Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιο profit taking στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 915 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης με τους πωλητές να διατηρούν το πλεονέκτημα και να ρευστοποιούν βραχυπρόθεσμα, κυρίως κέρδη. Πτωτική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την μετοχή του ΟΤΕ.

Ηπιο profit taking στο Χρηματιστήριο

Κινήσεις αποκόμισης υπεραξιών στη μεγάλη κατηγορία έχουν ως συνέπεια την συντήρηση της διόρθωσης, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 910 μονάδων.

Eύλογο το profit taking, κυρίως εγχώριων θεσμικών με επίκεντρο τις πωλήσεις τους στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά δευτερευόντως και σε άλλα blue chips, ανακόπτει την κίνηση του ΧΑ πέραν των 922 μονάδων. Απόρροια των περιορισμένων ρευστοποιήσεων/πιέσεων η διολίσθηση του ΓΔ προς την περιοχή στήριξης των 910 μονάδων- από το αρχικό υψηλό ημέρας, των 921,87 μονάδων- του ΔΤΡ χαμηλότερα και των 870 αρκετά κάτω από το ζητούμενο επίπεδο των 888 για τον κλαδικό δείκτη και του FTSE25 έως τις 2.285 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος ανάλογα της ημέρας, σε μία συνεδρίαση "παγωμένου" ενδιαφέροντος και περισσότερο κινήσεων τακτικού χαρακτήρα. Αλλού κατοχύρωση θέσεων, αλλού προσπάθειες για την καταγραφή νέων υψηλών και αλλού συντήρηση δυνάμεων.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, σημαντικό μέρος των θέσεων πώλησης, μετά το νέο υψηλό έτους, των 14,45 ευρώ, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ενδεικτικό το ότι στον τίτλο του Οργανισμού πραγματοποιείται ο δεύτερος μεγαλύτερος τζίρος (μετά την Πειραιώς) ωστόσο πρόκειται για διόρθωση χαμηλού κόστους. Στα 1,9 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε σύνολο 19 εκατ. και με μόλις 5 μετοχές να έχουν περισσότερο του ενός εκατ. ευρώ. Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Lamda και ΔΕΗ η 5άδα, καθώς προτελευταία συνεδρίαση για φέτος το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

Μάλιστα, από την στιγμή που φάνηκε- στα πρώτα 5-10' - πως οι traders δεν θα επιχειρήσουν για πάνω από τις 930 με στόχο -αύριο- την πλησιέστερη αντίσταση των 938 μονάδων, το πιθανότερο ήταν η διολίσθηση προς την κοντυνότερη στήριξη, στις 910 μονάδες.

Η συγκεκριμένη περιοχή κρατά -μέχρι τώρα- ωστόσο ένα μικρής σημασίας ζητούμενο είναι το κλείσιμο του 2019, με το «9άρι» μπροστά, για τον ΓΔ και στο ευκταίο ενδεχόμενο ένα ανάλογο για τον ΔΤΡ. Ομως, κατά πως φαίνεται για τον τραπεζικό κλάδο δεν πρόκειται να σημειωθεί νέο υψηλό- δλδ πάνω από τις 925 μονάδες, αφήνοντας το, έτσι, ως πρώτο στόχο για τον Ιανουάριο.

Χαμηλότερα των τιμών ΑΜΚ του 2015, από νωρίς και για τη μετοχή της Εθνικής, της μόνης από τις συστημικές που βάσει της τελικής τιμής της Παρασκευής διαμορφωνόταν πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Εν τέλει για τον κλαδικό δείκτη δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των 1.000 μονάδων, όπως είχαμε εκτιμήσει προ μηνός ενώ από τις 4 συστημικές αυτό έγινε- τον Δεκέμβριο- μόνο για την ΕΤΕ.

Στο... κόκκινο η μεγάλη κατηγορία, με εξαιρέσεις τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και Sarantis.

Στις 26 προς 74 η σχέση ανοδικών έναντι πτωτικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v