Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορίζει προς τις 880 μονάδες

Κλειδώνουν κέρδη και ρευστότητα οι επενδυτές, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο των πιέσεων. Αυτόνομη κίνηση υψηλότερα για Πειραιώς. Βάζει... πλάτες σήμερα η Coca Cola. Κίνηση υψηλότερα και για Fourlis.

ΧΑ: Κατηφορίζει προς τις 880 μονάδες

Συνεδρίαση ρευστοποιήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα.

Σε συνέχεια της χθεσινής διόρθωσης στη Wall Street, τα futures παραπέμπουν σε ήπιο πτωτικό ξεκίνημα, με τον S&P500 οριακά από τις 3.106 μονάδες. «Τσιμπάει» ο δείκτης VIX/CBOE στις 13,18 μονάδες αλλά σε απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα συναγερμού των 18-19 μονάδων. Στη Φρανκφούρτη, οριακές απώλειες για τον DAX στις 13.143 μονάδες.

Στο ΧΑ οι κινήσεις «κλειδώματος» κερδών και ρευστότητας έχουν ως συνέπεια τη διακύμανση των βασικών δεικτών σε αρνητικό έδαφος, σε μία συνεδρίαση όπου συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονται σε μέτρια μεγέθη, χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας.

Στο 48% το ποσοστό του τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές μετοχές καθώς στον κλάδο γίνεται, συγκριτικά, ο κύριος όγκος των ημερήσιων συναλλαγών. Εξαιρέσεις όπως η χθεσινή -με το 33% να γίνεται στη μετοχή του ΟΤΕ- απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα: κλάδος ρυθμιστής ο τραπεζικός, με αποδόσεις (για το 2019) που δικαιολογούν την τακτική της μερικής κατοχύρωσης κερδών.

Στις 885 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (*), σε εύρος διακύμανσης, από τις 890,47 στην αρχή μέχρι τις 883,23 στις 10:55 και 11:43, με μία... υποψία σχηματισμού «διπλού πυθμένα». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι long θα είχαν λόγο να προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο, από αύριο-Δευτέρα. Σταθερά μεγαλύτερες οι απώλειες για τις τραπεζικές έναντι των blue chips, με ενδεικτικό το μείον 1,27% του ΔΤΡ έναντι 0,66% του FTSE 25.

Ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος επανακτά, σταδιακά, μέρος των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών. Από τις 895 στις 877 και στη συνέχεια στις 880 μονάδες.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Apha Bank (στο 1,814 ευρώ), με τις Εθνική και Eurobank να ακολουθούν. Σε κόντρα κίνηση η Πειραιώς, στα 3,134 ευρώ. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την αντίδραση της μετοχής στο ενδεχόμενο κάποιο από τα funds που ήταν short στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να αγοράζουν από την υποκείμενη αγορά, προκειμένου να καλύψουν «ανοιχτές θέσεις» τους.

Γνωστό στην αγορά πως το Lansdowne είχε σημαντικό αριθμό θέσεων πώλησης στη μετοχή της Πειραιώς.

Στην περιοχή των 2.203 μονάδων ο FTSE 25, δίνοντας, από νωρίς, σήμα εξόδου (σε ημερήσιο, αύριο βλέπουμε).

Στο... κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με εξαίρεση την Πειραιώς -από τον τραπεζικό κλάδο-, την Coca Cola (που βάζει... πλάτη σήμερα) και τις AEGEAN, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development.
Στις 35 οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 75 με αρνητικό. Χωρίς μεταβολή 77 τίτλοι.

(*) στις 15:05, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 33 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v