Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβλημάτισε η «μεγάλη εικόνα»

Ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά ισχυρά κέρδη για τον ΟΤΕ. Ανοδικά ΟΠΑΠ, Lamda Development και Τέρνα Ενεργειακή. Στις 890 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 75 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Προβλημάτισε η «μεγάλη εικόνα»

Μπορεί η λήξη των σημερινών συναλλαγών στο Χ.Α., να βρήκε τους βασικούς δείκτες, ΓΔ και FTSE25, με ήπια και απόλυτα αναμενόμενη διόρθωση, μετά τις επιδόσεις των τελευταίων ημερών, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ αύξησε τους προβληματισμούς και αυτό όχι γιατί συνεχίζουν να δείχνουν “απόρθητο οχυρό” οι 900 μονάδες του Γενικού Δείκτη και οι 2250 μονάδες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η σημερινή υποχώρηση του Χ.Α., εκτός από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ήταν και αποτέλεσμα της αρνητικής εικόνας των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι ανησυχίες για την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, “αν το Πεκίνο δεν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς στις εισαγωγές Κινεζικών Προϊόντων”, προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ επανέλαβε ότι “η Κίνα είναι αναγκασμένη να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία”.

Από την άλλη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο Νόμου υπέρ των Διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή της Κυβέρνησης της Κίνας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Εμπόριο, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αυτό έδειξε να μην επηρεάζεται από το “come back” των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,405% η απόδοση του 10ετους) και οι βασικοί του δείκτες, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν ανέκαμψαν αισθητά από τα πρωινά χαμηλά.

Ο προβληματισμός των Επαγγελματιών του χώρου, αυξήθηκε από την συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα των περισσότερων, μη Τραπεζικών, blue chips και από την παρατεταμένη επενδυτική αδιαφορία για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι εξ εκκινήσεως και το διατήρησαν μέχρι τέλους”, ενώ στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος και οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών (!)

Και αν οι Τραπεζικοί τίτλοι είχαν υπεραποδώσει κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και μία ελεγχόμενη διόρθωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί “εντός προγράμματος”, η εικόνα στο υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, ήταν απλά αποκαρδιωτική.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όπου τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι “profit takers”, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-2,24%) και Eurobank (-2,03%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-2,94%) και Πειραιώς (-2,08%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 892,66 μονάδες (-2,48%). Στις 17.00 σημειώθηκε στις 892,8 (-2,46%) μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 889,77 (-2,80%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 893,6 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,38%.

Για τον εν λόγω δείκτη, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 885 μονάδες και η επόμενη αντίσταση στις 924 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η Alpha Bank διαθέτει την απαραίτητη ευχέρεια να επιλέξει τον χρόνο και τις συνθήκες για έκδοση συμπληρωματικών κεφαλαίων (ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier II ως 800 εκατ. ευρώ). Οι συνθήκες είναι καλές, σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας κ. Β. Ψάλτη και η έκδοση μπορεί να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή, με στόχο να έχει διενεργηθεί πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης, εντός δηλαδή του 2020. Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψε η Διοίκηση της Alpha, έχει υπογραφεί ήδη προσύμφωνο με τη ‘Centerbridge’ για την εξαγορά του 60% της CEPAL (στην οποία θα μεταφερθούν, περίπου, 800 Άτομα που εργάζονται σήμερα στην εσωτερική διεύθυνση της Alpha, για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό του τιμήματος”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου η τελική εικόνα ήταν αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,15%), Ελ. Πετρέλαια (+0,58%), Lamda Development (+1,54%), TITC (+0,11%), ΟΠΑΠ (+0,87%), ΟΤΕ (+3,11%), Σαράντης (+0,95%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,63%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου και ΟΛΠ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Σαράντη (+0,95%) στις 7/11, ενώ συμπλήρωσε και πέντε συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το όριο των 8,00 ευρώ.

Η πρώτη στήριξη στα 8,05 – 8,00 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 7,77 ευρώ. Αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,56 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,77 και 9,07 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (+3,11%), με τον τίτλο να “βάζει πλάτη” στα δύσκολα της συνεδρίασης και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά 134 μηνών (!)

