Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι χρειάζεται για να γίνει το βήμα πάνω από τις 900

Πιέζεται στο ξεκίνημα ο Γενικός Δείκτης. Στον ρυθμό των συνεχών ρεκόρ στη Wall και περιμένοντας την ενεργοποίηση των αλλαγών στους δείκτες MSCI η συνεδρίαση. Η παραμονή μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και οι τράπεζες.

ΧΑ: Τι χρειάζεται για να γίνει το βήμα πάνω από τις 900

Τρελαίνει κόσμο, η Wall Street, με το χθεσινοβραδυνό νέο τριπλό ρεκόρ, να στέλνει το μήνυμα της, στις αγορές. Οι διαπρύσιοι καταστροφολόγοι, που πέρυσι τέτοια εποχή, προέβλεπαν πως το 2019 θα ήταν έτος... λιμών, σεισμών και καταποντισμών, θα έπρεπε να έχουν... σκίσει προ πολλού τα πτυχία τους.

Θεαματική η νέα κίνηση του S&P 500, στις 3.133,64 μονάδες, με τα επιχειρηματικά deals να αποτελούν το "καύσιμο" της νέας, χθεσινής ανόδου για τον «δείκτη των δεικτών». Μάλιστα το νέο ιστορικό στην Wall Street συνοδεύτηκε από νέο χαμηλό για τον «δείκτη φόβου», τον VIX/CBOE που υποχώρησε στις 11,91 μονάδες.

Συνακόλουθα του κλίματος, στη Νέα Υόρκη η άνοδος και του GREK/ETF, με τον δείκτη Global X MSCI Greece, στα 9,97$ μία ανάσα από τα 9,99$ υψηλό έτους, για το 2019.

Στα καθ' ημάς αδιαμφισβήτητα λείπουν οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, ικανές να δημιουργήσουν μόχλευση, λείπουν οι εισαγωγές εταιρειών και η εμβάθυνση του "ρηχού" ΧΑ, πλην όμως το διεθνές ανοδικό κύμα το έχει φέρει, με απόδοση 46,46% σε θέση πρωταθλητή, για το 2019.

Τρεις και σήμερα, συνεδριάσεις, με τους traders να φλερτάρουν- για ακόμη μία φορά- με την υπέρβαση των 900 μονάδων, με τον ΓΔ έως τις 899,60, να "γυρίζει" λίγο προς το τέλος της συνεδρίασης. Λες και κάποιοι δεν ήθελαν να γράψει το 9άρι μπροστά, έλεγε χαρακτηριστικά χρηματιστής, εστιάζοντας στις εντολές πώλησης που δόθηκαν σχεδόν με το κλείσιμο της συνεδρίασης. Μένει δε να φανεί στο τέλος της συνεδρίασης το πώς θα επηρεάσουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο. 

Οι συναλλαγές στα 71,482 εκατ. το 42% επικεντρωμένο -σταθερά- στις τραπεζικές και αυξημένοι τζίροι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo κ.α να ενισχύουν την εκτίμηση μερίδας long, πως ο Νοέμβριος θα μπορούσε να "κλείσει" πάνω από το όριο των 900 μονάδων.

Οριο, που υπερέβη, εχθές, ο τραπεζικός κλάδος, καθώς με την Εθνική σε νέο υψηλό έτους, στα 3,15 ευρώ οδήγησε τον ΔΤΡ στις 909,52 μονάδες. Ο κλάδος, έχει τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει προς τις 920 μονάδες, στις συνεδριάσεις που απομένουν.

Για την υπέρβαση και των 14 ευρώ, για τη μετοχή του ΟΤΕ, ετοιμάζεται η αγορά, με τη μετοχή στα 13,95 ευρώ, υψηλό ημέρας. Παράλληλα, το 6,10% στα 18,78 της Jumbo, μόλις 0,10 χαμηλότερα του υψηλού 2019, ενισχύει όσους το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν πως funds, διαχειριστές και λοιποί θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να "κλείσουν βιβλία". Για να δούμε, εάν θα επιβεβαιωθούν αν και από την συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, οι ενθαρρυντικές- για τους long- ενδείξεις όλο και πληθαίνουν.

Προσωπική εκτίμηση, πως μετά από κατάλληλες διεργασίες των ισχυρών χεριών (στο διάστημα 18-25/11) έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για την τελική προσπάθεια των αγοραστών να ξεπεράσουν τις 900 μονάδες.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τρίτου τριμήνου, είναι μία κρησάρα, βραχυπρόθεσμα, Σήμερα, σειρά έχει η Motor Oil και η ΔΕΗ την Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v