Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο με τον ΓΔ να διολισθαίνει στις 883 μονάδες. Προσπάθειες άμυνας από την Coca Cola, αλλά και πιέσεις σε δεικτοβαρή blue chips. Κάμψη και στις συναλλαγές.

Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Παρά το γεγονός ότι οι Αστρολόγοι διαβεβαιώνουν προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο ανάδρομος Ερμής από σήμερα ορθοδρόμησε, η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. δείχνει παρούσα και με τάσεις ενδυνάμωσης από το διστακτικό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Η αδυναμία υπέρβασης σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων από τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην παρούσα φάση, συναντά την επιστροφή των αμφιβολιών των Διεθνών Αγορών, όσον αφορά το αποτέλεσμα των εμπορικών “διενέξεων” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

“H ολοκλήρωση της ‘πρώτης φάσης’ της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς το Πεκίνο πιέζει για πιο ευρεία άρση δασμών”, ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, “ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από το Κογκρέσο για το Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να διευκρινίσει το πότε. Η κίνηση είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της έγκρισης των νομοσχεδίων από το Κογκρέσο.

Από την άλλη, “η Κίνα θα προσπαθήσει να επιτύχει μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι δύο Πλευρές διατηρούν ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας”, δήλωσε το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες των Αγορών, για τις εμπορικές συνομιλίες.

Και ενώ η επιφυλακτικότητα δείχνει να επικρατεί στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ, ενισχυόμενη και από τις σημερινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων παρατείνουν την παρουσία τους, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,40% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Αυξανόμενος προβληματισμός στις τάξεις των Επαγγελματιών του χώρου, όχι μόνο λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας του Χ.Α. να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αλλά και λόγω της αισθητής υποχώρησης του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων).

Από την άλλη, παραμένει στα “αζήτητα” το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την κάκιστη τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ οι περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, βελτιώνουν τις αποτιμήσεις τους με ελάχιστες συναλλαγές και τους αγοραστές σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία οι αγοραστές ελέγχουν το “ρεζερβουάρ” του Χ.Α., για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τα απαραίτητα “καύσιμα” για άμεση κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, ή θα χρειαστεί ελεγχόμενο “pullback” για ανάκτηση δυνάμεων.

Ξεκινώντας και σήμερα από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-0,98%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-2,43%), Eurobank (-0,52%) και Πειραιώς (-1,22%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 895,46 (+0,21%) και 873,34 μονάδων (-2,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 881,78 (-1,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 881,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,35%.

Για τον ΔΤΡ χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 885 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 860 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε επί της αρχής συμφωνία με τη ‘Centerbridge’ για την αγορά περίπου του 60% της Cepal Συμμετοχών έχει έρθει η Alpha Bank, προκειμένου να αποκτήσει το 100% της Εταιρείας, πριν την έναρξη του ‘σπονδυλωτού’ εγχειρήματος τιτλοποίησης και ανάθεσης διαχείρισης του συνόλου των εν Ελλάδι, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Όπως διευκρίνισε η Διοίκηση της Αlpha Βank, η εξαγορά του 60% έχει ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Παρότι το τίμημα δεν έχει διαρρεύσει, η Αγορά εικάζει ότι η ‘Centerbridge’ θα αποχωρήσει, λαμβάνοντας περίπου τα κεφάλαια που έβαλε στον όμιλο Cepal”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη που επιμένει στην αδύναμη εικόνα (στα χαμηλά ημέρας μόνο ο τίτλος της Fourlis (+1,30%) διασωζόταν με θετικό πρόσημο), στο “πράσινο” ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,58%), ΕΕΕ (+0,86%), Lamda Development (+0,89%), Fourlis (+1,30%) και αμετάβλητη η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου.

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 5ετες Eurobond της Μυτιληναίος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Όπως έχει ανακοινωθεί η διαδικασία τρέχει μέσω της Θυγατρικής της Mytilineos Financial Partners SA, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η Εταιρεία προχωρά στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατ. με λήξη το 2024. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης”.