Το κλείσιμο υψηλότερα των 13,84 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 14,00 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 15,40 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 13,33 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, νέα υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 17,00, από 14,00 ευρώ, έδωσε σε έκθεσή της η Barclays, ενώ η Αγορά αναμένει και τις εξελίξεις από την Ρουμανία. Σημειώνεται πως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, η Διοίκηση ανέφερε πως η δραστηριότητα στη Ρουμανία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, “τσίμπησαν” λίγο οι συναλλαγές στην CPI (+2,34%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΥΔΑΠ (-0,27%), επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+1,64%) και Πετρόπουλο (+8,15%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Νηρέας (+1,52%), ενώ κράτησε τα πρόσφατα κέρδη η ΣΙΔΜΑ (0%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιατρικό (+2,25%) και Byte (+5,41%, με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών), οι φήμες για μετοχικές ανακατατάξεις δεν επιβεβαιώθηκαν από το ταμπλώ στην Attica Group (-0,74%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+2,87%, αλλά με το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στην Fieratex (+4,20%) έχει σημειωθεί στις 11/11.

Συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,67%), αλλά και οι περίεργες εντολές κατά τις τελικές δημοπρασίες. Έτσι σήμερα και ενώ ο τίτλος στις 17.00 ήταν στα 2,44 ευρώ (+1,67%), εμφανίστηκε εντολή πώλησης 9000 τεμ. στα 2,00 ευρώ (-16,67%), για να αποσυρθεί λίγο αργότερα.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η επιφυλακτική διάθεση από την Ασία, επηρέασε την Ευρώπη και την Εγχώρια Αγορά, καθώς ο ενθουσιασμός για τις προοπτικές της προόδου στις συνομιλίες για τον εμπορικό πόλεμο εξασθενεί”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Το φιλόδοξο πλάνο που ανακοίνωσε η Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης, καθώς και τα αποτελέσματα των Ελλάκτωρ και Fourli που ανακοινώθηκαν χθες”, αναφέρει η Optima Bank.

