Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες κινήθηκαν στο… τέλος

Στα υψηλά ημέρας (891 μονάδες) το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Alpha Bank και η ΕΤΕ στήριξαν την ολοήμερη «προσπάθεια» της Coca Cola. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών, πτώση στη Lamda μετά την ανακοίνωση των όρων της ΑΜΚ.

ΧΑ: Οι τράπεζες κινήθηκαν στο… τέλος

Την αλλαγή βηματισμού και τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ακολούθησε και το Χ.Α., προσπαθώντας να αντιδράσει μετά τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και την σχετική απομάκρυνση των βασικών του δεικτών, από τα πρόσφατα υψηλά.

Όμως παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, εύκολα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, δεν είχε νεύρο και ζωντάνια και σίγουρα δεν προβλημάτισε τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, ή με πιστωτικά υπόλοιπα, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των αγοραστών, έγινε περισσότερο ευδιάκριτη κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Η έλλειψη πρωτοβουλιών, από πλευράς αγοραστών, φάνηκε τόσο στον σχετικά χαμηλό τζίρο, όσο και στην έλλειψη διάθεσης καταγραφής σημαντικών ημερήσιων μεταβολών, από τα περισσότερα Δεικτοβαρή “χαρτιά”.

Αντίθετα, κάπως καλύτερη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπως και για κάποιους τίτλους της “άκρας Περιφέρειας”, όμως στην τελευταία περίπτωση η ανοδική κίνηση θα πρέπει να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια, για να αυξήσει τους “θαυμαστές” της.

Σύμφωνα με τους Αναλυτές, είναι θετική ένδειξη ότι δεν απειλήθηκε, για τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη στήριξη στις 880 μονάδες, ενώ οι αγοραστές συνέχισαν να δηλώνουν παρόντες στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 1,396% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,68% Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε κέρδη 0,56%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 45,33% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 104,88%.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να είναι μικτή, δίνοντας σχετικό προβάδισμα στους αγοραστές.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 875,55 (-0,68%) και 898,95 μονάδων (+1,98%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 897,34 (+1,79%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 900,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,18%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 911 μονάδων, προκειμένου να διεκδικήσει κίνηση προς τις 924 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “περισσότερο ευέλικτη, σε σχέση με το Ιταλικό πρωτότυπο, θα είναι η Ελληνική εκδοχή του Asset Protection Scheme με την επωνυμία ‘Ηρακλής’ καθώς παρέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αίτησης Κρατικής εγγύησης, ακόμη και αν πωληθεί σε Επενδυτή ποσοστό χαμηλότερο του 50% συν μία, από τις ομολογίες ενδιάμεσης διαβάθμισης”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “στην τελική ευθεία εισήλθε ο διαγωνισμός της Alpha για την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί Ακινήτων (project ‘Neptune’). Στις αρχές της εβδομάδας κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από ‘Apollo’, ‘Bain’ και ‘Fortress’ και έχει ξεκινήσει η αξιολόγησή τους”.

Την άποψη ότι θα χρειαστούν και νέα σχήματα αντιμετώπισης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, πέραν του “Ηρακλή”, επανέλαβε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων “Διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, “το σχέδιο ‘Ηρακλής’ καλύπτει μόνο το 40%, περίπου, των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αμέσως επόμενο στάδιο θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι Υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα είχε σχετικά καλύτερη εικόνα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Lamda Development (-3,01%), Cenergy (-0,75%), Jumbo (-1,39%), Σαράντης (-0,60%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίου και Τέρνας Ενεργειακή.

Από εκεί και πέρα, τους όρους διάθεσης των μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε η Lamda Development. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 6,7 ευρώ, με αναλογία 1,21 νέες μετοχές για κάθε μια υφιστάμενη.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν και μετά το μπαράζ εκθέσεων από Εγχώριες ΑΧΕ που έδιναν τιμές – στόχους σημαντικότατα υψηλότερες, η στήλη είχε επισημάνει ότι “τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να περιμένουν να ανακοινωθούν οι όροι της Α.Μ.Κ. πριν προχωρήσουν σε τοποθετήσεις”.

Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,43 ευρώ (-6,78%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 7,73 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,01%, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πτωτική αντίδραση ολοκληρώθηκε σήμερα.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α., η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον δείκτη FTSE25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings, που πλέον θα μετέχει στο δείκτη Mid Cap. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Ο τίτλος της Cenergy (-0,75%) κινήθηκε σήμερα χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις Θεσμικών χαρτοφυλακίων, πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 1,27 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,37 ευρώ.

