωση κερδών σε συνδυασμό με την άντληση ρευστότητας, το ΧΑ κλίνει χαμηλότερα.

Οπως και χθες εντολές πώλησης στις τραπεζικές πέρασαν από την αρχή της συνεδρίασης, για να ακολουθήσουν άμεσα ανάλογες εντολές για την πλειονότητα των blue chips. Αποτέλεσμα η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου χαμηλότερα και των 880 μονάδων προς τις 875 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κάτω από τις 2.211 προς τις 2.200 μονάδες. Τεχνικά η εικόνα της αγοράς δίνει -σε εβδομαδιαίο- σήμα εξόδου, προειδοποίηση που θα προσεγγίσουμε και διαγραμματικά στη συνέχεια του σχολίου μας.

Συναλλαγές και τζίρος περίπου στα χθεσινά μεγέθη, αρχής, και συμπεριλαμβανόμενου του 33% της συνολικής αξίας, που πραγματοποιήθηκε στον τίτλο του ΟΤΕ. Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, το 65% (!) είχε γίνει στις τέσσερις τραπεζικές, με την Πειραιώς μακράν πρώτη στη σχετική κατάταξη. 

Οι λόγοι που συντρέχουν για τη διόρθωση του ΧΑ, λίγο ως πολύ γνωστοί και αναλυμένοι από τις στήλες του Euro2day, μπορεί να ανάβουν «κόκκινο» στον σχεδιασμό όσων αγοραστών επεδίωκαν άμεση συνέχιση της αντίδρασης πάνω από τις 900 μονάδες. Ας μην ξεχνάμε πως η τελευταία αντίδραση ήρθε μετά από σχεδόν 5 μήνες κουραστικής συσσώρευσης μεταξύ 885-845 μονάδων και για οποιοδήποτε ανοδικό σενάριο η μεσολάβηση μίας διόρθωσης και ανασύνταξης δυνάμεων/θέσεων ήταν εντός προγράμματος.

Στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει η contrarian προσπάθεια στην Πειραιώς, που μέχρι τις 11:25 ήταν με θετικό πρόσημο, στα 3,15 ευρώ, σε αντίθεση με Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να καταγράφουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Τεχνικά, όπως προαναφέραμε (και φαίνεται στα διαγράμματα), δίνεται σήμα εξόδου, με τις 2.190 για τον FTSE25 και τις 882 για τον ΓΔ, στηρίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

FTSE  25

 

Για stock picking κινήσεις κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, προσέγγιση που ενισχύεται από την άνοδο με ικανοποιητικούς τζίρους για τις μετοχές των Autohellas, Mytilineos, ΑEGEAN, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Δεύτερη στην κατάταξη, βάσει του τζίρου, για τη μετοχή της Autohellas. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή αντιδρά σχεδόν 2% στα 7,30 ευρώ, «ισοφαρίζοντας» το υψηλό από τη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξωστρεφή προσανατολισμό, η ομάδα επενδυτικών σχέσεων θα παρουσιάσει την Autohellas, σε ημερίδα της Wood & Co, στην Πράγα, μέσα στο πρώτο 1οήμερο του Δεκεμβρίου. Στα 9,89 ευρώ ο Mytilineos, στα 28,09 η Coca Cola.

Συντήρηση δυνάμεων/κεκτημένων στον ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή «εκτίναξη» έως τα 13,99 ευρώ. Νωρίτερα, στις 11:40, διακύμανση από το αρχικό υψηλό των 13,94 χαμηλότερα, πριν λίγο, στα 13,77 ευρώ.

Στις 26 έναντι 51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Autohellas, Mytilineos, Πειραιώς από τη μεγάλη κατηγορία και Fieratex, INTRALOT, ElvalHalcor, Πετρόπουλος από τις χαμηλότερες.

Στα 12,4 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 12:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v