Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγγιξε αλλά δεν… έπιασε τις 900 μονάδες

Στη σκιά των νέων ρεκόρ στις ΗΠΑ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε λίγα δεκαδικά ψηφία πριν το ψυχολογικό όριο. Jumbo, Coca Cola, Eurobank και Πειραιώς σε θέση οδηγού. Πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Lamda Development και Φουρλή.

ΧΑ: Αγγιξε αλλά δεν… έπιασε τις 900 μονάδες

Στις Αγορές υπάρχουν θετικές συνεδριάσεις που μοιράζουν κέρδη, αλλά και θετικές συνεδριάσεις, απλά, για την δημιουργία εντυπώσεων και δυστυχώς εδώ και αρκετό καιρό το Χ.Α. αναλώνεται σε συνεδριάσεις που απλά δημιουργούν εντυπώσεις και διατηρούν τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους, όμως το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, συνεχίζει να κινείται με “βήμα σημειωτόν”, αν δεν υποχωρεί και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Χωρίς αμφιβολία, θετικό είναι το “rotation” των Δεικτοβαρών μετοχών, προκειμένου ο Δείκτης να βρίσκεται σε επαφή με το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 - 901 μονάδων, όμως οι ενεργοί παίκτες, εδώ και πολύ καιρό έχουν σταματήσει να γράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκιά τους, με την εικόνα να είναι σημαντικά χειρότερη σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι ο Δείκτης κρατάει με ευκολία την πρώτη στήριξη των 880 μονάδων, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων, είναι το επόμενο “στοίχημα” της Εγχώριας Αγοράς.

Σήμερα ξεκίνησε και η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και όπως ανέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης (Beta Sec.) στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, “αν ο Γενικός Δείκτης δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τις 882,57 μονάδες, θα καταγράψει 10 θετικά μηνιαία κλεισίματα στα 11 τελευταία, φαινόμενο το οποίο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, σε ετήσια βάση, από το 2000”.

Από την άλλη και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης έχει τα δικά της επιχειρήματα. Σύμφωνα με αυτά, “μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συνεχίζει το ‘φλερτ’ με τις 900 μονάδες, λόγω της πολυετούς ‘δυστοκίας’ του Τραπεζικού κλάδου, όμως αρκετά, μη Τραπεζικά, blue chips, διαπραγματεύονται σε πολυετή υψηλά και σε επίπεδα Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 2000, ή και των 3000 μονάδων, άρα τα περιθώρια ανόδου είναι περιορισμένα, πριν τα θεμελιώδη “απαιτήσουν” την επόμενη ανοδική κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο 26/11, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 27/11.

Υπενθυμίζεται πως δεν υπήρξαν αλλαγές με Ελληνικό ενδιαφέρον αλλά οι περισσότεροι των Αναλυτών περιμένουν ελεγχόμενες εκροές, λόγω της οριακής μείωσης της στάθμισης της Ελλάδος στους δείκτες.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία, κατά το σύνηθες, οι αγοραστές έκαναν πιο αισθητή την παρουσία τους προς το τέλος των συναλλαγών, διεξήχθη εν μέσω θετικών προσήμων και μικρών κερδών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 1,37% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Πειραιώς (+1,29%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,53%), Εθνική (+1%) και Eurobank (+1,29%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 898,63 (-0,23%) και 912,92 μονάδων (+1,35%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 912,59 (+1,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 909,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,98%.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 924 – 930 και το ημερήσιο “stop long” στις 815 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον ‘φιλόδοξο’ στόχο να μειώσει, κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ, τα συνολικά έξοδα, την τριετία 2020 - 2022, έθεσε η Alpha Bank, με το νέο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο επικοινωνεί αυτή την εβδομάδα σε Ξένους Επενδυτές. Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν, στο τέλος της φετινής χρονιάς, στα 1,07 δισ. ευρώ (σ.σ. εκτίμηση με αναγωγή), αντιστοιχώντας στο 55% των εσόδων (στοιχεία 30/9). Στόχος είναι στο τέλος του 2022 να μειωθούν στα 0,96 δισ. ευρώ (μείωση άνω του 10%), εξέλιξη που σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των εσόδων, θα οδηγήσει τον δείκτη εξόδων προς έσοδα, σε επίπεδα χαμηλότερα του 48%”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “έναντι 102,5 εκατ. ευρώ αγόρασε η PIMCO, μέσω της Θυγατρικής της ‘Celidonia’, από τη Eurobank το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘κόκκινων’ στεγαστικών δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 1,98 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο ‘Pillar’), ενώ η Τράπεζα διακράτησε το υπόλοιπο 5%, καθώς και το 100% των τίτλων πρώτης διαβάθμισης”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι μετοχές των Jumbo και ΕΧΑΕ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Jumbo (+6,10%) ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” είναι σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 17,30 ευρώ, ενώ ο τίτλος θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 18,83 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ (+0,99%), το κλείσιμο υψηλότερα των 4,58 ευρώ θα δώσει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 4,385 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Εταιρείας Ιασώ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,018 ανά μετοχή).