Μετά τις αλλαγές που ανακοίνωσε το Χ.Α. η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+1,77%) επιχείρησε ανοδική αντίδραση (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ σήμερα ο τίτλος δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 8,01 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 7,80 ευρώ. Ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 7,29 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με σημαντικές αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών και “ανοιχτές” εντολές αγορών κινείται ο Μαθιός (+7,28%), αύξησε την συναλλακτική δραστηριότητα η Moda Bagno (+14,04%), δεύτερη μέρα “τσιμπημένων” συναλλαγών για την Εβροφάρμα (+5,32%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε ΕΚΤΕΡ (+2,75%), Σπύρου (+3,96%) και Attica Group (+3,44%), με την τελευταία να θέλει αυξημένη προσοχή αν συνεχίσει ανοδικά.

Διατηρεί επαφή με τα υψηλά 11ετιας η Mevaco (+2,86%), προσπαθεί για ψηλότερα ο Νηρέας (+4,50%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η MLS (-6,79%).

Δεν υπάρχουν αλλαγές στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σημεία – κλειδιά οι 2250 και 2118 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι 900 και 853 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ήπια αντίδραση, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με την τάση να δίνεται από την ψυχολογία που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού” επισημαίνει η Beta Sec.

“Η Αγορά φαίνεται πως κορυφώνει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Περιμένουμε μεταβλητότητα, με τις Τράπεζες στο επίκεντρο”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Με τα αποτελέσματα 9μηνου της Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποτελεσμάτων των συστημικών Τραπεζών. Οι δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επιδείνωσαν την τεχνική εικόνα, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η προοπτική επαναπροσέγγισης των 890 μονάδων, με το διεθνές περιβάλλον να μην ευνοεί την πλευρά των αγοραστών. Η Επενδυτική Κοινότητα καλείται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τεχνικά, παρά την αδυναμία της Αγοράς, βρισκόμαστε ακόμη σε ανοδική πορεία. Οι ταλαντωτές, οριακά, έχουν μπει σε φάση διόρθωσης και πιθανή είναι η συνέχιση μιας βραχυπρόθεσμης πλαγιοκαθοδικής κίνησης, σε συνδυασμό με την χαλάρωση των Διεθνών Αγορών. Στο εξωτερικό επικρατεί σταθεροποιητικό κλίμα, με αναμονή για εξελίξεις στη διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την τάση. Η προσοχή αναμένεται στην ομιλία της νέας προέδρου της ΕΚΤ, στους δείκτες PMI Υπηρεσιών και Βιομηχανίας τον Νοέμβριο σε ΗΠΑ και Ευρώπη και στο καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο”, τονίζει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Χωρίς εκπλήξεις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των ΕΤΕ και Eurobank, ενώ ανέδειξαν την σταθερή πορεία προς την εξυγίανση των ισολογισμών τους και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα έσοδα της Εθνικής περιέχουν αρκετά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη (€257 εκατ.) που επηρέασαν σημαντικά την τελική γραμμή. Η βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της Χώρας αποτελεί βασική παράμετρο επίτευξης των στόχων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Στο εξωτερικό, από την άλλη, συνεχίζουν τα πίσω – μπρος, σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας, αλλά συνολικά φαίνεται η αποκλιμάκωση της έντασης”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Δεν άλλαξε κάτι στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες” αναφέρει ο Πέτρος Τσούρτης.

Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Εθνική Τράπεζα, με τα καθαρά κέρδη μειωμένα κατά €46 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, καθώς επηρεάστηκαν από την πρόβλεψη για το ΛΕΠΕΤΕ ύψους €36 εκατ. Η μείωση ΜΕΑ ενισχύθηκε κατά το Γ’ τρίμηνο 2019 (-€1,5 δισ. σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τις πωλήσεις εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου δανείων προς Μεγάλες, Μεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις (Project “Icon”) και χαρτοφυλακίου Ναυτιλιακών δανείων. Η Εθνική χρειάζεται να μειώσει τα ΜΕΑ μόλις κατά €300 εκατ. για να πετύχει τον στόχο του έτους (€11,1δισ). Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται η οργανική μείωση των ΜΕΑ προ διαγραφών κατά €260 εκατ. αν και επιβραδύνθηκε λόγω της εποχικότητας, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες (+5%) και η αύξηση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά 108%. Μπορεί η αύξηση να γίνεται για μια φορά (one-off), αλλά βοηθά στην συγκεκριμένη συγκυρία στην αύξηση της κερδοφορίας και συνεπώς και των κεφαλαίων. Τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα €795 εκατ., από €481 εκατ. το β΄ τρίμηνο. Στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (-3%, ή €9 εκατ.), η οποία προέρχεται κυρίως από την πώληση ομολόγων. H Διοίκηση ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Ιανουάριο και δεσμεύτηκε ότι η μείωση των “κόκκινων” δανείων θα προχωρήσει χωρίς διάχυση (dilution) των Μετόχων. Όσον αφορά το ΛΕΠΕΤΕ, ο Νόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης απαιτούσε να πληρώνει η Τράπεζα €40 εκατ. το χρόνο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με την νυν Κυβέρνηση εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση. Το ποσό αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων στο σύνολο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κεφαλαιακό χτύπημα.

Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων και για την Eurobank, με τα καθαρά κέρδη να είναι αυξημένα κατά €50 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των κερδών προ προβλέψεων (€15 εκατ.) και της μείωσης των προβλέψεων (-€39 εκατ.). Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά €36 εκατ., λόγω της μείωσης των λοιπών εσόδων κατά €44 εκατ. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται η αύξηση των εσόδων από τόκους (€4 εκατ.) σε τριμηνιαία βάση, η αύξηση των εσόδων από προμήθειες (€4 εκατ.), η μείωση του λειτουργικού κόστους (-€6 εκατ.) και η οργανική μείωση των ΜΕΑ προ διαγραφών κατά €195 εκατ. αν και επιβραδύνθηκε λόγω της εποχικότητας. Τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα €1,3 δισ., αυξημένα κατά €243 εκατ. και οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά €964 εκατ. σε τριμηνιαία βάση.

Η διοίκηση ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης θα λάβει χώρα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020. Το Project “Cairo” θα ολοκληρωθεί με την έκδοση τριών ομολόγων. Σύμφωνα με την Τράπεζα, για να μπορέσει να συμμετάσχει στο APS, θα πρέπει να πωληθεί το 51% των junior τίτλων, ύψους €3,6 δισ., με αποτέλεσμα το 51% να πωληθεί σε Επενδυτές και το 49% θα μοιραστεί στους Μετόχους. Οι mezzanine τίτλοι θα είναι ύψους €1,2 - €1,4 δισ., εκ των οποίων θα διανεμηθεί το 80% στους Μετόχους και το 20% θα πωληθεί στον προτιμητέο Επενδυτή για το “Cairo”. Οι senior τίτλοι θα είναι ύψους €2,6 δισ.

Η Διοίκηση ανέφερε ακόμη ότι η αρχική κεφαλαιακή επίπτωση, όταν η Τράπεζα αποφάσισε να τιτλοποιήσει τα €7,5 δισ. (project “cairo”) είχε υπολογιστεί στο €1,2 - €1,4 δισ., η οποία καλύφθηκε από την απορρόφηση της Grivalia και άλλες κινήσεις. Με βάση τα όσα προβλέπει το σχέδιο “Ηρακλής”, αναμένεται αύξηση της κεφαλαιακής επίπτωσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, λόγω της εγγύησης του Δημοσίου, θα υπάρξει μείωση του κόστους ρίσκου €1,8 δισ, με αποτέλεσμα η συναλλαγή να μην προκαλεί κεφαλαιακή επίπτωση στην Τράπεζα. Προς το τέλος του έτους και αφού ψηφιστεί το σχέδιο “Ηρακλής” η Τράπεζα θα υπογράψει με τον προτιμητέο Επενδυτή. Τέλος, η διοίκηση εκτίμησε ότι η Τράπεζα θα εμφανίσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 10% του χρόνου, ενώ αναμένεται νέα εθελούσια έξοδος από το νέο έτος, που θα στοχεύει στην απομάκρυνση ως 400 Υπαλλήλων.

