Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέση Ανατολή και... πακέτα οι νέες παράμετροι στο ΧΑ

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα πακέτα μετοχών αξίας 175 εκατ. ευρώ που έγιναν με discount σε Εθνική και Eurobank στο επίκεντρο της προσοχής. Κάτω από τις 910 μονάδες κινείται ο ΓΔ. Ποιες είναι οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Μέση Ανατολή και... πακέτα οι νέες παράμετροι στο ΧΑ

Πωλήσεις και απώλειες με το... καλημέρα από Φρανκφούρτη, Παρίσι, παρασύροντας και την Αθήνα σημαντικά χαμηλότερα.

Τα αντίποινα της Τεχεράνης και την αντίδραση της Ουάσιγκτoν επιχειρούν να αποτιμήσουν οι επενδυτές, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ να λειτουργεί ως θρυαλλίδα για τους traders. Εντολές πωλήσεων από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να διορθώνει προς τις 13.110 μονάδες (0,79%), την ώρα που ο δείκτης VIX/CBOE ενισχυόταν και πάλι, αυτή τη φορά στις 14,64 μονάδες και τα futures του S&P 500 να «δείχνουν» λίγο χαμηλότερα, από τις 3.233 μονάδες.

Σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι πωλητές ξεκίνησαν επιθετικά. Η πραγματοποίηση σειράς πακέτων σε Εθνική και Eurobank, με discount, συνολικής αξίας 175 εκατ., η πολιτική αντιπαράθεση που έχει πυροδοτηθείμ λειτουργούν υπέρ των short.

Από τις 916,05 μονάδες, με πτωτικό χάσμα ο Γενικός Δείκτης, γρήγορα και εύκολα διόρθωσε προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Πωλήσεις σε όλο το εύρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιθετικότερες όμως στον τραπεζικό κλάδο και με την αγορά να αναζητεί την... άκρη με τις προσυμφωνημένες πράξεις σε Εθνική και Εurobank. Είτε πρόκειται για συντονισμένη αλλαγή ξένου θεματοφύλακα είτε διάθεση μετοχών μέσω επίσης ξένου επενδυτικού οίκου, η ουσία είναι πως τα 85,2 και 89,8 εκατ. αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν σε τιμές χαμηλότερες της τρέχουσας και για την ΕΤΕ και για τη Eurobank.

Παράλληλα με τις ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές ενεργοποιούνταν ανάλογες εντολές στο σύνολο των 21 blue chips του FTSE25.

Χωρίς σημαντική αντίσταση χάθηκε η πρώτη σημαντική στήριξη, για τον FTSE25, στις 2.280, με την απώλειά της να επιταχύνει τις πωλήσεις, με συνέπεια ο δείκτης να κινηθεί χαμηλότερα, έως τις 2.255,76 μονάδες. Στις 2.250 μονάδες είναι η δεύτερη και εξίσου σημαντική στήριξη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενδεχόμενη απώλεια και αυτής θα έθετε σε κίνδυνο κωδικούς αγορασμένους στα υψηλά της προηγούμενης Πέμπτης, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή.

Από τις 853,39 πολύ γρήγορα στις 826,63 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τις συναλλαγές να επιταχύνονται με την απώλεια των 850 μονάδων.

Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, καθώς ο «καθαρός» -εξαιρουμένων των πακέτων- έφτανε τα 20 εκατ. με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας. Εάν δεν αλλάξει κάτι από την πλευρά των αγοραστών, αυτή τη φορά, και δοκιμαστούν εκ νέου οι 900 μονάδες, ο τελικός «καθαρός» τζίρος θα ξεπεράσει αρκετά τα 64 εκατ. της χθεσινής ημέρας. Ενα μικρό sell off, με πωλητές κυρίως όσους βραχυπρόθεσμους είχαν τοποθετηθεί από τα τελευταία υψηλά, της 2ας Ιανουαρίου.

Στα 2,858 η μετοχή της Εθνικής, στο 0,8495 της Eurobank, στο 1,837 της Alpha Bank και στα 3 ευρώ της Πειραιώς.

Διόρθωση 3,27% για τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερες από κάθε άλλο. Εξαίρεση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών και Εμπορίου.

Επιστράτευση της βαριάς Coca Cola, της μόνης από τις 25 του δείκτη, νωρίτερα, με τη στάθμισή της να φτάνει στο 20% της διαμόρφωσης του FTSE25.

Συντριπτική η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μόλις 13 με θετικό πρόσημο και 66 με αρνητικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v