Μετά την αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Εταιρείας Quest Συμ. ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,04 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,14 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 7,2000.

Τέλος, οι μετοχές της Εταιρείας BriQ Properties ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 23.843.062 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €2,10. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 28/11/2019, έως και 12/12/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε από 28/11/2019, έως και 09/12/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη σημερινή συνεδρίαση, ορίστηκαν ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (22/11/2019): €2,2400 και –30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €2,1400.

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της MIG (-7,60%), με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 0,0873 ευρώ (-10,37%), καθώς αρκετοί Αναλυτές συνέδεσαν την κίνηση της μετοχής με την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, στο τρίτο τρίμηνο, να προχωρήσει σε ανακατάταξη δυο κωδικών με επιχειρηματικά δάνεια, ύψους €670 εκατ., ως NPEs για “τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους”.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Μαθιό (+17,28%) και Εβροφάρμα (+6,06%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Τρ. Αττικής (+2,56%) και Μοτοδυναμική (+4,76%), “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Παπουτσάνης (+1,20%), εμφανίστηκε “bid” στην Foodlink (+2,94%), συνεχίζονται οι τοποθετήσεις Θεσμικών στην ΕΥΔΑΠ (+1,07%) λόγω επικείμενης εισόδου στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ η Unibios (-1,56%) συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” στις 854 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 901 και για τον δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2118 και η πρώτη αντίσταση στις 2262 - 2270 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Συνέχεια της ανόδου της περασμένης Παρασκευής σήμερα, καθώς η ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού παραμένει θετική, ενώ ένας αριθμός νέων από το εσωτερικό υποστηρίζει την αισιοδοξία (επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση από τη Μυτιληναίος, Τραπεζικά αποτελέσματα και προοπτικές, δημοσιονομικοί στόχοι)”, αναφέρει η Beta Sec.