Τα κέρδη της Αεροπορίας Αιγαίου επηρεάστηκαν αρνητικά από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου “Δ.Π.Χ.Α.16” το οποίο επιβάρυνε τα καθαρά κέρδη προ φόρων κατά €14 εκατ., ενώ αρνητική ήταν και η επίδραση από την αύξηση του μέσου μοναδιαίου κόστους Καυσίμου, που επηρέασε το αποτέλεσμα κατά €16 εκατ. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα €101 εκατ. Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 11,6 εκατ. Επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 4,9 εκατ. Επιβάτες (+2%), ενώ στο δίκτυο εξωτερικού ταξίδεψαν 6,7 εκατ. Επιβάτες (+12%). Η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 84,5%, από 83,6% πέρυσι” σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Άλλη μια βδομάδα σταθεροποίησης στα ψηλά για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου. Τελικά οι 900 μονάδες αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά άβατο, αν και η πρόθεση φαίνεται να είναι για διατήρηση των τιμών σε καλά επίπεδα, ενόψει του κλεισίματος του Νοεμβρίου”, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Σημαντικό νέο της εβδομάδας η ανακοίνωση της τιμής για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΛΑΜΔΑ. Μια επιτυχία στην ολοκλήρωση της αύξησης, θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για βελτίωση της εικόνας στο Χρηματιστήριο. Μέχρι τότε φυσικά, αναμένουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Είδαμε κινητικότητα στο σχέδιο “Ηρακλής”, αποφασιστικότητα στο χειρισμό των διαδηλώσεων (φυσικά ακόμα έχουμε την επέτειο του Γρηγορόπουλου), κινητικότητα όσον αφορά το Μεταναστευτικό και προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος, ενώ κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και απομένει το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος.

Με τα βασικά νομοσχέδια να βαίνουν προς ολοκλήρωση, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούμε και με το Χρηματιστήριο.

Είναι κρίμα σε μια Χώρα που όλοι ψάχνουν λεφτά και πιστεύουν πως το επενδυτικό τοπίο αλλάζει και προσφέρει ευκαιρίες, το Τοπικό Χρηματιστήριο να μην θεωρείται ικανό να συμμετάσχει στη διαδικασία ανεύρεσης κεφαλαίων.

Μπροστά μας έχουμε πλέον την ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ, που αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά. Οι υπάρχοντες Μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και αυτό θα απαιτήσει πολλά χρήματα.

Εναλλακτικά μπορούν να πουλήσουν τα δικαιώματα που θα προκύψουν και να διατηρήσουν τη θέση που ήδη έχουν.

Άλλη εναλλακτική να πουλήσουν τις μετοχές που ήδη έχουν και να αγοράσουν καινούργιες εξασκώντας τα δικαιώματα, εφόσον η σχέση τιμών τους συμφέρει.

Όσοι δεν έχουν μετοχές και θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση, ή θα πρέπει να αγοράσουν μετοχές μέχρι την αποκοπή του δικαιώματος στις σημερινές ψηλές τιμές, ή θα πρέπει να περιμένουν την αποκοπή και να αγοράσουν δικαιώματα. Η εμπειρία λέει ότι ακόμα και σε επιτυχημένες αυξήσεις, η τιμή των δικαιωμάτων δεν γίνεται πολύ ακριβή κατά τη διάρκεια της αύξησης, οπότε όλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε καλές τιμές αν το επιθυμούν.

“Χρηματιστηριακά η σταθεροποίηση συνεχίζεται, αν και ο Δεκέμβριος είναι πάντα ‘πονηρός μήνας’ και πολλές φορές αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους ψύχραιμους Επενδυτές, ενώ τρομάζει τους λιγότερο ψύχραιμους”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Prelium Investment Services.

“Άλλο ένα βήμα πιο κοντά στα υψηλά τετραετίας έκανε η Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, με τις Τράπεζες να παίρνουν την σκυτάλη του ενδιαφέροντος από την Coca Cola και τον ΟΤΕ, υποστηριζόμενες από ειδήσεις και από συμπαθητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το περιεχόμενο της Αγοράς έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό νέων και γεγονότων, καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης. Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι Ελληνικές Επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα, επενδύοντας “φρέσκο χρήμα” με υψηλό βαθμό απόδοσης, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Αγορών.

Την ίδια στιγμή ο Τραπεζικός κλάδος αναμένει το “πράσινο φως” για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων, με την αρωγή του σχεδίου “Ηρακλής”, το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο, ως προς τις τελικές του διατυπώσεις.

Τα αποτελέσματα των Τραπεζών στο εννεάμηνο έδειξαν αντοχές, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αν το κόστος του σχεδίου βγει υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Με αυτά και με αυτά το Χ.Α. κρατάει τα σκήπτρα Παγκοσμίως, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη από όλα τα Διεθνή Χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς. Στις πέντε συνεδριάσεις που απομένουν για το κλείσιμο του μήνα, αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 882,57 μονάδες θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε ετήσια βάση από το 2000.

