Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει το έτος στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Διαδικαστικές οι τελευταίες ώρες συναλλαγών, ζητούμενο μια πειστική «είσοδος» στο 2020. Οι μετοχές που δίνουν σήμα long, οι τράπεζες και οι περιπτώσεις ΟΤΕ και ΓΕΚΤέρνα

Πώς κλείνει το έτος στο Χρηματιστήριο

Το 2019 κλείνει με ενθαρρυντικές ενδείξεις για ένα 2020 ακόμη πιο "ώριμο" για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με τις τελευταίες, για φέτος ώρες, να έχουν μεν διαδικαστικό χαρακτήρα ωστόσο ζητούμενο- για τους long- είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο κλείσιμο έτους και σε κάθε περίπτωση η κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 900 μονάδων ως σημείου αναφοράς, για τον Γενικό Δείκτη. Και ει δυνατόν ένα πειστικό σημείο εκκίνησης, για το νέο έτος, που σαφώς και ξεκινά (χρηματιστηριακά) την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, από τοπικά υψηλά (για τον ΓΔ), με απόκλιση (της τάξεως του 7%) για τον τραπεζικό και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να "δείχνει" τις δυνάμεις της για τη συνέχεια.

Ονειρεμένο κλείσιμο έτους, για μετόχους και επενδυτές των ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αποχαιρετούν το 2019 από τις κορυφές/υψηλά έτους των 14,45 και 7,44 ευρώ αντίστοιχα. Δύο μετοχές επιχειρηματικών πόλων, που κατά πάσα βεβαιότητα, θα είναι εκ των πρωταγωνιστών και του 2020. Και χρειάζεται δυνάμεις από τον μη τραπεζικό κλάδο/μέρος της μεγάλης κατηγορίας η αγορά προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια που θα επιχειρηθεί για τον επόμενο κύκλο, που μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ σε...τετραψήφια επίπεδα.

Κλάδος-κλειδί και ρυθμιστής της τάσης ο τραπεζικός, ρόλο που (σχεδόν ) εξ΄ αρχής είχαμε θεωρήσει για τον πολύπαθο και από βαθύτατη κρίση προερχόμενο κλάδο, από τα σχόλια μας στις αρχές Φεβρουαρίου.
Στις 885,09 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών και ζητούμενο- για τους long- είναι ένα κλείσιμο έτους με κατοχύρωση των 888 μονάδων.

Ενδεχόμενο, που θα ενδυνάμωνε το σενάριο της επαναφοράς και υπέρβασης των τοπικών υψηλών, των 924,17 μονάδων, με ή χωρίς ενδιάμεση διόρθωση (προς επιβεβαίωση της στήριξης) από τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους.

Πολλά, τα περισσότερα, για τον κλάδο θα κριθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με την Alpha Bank να κάνει ποδαρικό, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, με το πρόγραμμα Galaxy.

Mε μόνη τη μετοχή της Εθνικής σε τιμή υψηλότερη αυτής της αμκ του 2015, ο κλάδος, ο κάθε όμιλος έχει...βουνό προκλήσεων και εμποδίων να υπερκεράσει, από τον Ιανουάριο κιόλας, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα.

Από τον κλάδο, με long τάση Εθνική και Alpha Bank. Ενώ από τα blue chips, πέραν των ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Lamda, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, AEGEAN, Viohalco. Και από την χαμηλότερη κατηγορία, Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft κ.α.

Τεχνικά για τον ΓΔ το 2019 "τρέχει" με απόδοση 50%, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1999.

Κοντινή στήριξη, για τον ΓΔ, οι 910 πλησιέστερη αντίσταση οι 938 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v