“Σήμερα το απόγευμα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα 9μηνου. Την Τρίτη ακολουθεί η Infoquest, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει το rebalancing, σύμφωνα με τους νέους δείκτες στάθμισης του MSCI. Την Τετάρτη τη σκυτάλη της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων λαμβάνουν η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ και την Πέμπτη η Lamda Development. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς προϊδεάζει ότι η υπέρβαση των 900 μονάδων μπορεί να συντελεστεί στο άμεσο μέλλον, με την πιθανότητα να ενισχύεται αν βελτιωθούν οι συναλλαγές”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το επόμενο διάστημα η Αγορά ενδέχεται να έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ενώ είναι πιθανό ένα εύρος τιμών για την εβδομάδα που ξεκίνησε, μεταξύ των 860 - 920 μονάδων. Η ατζέντα των εταιρικών αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις των ΕΧΑΕ (σήμερα μ.σ.), ΜΟΗ και Quest (Τρίτη μ.σ.), ΟΠΑΠ (Τετάρτη μ.σ.). Στο εξωτερικό, υπήρξαν εξελίξεις προς σύγκλιση στην εμπορική διαμάχη, καθώς η Κίνα δήλωσε ότι θα αυξήσει τα πρόστιμα για παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Σημειώνουμε ότι η Αγορά των ΗΠΑ θα είναι κλειστή την Πέμπτη (Thanksgiving Day) και με μικρότερο ωράριο την Παρασκευή”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,68% την περασμένη εβδομάδα και έκλεισε την Παρασκευή στις 891,30 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 880 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες”, σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Πειραιώς, με τα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά €27 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, λόγω της αύξησης των εσόδων (+€19 εκατ.), της μείωσης των εξόδων (-€4 εκατ.) και των προβλέψεων (-€11 εκατ). Τα έσοδα αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των εσόδων από προμήθειες (+€4 εκατ.) και των λοιπών εσόδων (+€20 εκατ.). Επιπλέον, ο σχηματισμός οργανικών ΜΕΑ συνέχισε να είναι αρνητικός, αλλά επιβραδύνθηκε (-€246 εκατ., από -€567 εκατ.) λόγω της εποχικότητας. Στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται η μείωση του δείκτη κάλυψης ΜΕΑ στο 46%, από 48% και η μείωση των εσόδων από τόκους (-€5 εκατ.). Υπενθυμίζουμε ότι η Τρ. Πειραιώς έχει την πιο αδύναμη κεφαλαιακή θέση, με τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια (χωρίς τα Cocos) να είναι αρνητικά (€-1,2 δισ.). H Διοίκηση δήλωσε στη τηλεδιάσκεψη ότι η Τράπεζα θα πληρώσει το κουπόνι για τα CoCos με μετρητά, στις 2 Δεκεμβρίου. Η Πειραιώς προετοιμάζει δυο τιτλοποιήσεις ύψους €3 δισ., για τις οποίες θα αξιοποιήσει το σχέδιο ΜΕΑ “Ηρακλή”. Το project “Phoenix” ύψους €2 δισ. αφορά στεγαστικά δάνεια και αναμένεται να προχωρήσει πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Έχει ήδη ζητηθεί η αξιολόγηση από δυο Οίκους και όπως σημειώθηκε στόχος είναι το senior ομόλογο που θα πάρει Κρατική εγγύηση να κινηθεί στη ζώνη των €900 εκατ. Το project “Bridge” ύψους €1 δισ. αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και θα προχωρήσει από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η Τράπεζα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να επιταχύνει τα πλάνα, σε ότι αφορά τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και δεσμεύτηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στις αρχές της επόμενης χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη το νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί από την νομοθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής”. Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς στο τρίτο τρίμηνο προχώρησε σε ανακατάταξη δυο κωδικών με επιχειρηματικά δάνεια, ύψους €670 εκατ., ως NPEs για “τεχνικούς και στρατηγικούς λόγους”. Η Διοίκηση διευκρίνισε ότι αναγνωρίστηκαν κάποιες ζημιές και η Τράπεζα δουλεύει για να τις ανακτήσει.

“Η Τράπεζα θα ηγηθεί του project χρηματοδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό, για το οποίο οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικές χορηγήσεις €1,9 δισ. τα πρώτα πέντε χρόνια”, σημειώνει ο κ. Τσούρτης (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

“Η Εγχώρια Αγορά, συνεχίζει να έχει ‘ανοιχτούς λογαριασμούς’ με το επίπεδο των 900 μονάδων”, σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ουσιαστικά η Αγορά περιμένει το πολύ σημαντικό γεγονός του σχεδίου “Ηρακλής” να περάσει από την Βουλή, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τότε έχουμε μπροστά μας, πιθανότατα, την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ, μιας και γνωρίζουμε την τιμή στα 6,70 ευρώ, θυμίζοντας τα σημαντικά “πακέτα” που σχολιάσαμε στα 7 ευρώ.

Στο ταμπλώ βλέπουμε εναλλαγές στις αποδόσεις, μιας και ΟΤΕ και ΕΕΕ βοήθησαν σημαντικά τον Γενικό Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε και πάντα βρίσκονται μετοχές οι οποίες βοηθάνε στις διορθώσεις.

Από την άλλη, πολλοί περιμένουν “εκπτώσεις Βlack Friday” στην Αγορά, με τη διαφορά πως οι Κάτοχοι δύσκολα πουλάνε με έκπτωση.

Το ΔΝΤ βγάζει εκθέσεις χωρίς κανένας να του δίνει σημασία, με την εκτίμηση για το ΑΕΠ στο 1,8% για το 2019 και στο 2,3% το 2020.

Άλλο ένα θετικό που είχαμε την εβδομάδα που πέρασε ήταν η έκδοση ομολόγου 500 εκατ. από την Μυτιληναίος με επιτόκιο 2,5%, κάτι που πετυχαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο εξωτερικό, ενώ ολοκληρώθηκαν “αναίμακτα” τα “stress tests” των μη συστημικών Τραπεζών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων.

