Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αρνείται» να βγάλει... αντίδραση το Χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζει η εγχώρια αγορά παρά την ανάκαμψη που καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. «Βάρυναν» στην τάση τα πακέτα που έγιναν με discount στις μετοχές Εθνικής και Eurobank.

«Αρνείται» να βγάλει... αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό γύρισμα για τα futures στη Wall, υποχώρηση για τον VIX/CBOE και το κλίμα στην Ευρώπη (ξανά) αλλάζει. Σε θετικό έδαφος, εδώ και λίγη ώρα, ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους long να αναλαμβάνουν με το που το συμβόλαιο του S&P 500 «έδειξε» τις 3.244 μονάδες, δηλαδή κατά 0,24% υψηλότερα.

Συνεπώς εύλογο το ενδιαφέρον, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, για το αν αυτή η νέα αλλαγή τάσης θα περάσει στο ΧΑ και στις κινήσεις όσων θαρραλέων απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, όταν η διόρθωση έφτασε έως το... χείλος των 900 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και με τον Τραπεζικό να χάνει, με χαρακτηριστική ευκολία, τη σημαντική στήριξη των 850 μονάδων.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε τους δύο κύριους λόγους που σύμφωνα με χρηματιστές, ήταν υπαίτιοι για την άτακτη υποχώρηση της αρχής, οι ισχυρές πιέσεις σε blue chips, κυρίως όμως σε τραπεζικούς τίτλους. Εως τις 904,84 μονάδες η έκταση της διόρθωσης για τον ΓΔ, έως τις 826,63 για τον ΔΤΡ και έως τις 2.255,76 για τον FTSE25.

Οι αντίστοιχες τιμές, λίγο μετά τις 14:00, διαμορφώνονταν στις 910,22, στις 839 και στις 2.270,81 μονάδες, με τις απώλειες να ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα και τους αγοραστές να μην έχουν κινηθεί -ακόμη- προς υψηλότερα επίπεδα.

Στα περίπου 42 εκατ. η καθαρή αξία συναλλαγών, δηλαδή χωρίς τα 175 εκατ. των προσυμφωνημένων πράξεων στις μετοχές των Εθνικής και Eurobank. Τουλάχιστον έχει ανακοπεί ο ρυθμός πωλήσεων από τους short, όπως φαίνεται απομακρύνεται ο κίνδυνος ενός μίνι sell off, με τους επαγγελματίες της αγοράς να έχουν αρχίσει να ενεργούν σε συγκεκριμένες μετοχές, που μέχρι τις 13:30 είχαν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από άλλες.

Σταθερά σε αρνητικό πρόσημο ο τραπεζικός κλάδος, επιπρόσθετα «ταλαιπωρείται» από τη σημαντική διόρθωση των Eurobank και Εθνικής. Αμφότερες χάνουν περισσότερο από 4%, απόρροια των πακέτων που άλλαξαν χέρια σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες, στην αρχή της συνεδρίασης. Και στις δύο οι short πιέζουν προς τις τιμές όπου έγιναν τα 4 πακέτα της Eurobank και τα 2 της Εθνικής. Θυμίζω τις τιμές, στα 0,8411 και 2,806 αντίστοιχα.

Ούτως ή άλλως, ο κλάδος έχει ξεκινήσει το 2ο2ο με απώλειες και επιφυλάξεις, με τους ξένους να παραμένουν -προσώρας- εκτός παιδιάς. Με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά απώλειες 3,39% (στις 14:15), δύσκολα θα εκδηλωθεί ευρύτερη αντίδραση των blue chips. Επιλεκτικές και μόνον κινήσεις και τίποτε περισσότερο, μέχρι νεωτέρας. Stock picking με στροφή και προς μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εγκλωβισμοί.

Από τον FTSE25, αρχικά μέσω της Coca Cola, επιχειρήθηκε προσπάθεια αντιστάθμισης, στη συνέχεια γύρισε σε θετικό πρόσημο η AEGEAN, ενώ απώλειες μικρότερες της αγοράς/ΓΔ είχαν οι ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Fourlis, ενώ θετικός γύριζε και ο Sarantis.

Kαι ενώ στη μεγάλη κατηγορία μόλις 2 μετοχές εξαιρούνταν από τον πτωτικό κανόνα, στη μεσαία-χαμηλότερη μετοχές με κίνηση τις τελευταίες ημέρες συνέχιζαν και σήμερα. Mediterra, Medicon κατ' αρχάς, αλλά και Alumil, Ιλυδα, Quality, Κυριακούλης, Κέκροψ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v