Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με μέτριο τζίρο, κρατά το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Υψηλά έτους για την Εθνική Τράπεζα, ισχυρότερη άνοδος για Πειραιώς, πτωτικά η Eurobank. Βοήθειες στην τάση από Coca Cola, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4% η Jumbo.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Συντηρείται το ήπια ανοδικό κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταθερά σε θετικό έδαφος το ΧΑ.
Στις 13,218 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο συν τα futures στη Wall Street, με τον S&P500 από τις 3.118 μονάδες.

Στις 12,44 μονάδες ο δείκτης φόβου, ο VIX/CBOE, με traders και επενδυτές να «κλείνουν» σταδιακά θέσεις τους. Τέλος Νοεμβρίου, χρηματιστηριακά, την Παρασκευή, με τους διαχειριστές να «κλείνουν βιβλία» σε τέσσερεις συνεδριάσεις από σήμερα.

Στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν από την αρχή μέχρι λίγο νωρίτερα τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο δεν δείχνουν να βιάζονται να... δοκιμάσουν για πέραν των 900 μονάδων. Ομως ένα σημαντικό μέρος συναλλαγών, από την πλευρά -κυρίως- των ξένων, πραγματοποιείται από τις 16:30 και μετά, με κορύφωση προς το τέλος της συνεδρίασης. Γι' αυτό, εάν νωρίτερα (*) είχε γίνει ένας μάλλον μέτριος τζίρος, καλύτερη εικόνα θα έχουμε προς τα τελευταία 45', με το 32% να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 896 με υψηλό ημέρας στις 898,24 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 906 με υψηλό στις 908,57 μονάδες ο τραπεζικός και στις 2.249 με υψηλό ημέρας στις 2.253,81 μον. ο FTSE25, η αγορά βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ή οι long, μετά από μία ολιγοήμερη συσσώρευση πάνω από τις 885 μονάδες θα κινηθούν για την υπέρβαση των 900-905 μονάδων, με απαραίτητη τη σταθεροποίηση της αξίας συναλλαγών, περισσότερης των 70 με 80 εκατ., ή οι short, για ακόμη μία φορά, θα καταφέρουν να «γυρίσουν» χαμηλότερα των 880 τον ΓΔ.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, περισσότερες πιθανότητες δίνω στο πρώτο, το ανοδικό σενάριο. Αυτό γιατί από τις τραπεζικές η Εθνική έχει ισχυρή τάση (νωρίτερα, στα 3,149 ευρώ, καταγράφηκε «τοπικό υψηλό έτους» μετά τα 3,13 ευρώ της 19ης Νοεμβρίου), σε Coca Cola και ΟΤΕ τα «ισχυρά χέρια» διαμορφώνουν -εναλλάξ- ανοδικές προϋποθέσεις, στον ΟΤΕ είναι θέμα χρόνου η υπέρβαση και των 14 ευρώ, την ώρα που σε όλο και περισσότερα blue chips οι long ανακτούν τον έλεγχο.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Jumbo, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco κ.α., που τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Στο προσκήνιο και μετοχές εισηγμένων που αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήνου. Αύριο ανακοινώνει η Motor Oil, την Παρασκευή η ΔΕΗ κ.α.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης και οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, χωρίς όμως να αναμένονται θεαματικές αλλαγές.

Στον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, με τις Αlpha Βank, Eurobank και Πειραιώς να ακολουθούν.

Νέα υψηλή τιμή 2019, για την ΕΤΕ, θα μπορούσε να «τραβήξει» πιο πάνω τον κλάδο.

Ωστόσο, στη σχετική κατάταξη, στις πρώτες δύο θέσεις είναι ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, στα 13,90 και 10,03 ευρώ αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα για τον τίτλο του Οργανισμού, που επανήλθε πάνω από τα 10 ευρώ.

Στα 18,50 με 4,52% η μετοχή της Jumbo -από την ομάδα των μετοχών δεύτερης ταχύτητας βαρύτερων εισηγμένων-, στα 21,64 η ΜΟΗ, με λίγες απώλειες η Mytilineos στα 9,775 ευρώ.

Στις 47/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 92 χωρίς μεταβολή. Μεγαλύτερη άνοδος για τίτλους των Εβροφάρμα, Μοτοδυναμική, Moda Bagno, Frigoglass, BYTE, Παπουτσάνης, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.

(*) στις 15:30 η αξία των συναλλαγών έφθανε στα 40 εκατ., που πρακτικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγραφής ενός τζίρου μεγαλύτερου των 60 εκατ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v