Παρά την κινητικότητα, όσον αφορά την ομολογιακή έκδοση, απόλυτα διστακτική συνεχίζει να δείχνει η εικόνα της μετοχής της ΜΥΤΙΛ (-0,41%), στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο πάνω από τα 9,95 ευρώ, που γυρίζει τον τίτλο σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 9,655 ευρώ, ενώ η επόμενη – σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στα 10,25 ευρώ.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Titan Cement International SA ενέκρινε την απόκτηση από την “International Finance Corporation” (IFC) των μειοψηφικών συμμετοχών που η Τελευταία κατέχει στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Tιτάν στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αίγυπτο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας τελεί υπό την πλήρωση αναβλητικών αιρέσεων. Με αυτή τη συναλλαγή περατώνεται η επιτυχημένη συνεργασία του Ομίλου με την IFC, η οποία δομήθηκε σταδιακά από το 2008 σε Αλβανία, Αίγυπτο, Σερβία, Β. Μακεδονία και Κόσοβο. Το συνολικό τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε €81,8 εκατ.

Ο τίτλος της TITC (-1,08%) συνεχίζει να κωλυσιεργεί μεταξύ 17,88 (ημερήσιο “stop long”) και 19,00 ευρώ. Πριν τη σημερινή μικρή διόρθωση, είχαν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις μικρών κερδών, ακολουθώντας πέντε συνεδριάσεις οριακών απωλειών. Κλείσιμο υψηλότερα των 19,00 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 19,16, 19,62 και 19,90 ευρώ, αν οι αγοραστές αποκτήσουν σταθερότερο βηματισμό.

Δεν άλλαξαν τα βασικά τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, απαιτεί αυξημένη εγρήγορση.

Για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες, ενώ στην ζώνη 870 - 865 μονάδων, βρίσκονται σημαντικότερες στηρίξεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα. Πειστική ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων, θα ενεργοποιήσει ξανά τους αγοραστές, με την περιοχή των 945 - 950 μονάδων, να αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 901 και 911 μονάδες και οι στηρίξεις στις 882 – 876 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 853 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2245 – 2255 και η αμέσως επόμενη στις 2270 μονάδες. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 2215 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 2190 και 2176 μονάδες και το ημερήσιο “stop long”, στις 2118 μονάδες.

Όμως με βάση τα ωριαία διαγράμματα, ο FTSE25, έδωσε σήμα εξόδου, που αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 2243 μονάδων, ενώ για τον Γενικό Δείκτη το intraday σήμα “αποβίβασης” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 882 μονάδων.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, νέα υψηλά 123 μηνών για την Fieratex (+5,65%), μαζεύεται πέριξ των 280 ευρώ ο Καρέλιας (+0,72%), διατηρεί επαφή με τα πολυετή υψηλά η Quest (0%), αύξηση συναλλαγών στην Autohellas (+1,69% και λόγω αποτελεσμάτων εννεαμήνου), πρέπει να είναι κοντά οι εξελίξεις στην Τεχν. Ολυμπιακή (0%), ενώ ξαναπήραν κατηφορική κλίση Sato (-10,34%) και Επίλεκτος (-7,14%).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η επιδείνωση της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ και η μείωση του ενθουσιασμού, σχετικά με την προοπτική μίας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αύξησαν την επιφυλακτικότητα στις Παγκόσμιες Αγορές, επηρεάζοντας και την Εγχώρια Αγορά”, διαπιστώνει η Eurobank Eq.

“Η αρνητική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού, έδωσαν αφορμή για διόρθωση στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο Γενικός Δείκτης είναι κοντά στα υψηλά έτους. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των Επενδυτών και θα διατηρήσουν τον ικανοποιητικό τζίρο της Αγοράς”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης, για τον Γενικό Δείκτη, βρίσκεται στις 880 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα είναι φέτος 1,8% και 2,3% το 2020, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης (2,8%). Αδύναμα τα αποτελέσματα της Autohellas λόγω της οριακής αύξησης της κερδοφορίας (+€3 εκατ.), της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών εκροών (-€11 εκατ.) και της αύξησης του καθαρού δανεισμού κατά €54 εκατ., σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση του κύκλου εργασιών προήλθε κυρίως από την Εμπορία και Υπηρεσίες αυτοκινήτων (27,6%) και από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων (13,2%)”, σημειώνει η Merit Sec.

