Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 915 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Κίνηση υψηλότερα για ΓΕΚΤέρνα και Ελλάκτωρ. Μέτριος ο τζίρος, τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Σε παγωμένο κλίμα το ξεκίνημα της προ τελευταίας συνεδρίασης, για φέτος. Με ισχνή συνέχιση της αντίδρασης της Παρασκευής, στα πρώτα λεπτά και περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, στη συνέχεια, να "γυρίζουν" τον Γενικό Δείκτη προς τις 915 μονάδες.

Στις 910 η κοντινότερη στήριξη, στις 938 η πλησιέστερη αντίσταση, όπως αναφέρονταν στο προ συνεδριακό σχόλιο μας και για να δούμε, κατά πόσον θα επιβεβαιωθεί η στήριξη σε κλείσιμο έτους.

Ούτως ή άλλως το "χρέος" του, για το 2019, το ΧΑ το έχει επιτελέσει και κύριο ζητούμενο, για τη συνέχεια, είναι η διαμόρφωση προυποθέσεων για έναν επόμενο κύκλο, πέραν των 938 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές, εύλογα, όπως και ο ανάλογος τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο. Στο 20% το ποσοστό, επί του συνόλου, στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, μεγαλύτερο του 35% ως μέσο όρο για το σύνολο του έτους. Καταδεικνύοντας έτσι τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου, καθώς η βαρύτητα των 4 μετοχών στην διαμόρφωση των δεικτών υπερβαίνει το 20% , εντελώς αναντίστοιχα με βάση την χρηματιστηριακή αξία ως προς την συνολική των 60 δισ.

Στρέβλωση στην οποία έχουμε αναφερθεί- και εμείς- κατ΄ επανάληψη και που για την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των εισηγμένων χρήζει αλλαγών. Εν πάση περιπτώσει, από Πέμπτη ο επόμενος γύρος παραπόνων και ενστάσεων μας.

Από τις 921,27 περί της 6 μονάδες χαμηλότερα, στις 11.30, με την αρχή των πωλήσεων να γίνεται από τον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά να εκτείνεται σε πολλά blue chips.

Lamda Development και ΔΕΗ, στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης αξίας συναλλαγών, με την Alpha Bank να ακολουθεί και τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Εθνικής, ΟΤΕ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμπληρώνουν την 10άδα.

Σε νέα υψηλά η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,69 ευρώ, συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες αποδίδεται σε εξελίξεις από το μέτωπο του καζίνου στο Ελληνικό, ευνοικές για το σχήμα με την Mohegan. Θα δείξει, με το συγκεκριμένο στοίχημα να αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες ίσως το πρώτο από τα πολλά που θα μας απασχολήσουν το 2020.

Οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές σε συνδυασμό με την διεύρυνση των απωλειών, για τη μετοχή του ΟΤΕ, έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω διόρθωση του μεν ΔΤΡ χαμηλότερα των 870 , συνακόλουθα του ΓΔ προς τις 910 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v