Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβάδισμα για πωλητές στις τράπεζες

Στις 890 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σε ρόλο αντίβαρου ο ΟΠΑΠ μετά τα αποτελέσματα, βοήθειες και από Coca Cola. Χαμηλός ο τζίρος και λόγω αργίας στη Wall.

ΧΑ: Προβάδισμα για πωλητές στις τράπεζες

Mε απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Ευρώπη, στο ΧΑ, χαμηλότερα παραμένουν οι αγορές.
Συγκριτικά μειωμένη η συναλλακτικότητα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω της σημερινής αργίας στη Wall Street, συνεκτιμώντας πως και αύριο η αγορά της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει έως τις 20:00. Ουσιαστικά για το αμερικανικό χρηματιστήριο ο Νοέμβριος «έκλεισε» χθες βράδυ, με το τρίτο-τριπλό σερί, με τον S&P500 στα νέα υψηλά. 

Στις 13.243 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,34% ο DAX, περίπου όσο ο ΓΔ στο ΧΑ. Από τις 896,53 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους πωλητές να αποκτούν ελαφρύ προβάδισμα, μετά τα πρώτα 10', με αφορμή το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου.

Με μέτριες συναλλαγές και χωρίς εμφανή λόγο, ει μη μόνον του «κλειδώματος» ρευστότητας, ο ΔΤΡ από τις 888,66 διόρθωση έως 13 μονάδες χαμηλότερα, χάνοντας τη σημαντική στήριξη στις 880 μονάδες.

Περιορισμένος ο τζίρος, από τη στιγμή που το 39% έχει πραγματοποιηθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση συνεχίζει υψηλότερα. Εως τα 10,62 ευρώ, κερδίζοντας 6,70% στην εβδομάδα, σήμερα ως απόρροια των χθεσινών ανακοινώσεων για αυξημένα κέρδη και διανομή αυξημένου μερίσματος.

Συγκριτικά μειωμένη η αξία συναλλαγών στις τραπεζικές, με την Εθνική να χάνει τα 3 ευρώ, τη Eurobank στο 0,922 και με τον βασικό μέτοχο του ομίλου σε σειρά επαφών στην Αθήνα. Τεχνικά, ενδεχόμενη απώλεια των 880 μονάδων, σε κλείσιμο αύριο, θα αποτελούσε ένδειξη εξόδου και stop loss για όσους long κινούνται σε διάστημα εβδομάδας. Ωστόσο, λόγω των αργιών/ημιαργιών στη Wall Street, καλύτερη εικόνα για τον κλάδο, την αγορά θα έχουμε από Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, πρώτη συνεδρίαση για τον τελευταίο μήνα, ενός καλού, για τις αγορές, 2019.

Στην περιοχή των 2,244 μονάδων ο FTSE25, με τη Lamda στο προσκήνιο, μετά τον OΠAΠ φυσικά.
Από Δευτέρα η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (έως την Τετάρτη 11 Δεκ.), η άσκησή του, έως τη Δευτέρα 16 Δεκ., και καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι νέες μετοχές θα είναι προς διαπραγμάτευση στην προτελευταία συνεδρίαση του έτους. Το... καλώς εχόντων σχετίζεται προφανώς με τις εξελίξεις στο θέμα του διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό, προϋπόθεση που αναφέρεται ρητά ως... αίρεση στο ενημερωτικό δελτίο της αμκ. Στα 7,30 η μετοχή, με μειωμένες σήμερα συναλλαγές, όπως άλλωστε για το (σχεδόν, πλην OΠAΠ) σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χωρίς δικαίωμα η μετοχή της BriQ, στα 2,16 ευρώ. Κινητικότητα στις ιχθυοκαλλιέργειες, με την αγορά να περιμένει την εκδήλωση πρόθεσης για δημόσια προσφορά, διαδικασία που αφορά άμεσα Σελόντα - Νηρέα και έμμεσα τον Περσέα.

Στις 29/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σαφές προβάδισμα των πωλητών. Χωρίς μεταβολή για 98 μετοχές.

Λίγο πριν τις 12:00 ο τζίρος στα 10,9 εκατ., με τον ΓΔ κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 890, και τον ΔΤΡ με απώλειες 2,05%, στις 871 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v