“Για τον Γενικό Δείκτη, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Μικτή εικόνα είχαν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Alpha Bank. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν μόλις σε €4,8 εκατ., λόγω της μείωσης των εσόδων από trading, της αύξησης των προβλέψεων και της φορολογίας. Η αύξηση των προμηθειών κατά διψήφιο ποσοστό (+18%), η οργανική μείωση του σχηματισμού ΜΕΑ για ένα ακόμη τρίμηνο, αλλά με μικρότερο ρυθμό λόγω εποχικότητας (-€260 εκατ., από -€380 εκατ.) και η αύξηση των καταθέσεων (€349 εκατ.) αποτελούν τα θετικά στοιχεία των αποτελεσμάτων. Τα αρνητικά στοιχεία ήταν η μείωση του δείκτη κάλυψης ΜΕΑ κατά 40μβ, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (-1% σε τριμηνιαία βάση) καθώς και των εσόδων από trading (-35% σε τριμηνιαία βάση). Αδύναμα τα αποτελέσματα του Ελλάκτωρα, λόγω της αύξησης των εκροών στις λειτουργικές ταμειακές ροές κατά €90,5 εκατ., παρά την αύξηση του EBITDA κατά €91,4 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €70,9 εκατ. σε σχέση με το 2018. Αδύναμα και τα αποτελέσματα της Fourlis, καθώς η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά €13,6 εκατ. δεν πέρασε τόσο στην οργανική κερδοφορία (EBITDA), η οποία αυξήθηκε μόλις κατά €700.000, όσο και στην τελική γραμμή. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €116 εκατ., αυξημένος κατά €21 εκατ. σε σχέση με το 2018”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η Επενδυτική Κοινότητα κλήθηκε να αξιολογήσει τις ανακοινώσεις της Alpha Bank, σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων. Η αντιπαράθεση αγοραστών και πωλητών αναμένεται να συνεχιστεί, χωρίς να υπάρχουν ισχυροί λόγοι για επικράτηση των πρώτων”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ κινείται προς το υψηλό 52 εβδομάδων, όμως σε αυτά τα επίπεδα συναντά ουσιαστική αντίσταση. Η γενική εικόνα παραμένει ανοδική και αναμένουμε δημιουργία νέου ανοδικού κύματος. Αντίσταση στις 900 και στήριξη στις 865 μονάδες. Ο ΔΤΡ υπεραποδίδει και πραγματοποιεί νέο ανοδικό κύμα. Παραμένει στα υψηλά 52 εβδομάδων, με επόμενη αντίσταση στις 965 μονάδες. Η S&P αξιολογεί την Μυτιληναίος με ‘BB-‘ και σταθερό outlook, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία της θα παραμείνει σταθερή στα επόμενα χρόνια και η Εταιρεία θα προχωρήσει με το επενδυτικό της πρόγραμμα. Εκτιμά ότι το συνολικό προσαρμοσμένο χρέος θα ανέλθει στα 1,050 δισ. μετά την έκδοση του ευρωομολόγου. Η σχέση χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται στο 3 για EBITDA 300 εκατ. ευρώ το 2019 και 3,5 για EBITDA 340 εκατ. το 2020”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι Τράπεζες βρέθηκαν, εκ νέου, στο επίκεντρο σήμερα, με τα αποτελέσματα της Alpha Bank να ανακοινώνονται, εν πολλοίς, εντός των εκτιμήσεων. Τα καθαρά κέρδη 9 μηνών του ομίλου ανήλθαν στα 91,6 εκατ., εν μέσω χαμηλότερων απομειώσεων. Τα ‘φώτα’, ωστόσο, πέφτουν στην εξυγίανση του ισολογισμού, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου μείωσης των MEA και ΜΕΔ σε κάτω από 20% και 10% αντίστοιχα μέχρι το τέλος του 2020 (από 48,1% και 32,7% το Α΄ εξάμηνο του 2019) και με κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ., θα δώσει και τον τόνο στην μεσομακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής. Το ενδιαφέρον στον κλάδο έχει αυξηθεί, αλλά η κλίση της ανόδου του ΔΤΡ θα μειωθεί και η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Οι θετικές ειδήσεις που περιβάλλουν τον Τραπεζικό κλάδο, έφεραν για 3η φορά φέτος τον Γενικό Δείκτη στα γνώριμα επίπεδα των 900 μονάδων. Συνεχίζει να προβληματίζει η απροθυμία της πλειοψηφίας των μη Τραπεζικών blue chips να συμμετάσχουν στην πρόσφατη προσπάθεια, κάτι που θα απαιτηθεί για την πειστική υπέρβαση των προαναφερθέντων ορίων”, τονίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Η σημερινή υποχώρηση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, ενεργοποίησε εντολές πώλησης και στην Εγχώρια Αγορά, η οποία όμως δεν έχει ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση Αυτών.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αν και αισθητά βελτιωμένη, παραμένει εντός του γνώριμου εύρους με άνω όριο την περιοχή των 900 μονάδων. Αν και οι οιωνοί δείχνουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανοδικής διάσπασης, η Αγορά συνεχίζει να ταλαιπωρείται αδυνατώντας να κάνει την υπέρβαση. Η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ στην ζώνη 870 - 865 μονάδων, βρίσκονται σημαντικότερες στηρίξεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Πειστική ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, θα ενεργοποιήσει ξανά τους αγοραστές, με την περιοχή των 945 - 950 μονάδων, να αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Συνεχίζει να εντυπωσιάζει ο δείκτης Τραπεζών, με την ΕΤΕ να κρατάει τα ηνία και τις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ να ακολουθούν. Υπενθυμίζουμε πως η ΕΤΕ έχει ξεπεράσει την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. στα 3,00 ευρώ, ενώ οι μετοχές της ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ έφτασαν μία ανάσα από τις τιμές Α.Μ.Κ. του Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή τα 2,00 και 1,00 ευρώ αντίστοιχα. Τέλος, ο μετοχικός τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς υπολείπεται κατά πολύ από την προσαρμοσμένη τιμή Α.Μ.Κ. των 6,00 ευρώ.

Συνολικά, ο κλαδικός δείκτης έχει τα φώτα να κινηθεί ψηλότερα, καθώς υπερέβη την σημαντική αντίσταση των 900 μονάδων και οι υγιείς διορθώσεις του αποφορτίζουν επαρκώς τους ταλαντωτές, αφήνοντας περιθώρια συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Βραχυπρόθεσμα, οι 897 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημείο στήριξης, ενώ χαμηλότερη στήριξη στις 852 μονάδες, όπου κινούνται οι κυριότεροι κινητοί μέσοι όροι. Πρώτη αντίσταση η ζώνη των 945 - 950 μονάδων, με το ψυχολογικό αλλά και τεχνικό επίπεδο των 1000 μονάδων, να διαμορφώνει την επόμενη ισχυρή αντίσταση του ΔΤΡ.

