Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιτόπιος βηματισμός με κατεβασμένο τζίρο

Οι υποτονικές συναλλαγές χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ τα περισσότερα blue chips κινούνται πέριξ του κλεισίματος της Δευτέρας. Ελαφρά υψηλότερα κινούνται οι βασικοί δείκτες της εγχώριας αγοράς.

ΧΑ: Επιτόπιος βηματισμός με κατεβασμένο τζίρο

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, στον απόηχο των χθεσινοβραδινών νέων ιστορικών υψηλών, στη Wall Street, ενώ από την άλλη, όλο και περισσότερες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη παραμένουν επιφυλακτικά συγκρατημένες.

Αντίθετα στο Χ.Α. αγοραστές και πωλητές συνεχίζουν τις κινήσεις ανίχνευσης διαθέσεων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον επιτόπιο βηματισμό των βασικών δεικτών, ενώ σε εορταστικούς, χαλαρούς ρυθμούς κινείται ο τζίρος.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν 7 λεπτά συναλλαγών για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, στο ημίωρο ο τζίρος ήταν στα 3,2 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 5 εκατ.

Από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τις εναλλαγές προσήμων, παρά το γεγονός ότι η μέχρι τώρα κίνησή του δεν ξεπερνά σε εύρος τις 5 μονάδες, με μέχρι στιγμής χαμηλό στις 911,58 (-0,10%) και υψηλό στις 916,06 μονάδες (+0,39%).

Η στενότης, όσον αφορά την κίνηση του Δείκτη, οφείλεται στην έλλειψη βοηθειών από τις θεωρούμενες βαρύδεικτες μετοχές, ενώ απόλυτα επιλεκτικές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δείχνουν οι κινήσεις των αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μεταβολές που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα σημειώνουν οι Πειραιώς (+1,36%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,39%), ΔΕΗ (+1,21%), Ελ. Πετρέλαια (+1,37%), Μυτιληναίος (+1,02%), ΟΛΠ (+1,88%) και Fourlis (-1,04%).

Με τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης παραμένουν ανοιχτά, έστω και αν, μέχρι στιγμής, οι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν τον έλεγχο της τάσης.

Από εκεί και πέρα, παραμένει ζητούμενο η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, έστω και σαν αποτέλεσμα περαιτέρω «καλλωπισμού» των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενης λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τίτλοι και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανεβάζουν αποτιμήσεις από «ανοιχτές» εντολές αγορών, με τους αγοραστές να είναι «στημένοι» σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ο κίνδυνος εγκλωβισμού για όσους ακολουθήσουν την κίνηση είναι μεγάλος.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v