Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών, γεγονός που κάνει «εύθραυστη» την προσπάθεια ανάκαμψης των βασικών δεικτών και των blue chips. Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, οι μετοχές που ξεχωρίζουν σε άνοδο.

Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Σε απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα δείχνει να εξελίσσεται η πρώτη μετά τις αργίες των Χριστουγέννων συνεδρίαση του Χ.Α., με απόντες τόσο τους αγοραστές όσο και τους πωλητές και με το πρόσημο στους βασικούς δείκτες να διαμορφώνεται από ελάχιστες εντολές.

Οι λίγοι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν τον έλεγχο της τάσης, αλλά και τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 910 μονάδων, ενώ οι ακόμα λιγότεροι πωλητές ίσως περιμένουν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους προς το τέλος της συνεδρίασης και στον «ευάλωτο» τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μεταξύ 911,58 (-0,10%) και 916,06 μονάδων (+0,39%) και τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις και μετά βίας να πλησιάζει τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα μετρημένες οι κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλό και πολύ περισσότερο στα στενά όρια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αδυνατούν να δώσουν επιπλέον ανοδικά «καύσιμα» στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έστω και αν κάποιοι Παράγοντες της Αγοράς περίμεναν παράταση του “window dressing” στις 2,5 συνεδριάσεις που απέμεναν, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς (ημιαργία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με λήξη των συναλλαγών στις 15:20).

Η συντριπτική πλειονότητα των θεωρούμενων Δεικτοβαρών τίτλων κινείται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, έστω και αν οι αγοραστές δείχνουν να έχουν μικρό πλεονέκτημα.

Από τις βαρύδεικτες μετοχές που παρουσιάζουν μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ξεχωρίζουν οι Alpha Bank (-1,30%), Πειραιώς (+1,43%), ΑΔΜΗΕ (+1,26%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,52%), ΔΕΗ (+1,79%), Ελ. Πετρέλαια (+1,73%), ΟΛΠ (+2,58%), Jumbo (-1,50%) και Fourlis (-1,56%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου περίμενε, για σήμερα, μειωμένες συναλλαγές και λόγω εορταστικής ραστώνης, όμως, η μέχρι στιγμής καθίζηση του τζίρου δείχνει να αιφνιδιάζει και τους πλέον απαισιόδοξους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v