Σε αυτή την επίδοση η συνεισφορά των τίτλων δεν είναι ομοιόμορφη και αυτό έχει την σημασία του, καθώς αντανακλά ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον που έχει ισχυρό Θεσμικό αποτύπωμα.

Η άνοδος είχε ως επί το πλείστον θεμελιώδη κίνητρα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε κάποια πλεονάζουσα ρευστότητα που κινήθηκε αναλογικά σε δείκτες και μετοχές. Η τροφοδότηση των θεμελιωδών δεδομένων με καινούργια πληροφορία από το μέτωπο των επενδύσεων, αλλά και από τις κυοφορούμενες συμφωνίες, είναι ο καλύτερος οδηγός επιλογών στο Χ.Α. και για την επόμενη χρονιά, γεγονός που εξασφαλίζει, αν μη τι άλλο, την συνέχιση του ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, η άνοδος ως τα επίπεδα των 896 μονάδων “αγόρασε χρόνο” για τους “ταύρους”, οι οποίοι διατηρούν τις ελπίδες τους για μια ακόμα προσέγγιση των φετινών υψηλών.

Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών, καθώς και ο MACD παραμένουν θετικά προσκείμενοι στην άνοδο, ενώ οι συναλλαγές έχουν βελτιωθεί αισθητά, δίνοντας την εικόνα μιας πιο συστηματικής ροής κεφαλαίων.

Τα καλά νέα για τους αισιόδοξους έχουν να κάνουν και με το βάθος της διόρθωσης, η οποία ήταν ελεγχόμενη και εντός προγράμματος, αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές οι οποίοι παραμένουν στην ζώνη της ουδετερότητας.

Από την άλλη πλευρά η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum όσο πλησιάζει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες μειώνεται και οι επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση, δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματά τους, με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον Τραπεζικό κλάδο.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε η επόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια, απορροφώντας τους “κραδασμούς” από την κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων, ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου συνεχίζονται αλλά δεν ολοκληρώνονται, καθώς οι ενδιάμεσες τρίμηνες και εννεάμηνες λογιστικές καταστάσεις, δεν έχουν προθεσμία ως προς το πέρας των ανακοινώσεων.

Έτσι εντός του Δεκεμβρίου αναμένονται Εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κ.α. να δώσουν μια εικόνα του γ’ τριμήνου.

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα έσοδα από τις εταιρικές πράξεις του γ’ και δ’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της Quest θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής κεφαλαίου (0,14 ευρώ ανά μετοχή) όπως και του Ιασώ (0,02 ευρώ/μετοχή) ενώ οι μετοχές της BRiQ Properties θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. (2 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή με τιμή 2,1 ευρώ).

Την Τρίτη ο Όμιλος της Quest θα ανακοινώσει μεγέθη, ενώ την Τετάρτη 27/11 Motor Oil και ΟΠΑΠ θα ανακοινώσουν εννεάμηνο και προμέρισμα.

Η Motor Oil ήδη έχει ενημερώσει για την διανομή προμερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή, με αποκοπή στις 9 Δεκεμβρίου.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο η Lamda Development, σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου.

Επισημαίνεται τέλος, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley.

“Στον βασικό δείκτη συμμετέχουν οι ΟΠΑΠ Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις για τους δείκτες στην Wall Street.

Υποχωρούν Πετρέλαιο και Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ασήμι, προς τα $7100 βυθίζεται το Bitcoin.

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι “θέλει να υπογραφτεί το συντομότερο, η καταρχήν συμφωνία για το Εμπόριο με τις ΗΠΑ, όμως δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο”, υπενθυμίζοντας ότι δεν τον άρχισε η Χώρα του και το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να τερματιστεί”.

Κατά 0,1% αναπτύχθηκε η Γερμανική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μέτρια άνοδος ήλθε μετά την πτώση κατά 0,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ήταν υψηλότερο κατά 0,5%, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε υψηλό τριών μηνών ανήλθε ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα Μεταποίησης της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, έφτασε στις 46,6 μονάδες, από 45,9 τον Οκτώβριο, ενώ ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των Οικονομολόγων για 46,4 μονάδες. Παρέμεινε ωστόσο χαμηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο ΡΜΙ του κλάδου των Υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών, στις 51,5 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 52,2 και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 52,4.