“Δύο ακόμη συστημικές Τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα για το πρώτο 9μηνο, από κοινού με την Aegean. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ταράζει τη Wall Street και ίσως έχει παρενέργειες και στο Χ.Α. Η τεχνική εικόνα, ωστόσο, συνεχίζει να δίνει προβάδισμα στο αισιόδοξο σενάριο, σε σχέση με την κίνηση του ΓΔ” εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά δεν κατάφερε να υπερβεί τις 900 μονάδες και αναζητά τον καταλύτη που θα την βοηθήσει να ανέβει σε νέα υψηλά. Οι ταλαντωτές είναι ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα και κάθε προσπάθεια ανόδου δυσκολεύει. Αναμονή για τα αποτελέσματα των υπόλοιπων Τραπεζών, καθώς και την έκδοση του ομολόγου του ΜΥΤΙΛ. Στο εξωτερικό επικρατεί διορθωτικό κλίμα, καθώς η μικτή ειδησεογραφία και ο προβληματισμός σχετικά με την υλοποίηση συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας επικρατούν. Η προσοχή αναμένεται στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας της περασμένης εβδομάδας και στις πωλήσεις παλαιών κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Watchlist: Gold/Oil ETFs as hedges”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον και οι προσέγγιση ισχυρών επιπέδων αντιστάσεων, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές, αύξησαν τις πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά δεν εξάλειψαν τις προσδοκίες για ένα καλύτερο, χρηματιστηριακά, Νοέμβριο, όσο αντέχει η ζώνη των 882 - 875 μονάδων στον Γενικό Δείκτη & των 2190- 2180 στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία τόσο ως αναφορά τον (Κυβερνητικό) προϋπολογισμό του 2020, όσο και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, συνεχίζουν να δίνουν μια θετική εικόνα για το μέλλον της Χώρας, εγείροντας όμως ακόμα μια φορά σοβαρά ερωτήματα για τα διαρθρωτικά προβλήματά της. Κυρίως όμως επικεντρώνονται στο ύψος και την ποιότητα του ρυθμού ανάπτυξης, τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, αλλά και τον βαθμό αντοχής της Ελληνικής Οικονομίας σε αρνητικά εξωγενή γεγονότα, οικονομικού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Περιμένουμε αύριο με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ομιλία της Christine Lagarde, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, αναμένοντας αυξημένη μεταβλητότητα.

Σήμερα, οι Τραπεζικές μετοχές συγκέντρωσαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, αλλά και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών (44% του συνόλου), εν αναμονή των αποτελεσμάτων 9μηνου, αλλά και των παρενεργειών (θετικών & αρνητικών) του σχεδίου “Ηρακλής”. Η πρόσφατη προσέγγιση των τιμών τους στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου τους, δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και αυξάνει τις πιέσεις για καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών.

Η Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, αν και απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέγραψε σε όλη την καμπύλη, συνεχίζει να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων. Το ύψος όμως του Δημοσίου χρέους δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, ή ολιγωρία.

Στον Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 880 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 & 820 μονάδες. Η στήριξη των 880 μονάδων θα πρέπει να διατρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 895 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά, ετήσιο, σημείο τις 940 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2190 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2175, 2158 & 2120 μονάδων. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2220, 2235 & 2250 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος μέχρι τέλους έτους παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2190 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμπερασματικά οι σημερινές πιέσεις της Αγοράς, αξιολογούνται (προς το παρόν) ως φυσιολογικές, αποσυμπιέζοντας βραχυπρόθεσμα την ανοδική κίνηση, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο. Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Ελπίζοντας να μην στραβώσει το εύθραυστο διεθνές κλίμα, τουλάχιστον μέχρι τέλος έτους, όσοι ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμο trading , πρέπει να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους που προσεγγίζουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και δίνουν εύκολη δυνατότητα εξόδου.

“Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας ότι διανύουμε την περίοδο κλεισίματος βιβλίων των Θεσμικών Επενδυτών & τις παρενέργειες που προκαλούνται”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τα αρνητικά πρόσημα, επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Υποχωρούν Χρυσός και Ασήμι, προς τα $7500 βυθίζεται το Bitcoin.

“Η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%, που είναι ο χαμηλότερος 10ετιας, φέτος και το επόμενο έτος”, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, “ψαλιδίζοντας” την πρόβλεψη του 3%, που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% για το 2019 και 1,1% για το 2020, υψηλότερα κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ για το 2021 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ προβλέπεται στο 2,3% για φέτος, μειωμένος από το 2,4% του Σεπτεμβρίου. Για το 2020 και το 2021 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας στο 2%.

Η Κίνα, που δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ αλλά παρακολουθείται από τον Οργανισμό, προβλέπεται να αναπτυχθεί οριακά ταχύτερα το 2019, με ρυθμό 6,2%, αντί 6,1% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να χάνει δυναμική, προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 5,7% το 2020 και στο 5,5% το 2021.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διατηρήθηκαν στις 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 16 Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 22 Ιουνίου.

Οι Αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 219.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “το business plan της Alpha Bank θα διαλύσει τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιπέδων προβλέψεων και εποπτικών πιέσεων για de-risking του ισολογισμού της Τράπεζας. Το de-risking είναι καλύτερο του αναμενόμενου σε ότι αφορά τον χρόνο του, την ποιότητα και το κόστος, ενώ η εστίαση της Λιανικής στην κερδοφορία παραβλέπει τις πιέσεις στην τιμολόγηση” σχολιάζει η HSBC, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο στα 2,48 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Buy”.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, αναφέρει πως “η Τράπεζα, με το τριετές της στρατηγικό σχέδιο, φέρνει μπροστά τις προσπάθειες μείωσης των NPEs μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων έως 12 δισ. ευρώ και φέρνοντας τον προηγούμενο στόχο της για NPEs 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά 1 χρόνο, το 2020”. Επίσης, χαρακτηρίζει καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ’ τρίμηνο.

Ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας 2,1% το 2020 (έναντι 2,8% του ΑΕΠ που υπολογίζει η Κυβέρνηση), έναντι 1,8% το 2019 και επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνει ακόμη ότι η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην Οικονομία απ' ότι προβλέπει.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Για το 2020, ο πήχης τίθεται στο 3,56% του ΑΕΠ, με ένα περιθώριο ασφαλείας 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που θέτει η ενισχυμένη εποπτεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2% για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, με την ανεργία να υποχωρεί από το 15,9% στο 14%.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 890,47 (+0,01%) και 881,98 μονάδων (-0,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 883,2 (-0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 883,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Ο τζίρος στα 58,8 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΟΕΛ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο Fourlis και με το θετικό οι Viohalco, Cenergy, ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέα υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.308 συμβόλαια).

Στα 10.935 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.854 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 797, 740 για τον Δεκέμβριο και 57 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.200) κινήθηκε μεταξύ 2.198 και 2.213 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.800 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.712), Alpha Bank (5.198), Πειραιώς (2.736), ΔΕΗ (454), Εθνική (3.798), MIG (828), Ελλάκτωρα (1.618), ΓΕΚ (203), Intralot (210), Jumbo (132).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.194, Alpha Bank 58.332, Εθνική 40.018, MIG 79.426, ΔΕΗ 15.892, Ελλάκτωρα 20.383, Πειραιώς 30.185, Μυτιληναίο 12.808, ΓΕΚ 10.335.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer              NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.435.972 τεμ., (από 44.559.821 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.620.622 τεμ. (24.482.532), ΔΕΗ 6.745.256 τεμ. (6.745.256), Eurobank 57.886.517 τεμ. (57.801.517), Εθνική 21.049.689 τεμ. (20.903.689), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v