Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα εμπόδια στο κυνήγι των 900 μονάδων

Οι υψηλές αποδόσεις δεικτοβαρών blue chips και η σημασία της ενεργοποίησης του τραπεζικού κλάδου. Ποιο ρεκόρ κυνηγά ο Γενικός Δείκτης την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το κλείσιμο βιβλίων και η αύξηση κεφαλαίου της Lamda.

ΧΑ: Τα εμπόδια στο κυνήγι των 900 μονάδων

Τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, με το ΧΑ να έχει κάνει το πρώτο ένα βήμα παραπάνω, καθώς απεγκλωβίστηκε από τα στενά όρια της σχεδόν 5μηνης συσσώρευσης, μεταξύ 885-845 μονάδων. Η διαφορά έγινε την τελευταία εβδομάδα, καθώς από την συνεδρίαση της Δευτέρας (18 Νοεμβρίου), ο Γενικός Δείκτης, αρχικά ενδοσυνεδριακά και στη συνέχεια σε τελικές τιμές περνούσε το όριο των 890 δοκιμάζοντας τις δυνάμεις/δυνατότητες για την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Στις 891,30 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 883,71 ο Τραπεζικός και στις 2.214,59 ο FTSE25. Μέση αξία συναλλαγών πάνω από τα 70 εκατ. καθώς ενεργοποιήθηκαν και νέοι traders, επενδυτές στην αγορά.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως εάν την Παρασκευή ο ΓΔ διαμορφωθεί, σε κλείσιμο, πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγραφούν 10 στους 11 τελευταίους μήνες με θετικό πρόσημο, κάτι που έχει να συμβεί από το 2000, στοιχείο που καταδεικνύει την σταθερή βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ, απόρροια της φρενήρους ανόδου της Wall Street, αλλά και των εξελίξεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Πρακτικά η αγορά μπορεί, σε επίπεδα ΓΔ να είναι λίγο χαμηλότερα των 900 μον., ωστόσο για την πλειονότητα των blue chips οι τρέχουσες τιμές αντιστοιχούν σε επίπεδα πολλαπλάσια του δείκτη, γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει τους καθ' ύλην αρμόδιους στις δέουσες αλλαγές προκειμένου να καταστούν πιο αντιπροσωπευτικοί οι δείκτης και δη ο Γενικός. Για αυτό, πέραν του ανωτέρου θα επιμείνουμε στην πάγια προσέγγιση μας, πως πρωτίστως... κοιτάζουμε μετοχές/εισηγμένες και όχι δείκτη.

Coca Cola, αρχικά, ΟΤΕ στη συνέχεια και τελευταία οι τραπεζικές έκαναν την διαφορά, προσέδωσαν δυναμική στην αγορά, συνέβαλαν στην προσέλκυση επιπλέον 12-13 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις συναλλαγές το μεγαλύτερο μέρος μένει σταθερά επικεντρωμένο στις τραπεζικές, αλλά με εμφανή την διεύρυνση και προς άλλες μετοχές-σηματωρούς η αγορά έχει αρχίσει να αποκτά ένα σχετικό βάθος. Οχι, ακόμη, για την πειστική υπέρβαση των 905 μονάδων, που είναι και το ζητούμενο, για τους long, αλλά όλη αυτή η συσσώρευση "παλαιών" και "νέων" κεφαλαίων αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει υψηλότερα.

Στο 45,33% η απόδοση 2019, διατηρεί το ΧΑ στην πρώτη θέση, διεθνώς, με τον τραπεζικό κλάδο να μοιράζει απόδοση 101% και τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων διψήφια ή και τριψήφια ποσοστά. Στα 1,89 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με 71,82% για φέτος, στα 0,9575 η Eurobank, με 78,07% αλλά και η Εθνική, στα 3,115 με 183,18% και η Πειραιώς, στα 3,09 ευρώ, με απόδοση 267,86% , στο ίδιο διάστημα. Και όμως η συνολική αποτίμηση και των τεσσάρων δεν ξεπερνά τα 11 δισ. (συγκεκριμένα στα 10,67 δισ.) όταν τον Σεπτέμβριο του 2007 μόνον η Εθνική έγραφε στο ταμπλό, πάνω από 16 δισ.

