Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 890 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να διορθώνουν σε ποσοστό άνω του 1%. Πιέζονται χαμηλότερα και τα blue chips. Ανοδικά ο Σαράντης, θετικό πρόσημο για ΓΕΚ Τέρνα, Lamda, Ελλάκτωρ.

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη από τις 892,18 να διολισθαίνει προς τις 886,87 μονάδες.

Με περισσότερες εντολές στις τραπεζικές αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips, με τους short να έχουν αναλάβει από τις πρώτες κιόλας πράξεις, ενδεικτικό το μικρό πτωτικό χάσμα, με το οποίο άνοιξε η αγορά.

To XA δείχνει να συγχρονίζεται με το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, που επηρεάζονται από την εικόνα των futures στη Wall Street.

Από 0,40% χαμηλότερα και από τις 3.105 τα συμβόλαια του S&P500, με το GREK/ETF σε ελαφρά κλίση, ένδειξη πως στη Νέα Υόρκη, τα τελευταία 24ωρα οι εκροές υπερκαλύπτουν τις εισροές. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ειπωθεί και για το ΧΑ, για τους -κυρίως- δύο λόγους που αναφέρθηκαν εκτενώς στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Ετσι, νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε κατά 0,77%, με τον Τραπεζικό κατά 1,17% στις 904 και με 0,74% στις 2.216 μονάδες ο FTSE25.

Σε μάλλον μέτρια μεγέθη η αξία των συναλλαγών και ο τζίρος, μάλλον λιγότερα των χθεσινών 74 εκατ., αν και το σχεδόν 50% πραγματοποιείται από τις 16:00, με κορύφωση προς το τελευταίο τέταρτο.

Σε κατοχύρωση μέρους των θέσεων που έχουν τα funds στις συστημικές τραπεζικές αποδίδεται η μέχρι πριν λίγο πτωτική τάση του κλάδου. Με απώλειες και οι 4 συστημικές, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, στο 1,895 ευρώ.

Αξία συναλλαγών κοντά στο εκατομμύριο, όμως στη μετοχή του ΟΤΕ είχε γίνει το σχεδόν 1 /3 των συνολικών. Στο εύρος των 13,50-13,46 ευρώ, αρκετά... στενό για τη μετοχή. Τα 2.060 εκατ. έχουν περάσει μέσω ενός πακέτου για 152.611 μετοχές στην τιμή των 13,50 ευρώ.

Στο... κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς funds, traders, ισχυρά χέρια συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις τους, να αντλούν ρευστότητα. Προφανώς, σήμερα στην αρχή οι εν δυνάμει αγοραστές βρήκαν την ευκαιρία/αφορμή να περιμένουν λίγο χαμηλότερα.

Ούτως ή άλλως, η τάση σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο παραμένει long και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Στα 28,26 με απώλειες 0,81% η Coca Cola, που σε συνδυασμό με το μείον του ΟΤΕ πιέζουν την αγορά χαμηλότερα.

Ενδεικτικό το ότι από τις 10 μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο -ΟΤΕ, Αlpha Βank, Eurobank, ETE, Motor Oil, Mytilineos, Lamda, OΠΑΠ, Πειραιώς και ΚΡΙ ΚΡΙ, με θετικό πρόσημο είναι η Lamda και η ΚΡΙ ΚΡΙ, στα 7,80 και 5,30 αντίστοιχα.

Τεχνικά οι 885 μονάδες για τον ΓΔ και οι 905 για τον ΔΤΡ είναι δύο επίπεδα τιμών, απ' όπου οι traders θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο υψηλότερα, καθώς η ροή των εντολών στη διάρκεια της πρώτης ώρας συνεδρίασης ήταν απολύτως ελεγχόμενη.

Στις 21 οι μετοχές με θετικό πρόσημο (CPI, ΚΕΚΡΟΨ, Καμπάς, Quest, Byte κ.α.), στις 51 με αρνητικό (Performance, AsCo, ΕΛΓΕΚΑ, ΟΛΘ, Mevaco κ.α.) και 101 χωρίς μεταβολή.

Στα 8,8 εκατ. ο τζίρος με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, με τα 2,5 σε πακέτα του ΟΤΕ και της Μotοr Oil.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v