“Την πορεία της Αγοράς θα κρίνουν σε πρώτη φάση τα Διεθνή Χρηματιστήρια, με μια ενδεχόμενη διόρθωση να βαρύνει και το εγχώριο επενδυτικό κλίμα, ενώ καταλυτικά θα είναι τα αποτελέσματα των υπολοίπων τριών συστημικών Τραπεζών, όπου δύναται να διαμορφώσουν την τάση, του κινητήριου για την Αγορά, Τραπεζικού κλάδου”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Απώλειες και στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις για τους δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Μικρές απώλειες για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $8100 κινείται το Bitcoin.

Ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Κινεζικού Δημοσίου, στη βαθμίδα “A+” με σταθερή προοπτική, βασιζόμενος “στις ισχυρές μακροοικονομικές επιδόσεις της Κίνας και τη ρωμαλέα εξωτερική χρηματοδότησή της”.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών υποχώρησαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές κινήθηκαν 9,2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι (-7,6%).

Κατά 0,6% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι προβλέψεις των Αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,4% σε ετήσια βάση.

“Οι ενδείξεις υπερβολικής ανάληψης κινδύνου, καθώς και η επιβράδυνση στην κερδοφορία των Τραπεζών, είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη”, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, “Οργανισμοί όπως Επενδυτικά funds και Ασφαλιστικές Εταιρείες, έχουν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αιφνίδιου ‘σοκ’ στην Αγορά, η πίεση αυτών των Οργανισμών θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, οδηγώντας σε απώλειες Εταιρείες και Ιδιώτες”.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι “η κερδοφορία των Τραπεζών στην Ευρωζώνη αναμένεται, πιθανότατα, να επιδεινωθεί”.

“Τα προσχέδια προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά που έχουν ετοιμάσει η Κυβέρνηση της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορούσε να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους και του ελλείμματος”. Όπως μετέδωσε το Reuters, “η Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας, ενέχουν επίσης τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “διαβατήριο για τη λήψη απόφασης εκταμίευσης 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ANFAs και SMPs στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, αποτελεί η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Την ίδια ώρα, η επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, δείχνει να δρα υποστηρικτικά για τις Κυβερνητικές επιδιώξεις μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά η Κομισιόν προτρέπει την Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει πλήρως και μόνο για αναπτυξιακούς σκοπούς, το όποιο φετινό υπερπλεόνασμα”.

Τις εκτιμήσεις τους για το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank κατέθεσαν Merrill Lynch και JP Morgan.

Η Bank of America / Merrill Lynch δίνει έμφαση στο στόχο για απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 9% το 2022, ενώ επισημαίνει ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs θα οδηγήσει σε πλήγμα στους κεφαλαιακούς δείκτες της τάξεως των 350 μονάδων βάσης και σε μείωση της λογιστικής αξίας κατά 2 δισ. ευρώ. Στην έκθεσή της διατηρεί τη σύσταση “neutral” και το στόχο των 2,04 ευρώ.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η άνετη κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση NPEs στην Ελληνική Αγορά, ύψους 12 δισ. ευρώ που είναι υψηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες για τιτλοποίηση 8 - 10 δισ. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο σε μείωση του κόστους ρίσκου σε επίπεδα κάτω των 70 μονάδων βάσης ως το 2022 και στο ROE κοντά στο 9%. Διατηρεί τη σύσταση “neutral” και την τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 886,87 (-0,73%) και 894,7 μονάδων (+0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 889,98 (-0,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 890,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.

Ο τζίρος στα 74,1 εκατ., από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, CENER, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Fourlis και ΔΕΗ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.002 συμβόλαια).

Στα 10.854 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.669 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 843, 758 για τον Δεκέμβριο και 85 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.221) κινήθηκε μεταξύ 2.197 και 2.238 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (103.700 Πειραιώς, 7.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.796), Alpha Bank (5.319), Πειραιώς (2.190), ΔΕΗ (360), Εθνική (5.240), MIG (3.405), Ελλάκτωρα (2.794), ΕΕΕ (178), Μυτιληναίο (105), ΟΠΑΠ (935), ΟΤΕ (243).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.170, Alpha Bank 55.869, Εθνική 41.312, MIG 80.093, ΔΕΗ 16.017, Ελλάκτωρα 20.289, Πειραιώς 29.648, Μυτιληναίο 12.774, ΓΕΚ 10.328.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                 NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.559.821 τεμ., (από 46.310.821 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.482.532 τεμ. (24.228.132), ΔΕΗ 6.745.256 τεμ. (6.881.422), Eurobank 57.801.517 τεμ. (57.601.517), Εθνική 20.903.689 τεμ. (20.774.587), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v