O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει και τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες, υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από 50,6 τον Οκτώβριο.

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις του στο “Fox News”, ο κ. Τραμπ τόνισε πως “ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να είναι ισότιμη”.

Ανοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Με βάση την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 96,8 μονάδες, από 95,5 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών ανήλθε στις 87,3 μονάδες, από 84,2 τον περασμένο μήνα. Στις 111,6 μονάδες ανήλθε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, από 110,9 προηγουμένως.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά που ανέμενε”, σχολιάζει η JP Morgan Cazenove, κυρίως λόγω των υψηλότερων κερδών από το trading και των χαμηλότερων του αναμενόμενου προβλέψεων. Σημειώνει επίσης πως “οι τάσεις στην κερδοφορία από βασικές δραστηριότητες, δείχνουν ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής βρίσκεται εντός τροχιάς. Η τιμή - στόχος διατηρείται στα 3,90 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “overweight”.

H Bank of America Merrill Lynch, που διατηρεί τη σύσταση “underperform” με τιμή - στόχο 3,04 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνει “πως τα κέρδη από το trading έδωσαν ώθηση στην κερδοφορία του γ’ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας”.

Για την Eurobank, η BofAML διατηρεί τη σύσταση “buy” με τιμή στόχο τα 1,12 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας πως “στο γ’ τρίμηνο η Τράπεζα ανακοίνωσε χαμηλότερα έσοδα από trading, καλύτερο κόστος ρίσκου και αυξανόμενους δείκτες κεφαλαίων. Γι’ αυτήν η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη Ελληνική Τράπεζα”.

Από την πλευρά της, η JP Morgan Cazenove, που διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “overweight” και την τιμή - στόχο των 1,30 ευρώ ανά μετοχή, επισημαίνει πως “τα κέρδη που ανακοίνωσε η Eurobank ήταν υψηλότερα από τις δικές της προβλέψεις, κυρίως λόγω των καλύτερων καθαρών εσόδων από επιτόκια και των χαμηλότερων προβλέψεων”.

“Τα μεγέθη της Aegean το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρά, παρά τις επιδεινούμενες τάσεις στον Τουρισμό Παγκοσμίως και τη ‘φασαρία’ γύρω από το ‘Brexit”, επισημαίνει η Pantelakis Securities σε έκθεσή της. Όπως αναφέρει, “τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 90,1 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας μόλις κατά 5% από τα περυσινά επίπεδα ρεκόρ. Πλέον, είμαστε πιο βέβαιοι για την πρόβλεψη μερίσματος 0,55 ευρώ το 2020”.

Την τιμή - στόχο των 9 ευρώ και τη σύσταση “accumulate” διατηρεί για τη μετοχή της Σαράντης η Optima Bank. Προβλέπει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει έσοδα 375 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% και καθαρά κέρδη ύψους 36,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,8% στο σύνολο της φετινής χρήσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 891,34 μονάδες (+0,90). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 891,06 (+0,87%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 891,55 (+0,92%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 891,3 μονάδες, εμ ημερήσια κέρδη 0,90%.

Ο τζίρος στα 65 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ απασχόλησαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, TITC, ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, TITC, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Με αξιοσημείωτη αντίδραση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νεότερη μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.424 συμβόλαια).

Στα 10.899 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.935 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 434, 417 για τον Δεκέμβριο και 17 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.234,5) κινήθηκε μεταξύ 2.208 και 2.234,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Τρ. Αττικής), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.423), Alpha Bank (3.794), Πειραιώς (1.157), ΔΕΗ (249), Εθνική (4.038), MIG (235), Ελλάκτωρα (408), Cenergy (159), Lamda Development (921), Jumbo (235), Μυτιληναίο (100), ΟΠΑΠ (271).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.529, Alpha Bank 61.371, Εθνική 39.586, MIG 79.983, ΔΕΗ 15.939, Ελλάκτωρα 20.421, Πειραιώς 29.883, Μυτιληναίο 12.843, ΓΕΚ 10.477.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer           NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.435.972 τεμ., (από 44.435.972 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.960.465 τεμ. (24.620.622), ΔΕΗ 6.745.256 τεμ. (6.745.256), Eurobank 57.886.517 τεμ. (57.886.517), Εθνική 21.651.689 τεμ. (21.049.689), ΟΠΑΠ 1.309.605 τεμ. (1.279.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.123.504 (566.797).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v