Ο ΟΠΑΠ από την άλλη έπιασε και πάλι τα 10 ευρώ, απομακρυνόμενος αισθητά από την δημόσια πρόταση.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, με την Αγορά να δείχνει ότι μάλλον σύντομα θα δοκιμάσει να κατοχυρώσει το 900 επίπεδο, μιας και μπροστά της έχει σημαντικά νέα, κάτι που συνήθως λειτουργεί προεξοφλητικά μέχρι το γεγονός.

“Τέλος του μήνα έχουμε το κλείσιμο των βιβλίων των Ξένων και πάντα μετά από αυτό χρειάζεται, βραχυπρόθεσμα, αυξημένη προσοχή, μέχρι να δούμε τους Θεσμικούς του εσωτερικού, να κάνουν το δικό τους κλείσιμο.. τέλος του χρόνου”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στους δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Νέα υποχώρηση για Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $7300 το Bitcoin.

“Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας”, γράφει η Κινεζική εφημερίδα “Global Times”.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην Κινεζική Κυβέρνηση, σημειώνει πως “το Πεκίνο παραμένει δεσμευμένο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια δεύτερη φάση, ή ακόμα και μια τρίτη φάση εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ”.

Ανοδικά κινείται το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε στις 95 μονάδες τον Νοέμβριο, από 94,7 τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ως “πιστωτικά θετικό” κρίνει η Moody’s το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank για να μειώσει τα “κόκκινα” δάνεια σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022, από 19,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο λόγος, όπως εξηγεί, το ότι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την Τράπεζα μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης.

Η Moody’s σημειώνει ότι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος ρίσκου σε κάτω από 70 μονάδες βάσης ως το 2022, από περίπου 200 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, βελτιώνοντας την κερδοφορία. Η Alpha Bank στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 9% το 2022, από κάτω του 1% σήμερα.

Τις εκτιμήσεις τους για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, καταθέτουν JP Morgan και Merrill Lynch.

Για ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις από την Τράπεζα κάνει λόγο η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “underweight” και την τιμή - στόχο των 2,4 ευρώ. Όπως αναφέρει, οι τάσεις στο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το ισχυρό λειτουργικό turnaround της Τράπεζας. Ωστόσο, σημειώνει, η επιβράδυνση στη μείωση των NPEs στο τρίμηνο αποτελεί “σκιά”, κυρίως λόγω μεταφοράς εταιρικών δανείων ύψους 675 εκατ. ευρώ στα “μη εξυπηρετούμενα”. Πλέον, ο στόχος NPEs για το 2019 (στα 22,9 δισ. ευρώ) είναι δύσκολα επιτεύξιμος, ενώ οι στόχοι για το 2020 - 2021 παραμένουν.

Η Bank of America / Merrill Lynch επισημαίνει επίσης τα ανθεκτικά έσοδα, αλλά και την περιορισμένη βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας, στην έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “underperform” και τιμή - στόχο στα 3,04 ευρώ. Όπως αναφέρει, η μείωση στα NPEs ήταν περιορισμένη, λόγω μιας μεγάλης μεταφοράς δανείων στα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και λόγω επιβράδυνσης στη μείωση των NPEs.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 899,6 μονάδες (+0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 899,6 (+0,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 898,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο τζίρος στα 70,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΟΛΠ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco και Jumbo.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ επιβεβαιώνεται και στην τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ μόλις 8 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.259 συμβόλαια).

Στα 10.823 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.899 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.539, 1.346 για τον Δεκέμβριο και 193 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.257) κινήθηκε μεταξύ 2.233 και 2.259,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.728), Alpha Bank (2.692), Πειραιώς (2.079), ΔΕΗ (433), Εθνική (4.600), MIG (4.377), Ελλάκτωρα (879), Jumbo (319), Μυτιληναίο (335), ΟΠΑΠ (252).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.856, Alpha Bank 61.078, Εθνική 39.526, MIG 80.130, ΔΕΗ 16.029, Ελλάκτωρα 20.447, Πειραιώς 30.171, Μυτιληναίο 12.864, ΓΕΚ 10.493.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                      Name of Issuer              NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-10-30

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.435.972 τεμ., (από 44.435.972 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.097.475 τεμ. (23.960.465), ΔΕΗ 6.755.056 τεμ. (6.745.256), Eurobank 57.716.517 τεμ. (57.886.517), Εθνική 21.825.689 τεμ. (21.651.689), ΟΠΑΠ 1.417.606 τεμ. (1.309.605), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847), OTE 1.085.504 (1.123.504).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v