Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κινήσεις στις παρυφές των 900 μονάδων

Η κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο, το υψηλό 11ετίας στη μετοχή του ΟΤΕ και η αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 900 μονάδων. Στα αποτελέσματα εννεαμήνου Εθνικής και Eurobank στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς.

ΧΑ: Οι κινήσεις στις παρυφές των 900 μονάδων

Το εμπόριο «έριξε» τη Wall Street, μεικτές τάσεις και αναμονή στην Αθήνα.

Ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων Εθνικής και Eurobank η σημερινή, συνέχεια της Alpha Bank και την Πειραιώς στην αυριανή.

Εβδομάδα τραπεζών αυτή που «τρέχει», με τις χθεσινές ρευστοποιήσεις να αποδίδονται κυρίως σε μερική κατοχύρωση θέσεων, με συνέπεια ο κλαδικός δείκτης να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (2,38%) και να διορθώνει στις 893,60 μονάδες. Αποθαρρυντική ένδειξη για τους long η απώλεια των 905-900 μονάδων για τον ΔΤΡ, ωστόσο μετά και το αυριανό «κλείσιμο» θα έχουμε πιο σαφή εικόνα.

Η διόρθωση των τραπεζικών, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις αρκετών παραγόντων της αγοράς, πίεσε χαμηλότερα σημαντικό μέρος των blue chips, με τον δείκτη να κινείται, κατά 0,66% χαμηλότερα, στις 2.218, χάνοντας έτσι την επαφή με τις σημαντικές 2.250 μονάδες.

Ωστόσο, όταν σε μία συνεδρίαση, σε σύνολο τζίρου 74,071 εκατ., τα 26,681 (ήτοι το 33%) πραγματοποιούνται στη μετοχή του δεύτερου μεγαλύτερου -σε όρους χρηματιστηριακής αξίας- ομίλου και αυτή επιστρέφει σε επίπεδα τιμών, 11 και κάτι χρόνια πίσω, εύλογα το θέμα της ημέρας είναι ο ΟΤΕ. Στα 6,68 δισ. η αποτίμηση, στο 15,14% η άνοδος σε διάστημα 3μήνου και 46,22% για το 2019. Μακράν η καλύτερη απόδοση από όλες τις μετοχές θυγατρικών εταιρειών της Deutsche Telekom, πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς, gratis, το σχετικό της μετοχής (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) όπου είναι εμφανή τα περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης. Για υπέρβαση του ορίου αποτίμησης των 7 δισ. κάναμε λόγο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο, εκτίμηση που ενισχύεται και από την τεχνική εικόνα του συγκεκριμένου τίτλου.

Στις 890,37 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις ενδοσυνεδριακά υψηλές τιμές των τελευταίων ημερών να εδραιώνουν τις 898 μονάδες ως ανθεκτική αντίσταση, ισχυρό ανάχωμα για όσους long προσέβλεπαν σε άμεση υπέρβαση των 900-905 μονάδων. Ενδεχόμενο, με το οποίο ήμασταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, καθώς πρώτα θα έπρεπε να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις, να εισρεύσει επιπλέον ρευστότητα, νέοι traders και ανάλογα με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, από τις αγορές να επιχειρηθεί η προσπάθεια, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.

Η αναπόφευκτη μερική κατοχύρωση θέσεων, ενόψει «κλεισίματος βιβλίων» για το 2019 ήταν κάτι που είχε συνεκτιμηθεί. Οπως και η πολύ πιθανή προσπάθεια αρκετών funds να εγγράψουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Βλέπετε το ΧΑ, με απόδοση 45,18% (ΓΔ) και 103,26% από τον τραπεζικό κλάδο μοιράζει φέτος τα -αναλογικά- μεγαλύτερα bonus. Γι' αυτό και θεωρούμε την τραπεζική διόρθωση εντός ορίων, θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών Q3, θα κάνουμε τον απολογισμό μας το ΣΚ και από Δευτέρα βλέπουμε. Προσώρας, σήμερα-αύριο, stock picking, σε μεγάλη αλλά και μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Η συνέχεια στον Εκηβόλο, με συνεχή παρακολούθηση της συνεδρίασης και των επιλογών που θα μπορούσαν να αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα, βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v