Προφανές, πως τα μεγαλύτερα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης τα έχει ο τραπεζικός, εάν και εφόσον βεβαιωθούν οι αγορές πως το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων είναι σε τροχιά επίλυσης. Το γεγονός, πως για τον ΔΤΡ παρά το πρόσφατο υψηλό έτους δεν έχουν επιτευχθεί, ακόμη, οι τιμές των ΑΜΚ του 2015, ει μη μόνον για την Εθνική δείχνει τον...ανηφορικό δρόμο, που έχει ο κλάδος, προκειμένου ο ΔΤΡ να φθάσει προς τις 1.000 μονάδες και οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς υπερβούν τα 2, το 1 και τα 6 ευρώ αντίστοιχα.

Στο ίδιο διάστημα, μετοχές όπως της ΔΕΗ, στα 3,122 ευρώ, μετρά απόδοση 141,27% αλλά η αποτίμηση της δεν ξεπερνά τα 725 εκατ., ή του ΟΤΕ, στα 13,88 ευρώ, με 45,80% και χρηματιστηριακή αξία στα 6,67 δισ., αλλά και άλλων "δείχνουν" να έχουν περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης. Πως; εάν αφομοιώνοντας τα ευνοϊκά νέα φορό- μέτρα καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μπορεί λ.χ. η Mytilineos να υπερβεί το "υψηλό" των 11,43 ευρώ, φτάνοντας την αποτίμηση προς τα 2 δισ. Μία παράμετρος που υπό βοηθεί τις επιχειρήσεις είναι συνδυαστική και αφορά στη μείωση των εταιρικών φόρων, των εσόδων από μερίσματα και του κατά πολύ χαμηλότερου/φθηνότερου κόστους χρήματος.

Η Μytilineos, άντλησε 500 εκατ., (η προσφορά στα 1,9 δισ.) με επιτόκιο 2,5%. Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει από την αγορά 8 όμιλοι και εταιρείες, μέσω εταιρικών ομολόγων με επιτόκιο κατά 200 μ.β (κατά μέσο όρο) από το 2,5%, που σημαίνει πως εάν ¨κλείσουν" τις εκδόσεις, αντικαθιστώντας με νέες, το πιθανότερο είναι, πως θα έχουν το επιτυχές αποτέλεσμα της Τέρνα Ενεργειακής, δηλαδή και περισσότερα κεφάλαια (σχεδόν 2πλάσια) και κόστος χαμηλότερο (σχεδόν στο ήμισυ).

Μακρηγορώ, για να ενισχύσω την προσέγγιση των long, πως τράπεζες και blue chips έχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο αν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνεχιστεί η μόχλευση σε χαμηλότερες κατηγορίες, με τις μέχρι τώρα επιδόσεις να επιβεβαιώνουν αυτόν τον... κανόνα.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης, έθιξε νωρίτερα ένα άλλο θέμα και παράμετρο ικανή να δημιουργήσει επιπλέον μόχλευση, σε κλάδους, τομείς δραστηριότητας, σε ομίλους και εταιρείες.

Στα επί μέρους, για τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις Νοεμβρίου, η «προίκα» του 0,90% (για τον ΓΔ), η αποτίμηση των τραπεζικών αποτελεσμάτων, η κατοχύρωση ρευστότητας (και λόγω Lamda Development) θα διαμορφώσουν τάση συνεκτιμώντας πως οι περισσότεροι ξένοι "κλείνουν βιβλία" την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων συνεχίζεται (αύριο Δευτέρα τα ΕΧΑΕ), όπως οι εταιρικές πράξεις (επίσης αύριο Quest και ΙΑΣΩ, χωρίς το μέρισμα 0,14 και 0,02 αντίστοιχα), την Τετάρτη ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του ο όμιλος της Μotor Oil, την Πέμπτη η Lamda Development.

Τέλος, στα μέσα της εβδομάδος είναι η 6μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών Morgan Stanley.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v