Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση στα χαμηλά με αδύναμες τράπεζες

Στις 914 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης καθώς η πρωινή εικόνα sell off ανατράπηκε με βοήθεια και των ξένων αγορών. Προβληματίζουν οι απώλειες 3,25% στον τραπεζικό κλάδο. Ποια blue chips λειτούργησαν ως αντίβαρο.

ΧΑ: Αντίδραση στα χαμηλά με αδύναμες τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως οι βασικοί του δείκτες αντέδρασαν από τα πρωινά χαμηλά, παρά την, επιμένουσα, αδύναμη εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο.

Ασφαλώς και η σημερινή υποχώρηση έχει σαν “άλλοθι” την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ύστερα από τα χθεσινά αντίποινα της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ με επιθέσεις σε βάσεις στο Ιράκ και με τους Ξένους Διαχειριστές να υποστηρίζουν ότι η κίνηση του Ιράν αιφνιδίασε, εν μέρει, τις Αγορές.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστο το γεγονός, πως στην αντίδραση που έβγαλαν στην πορεία οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τον DAX να γυρίζει και σε θετικό πρόσημο και την Wall Street να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση με μικρά κέρδη, το Χ.Α. ακολούθησε από σημαντική απόσταση, έστω και αν απομακρύνθηκε από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, δίνοντας την εντύπωση πως δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάτι, σημαντικά καλύτερο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας όλο το ταμπλώ του FTSE25 ήταν “κατακόκκινο”, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σημαντικά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,404%.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 488 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο υποχώρησε στο -0,08%, από -0,02% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ασφαλώς και η σημερινή εικόνα της Αγοράς, απλά, ήλθε να επιβεβαιώσει την συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, πράγμα για το οποίο είχε προειδοποιήσει εγκαίρως η στήλη, καθώς το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που ξεκίνησε εμπεριέχει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κρίσης (stress test), καθώς και την εφαρμογή του προληπτικού μηχανισμού ασφαλείας, τα οποία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα λειτουργήσουν επιπρόσθετα επιβαρυντικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών υποχωρεί κατά 5,21% (!)

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γεγονός ότι το 2020 είναι εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, αν συνεχιστεί η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές, θεωρείται βέβαιο ότι οι αγοραστές θα “συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους” στην ζώνη στήριξης των 911 – 900 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το άνω άκρο της οποίας παραβιάστηκε σήμερα με χαρακτηριστική ευκολία.

Σε δεύτερη φάση και αν αποκατασταθεί η ηρεμία στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. θα προσπαθήσει να τιμολογήσει την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές που έλαβαν χώρα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, επιβάρυναν έτι περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλα “πακέτα” πέρασαν στην έναρξη της συνεδρίασης στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής και με αξιοπρόσεκτο discount.

Συγκεκριμένα στη Eurobank έγιναν τέσσερα “πακέτα”, καθένα εκ των οποίων αφορούσε 25.374.614 μετοχές, τα δύο στα 0,8411 ευρώ και τα άλλα δύο στα 0,8410 ευρώ (το χθεσινό κλείσιμο στα 0,89 ευρώ), με τη συνολική αξία να φτάνει τα 85365275 ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα, τα δύο “πακέτα” ήταν της τάξης των 16 εκατ. μετοχών έκαστο, με το ένα “πακέτο” να γίνεται στα 2,8067 και το άλλο στα 2,8066 ευρώ (το χθεσινό κλείσιμο στα 2,97 ευρώ), συνολικής αξίας 89812800 ευρώ.

Τα “πακέτα” αντιστοιχούν στο 3,50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και στο 2,74% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Σύμφωνα με πηγές της Eurobank Equities, πρόκειται και για τις δύο περιπτώσεις, για συναλλαγή στην οποία προχώρησε η JP Morgan.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, ακολούθησαν και άλλα μικρότερα “πακέτα” σε Εθνική (-4,71%), Πειραιώς (-1,96%) και Eurobank (-5,51%), όλα με discount, σε σχέση με την χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Το θέμα είναι αν τα Ξένα Funds που διατηρούν και άλλες σημαντικές θέσεις στο Χ.Α., θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις θέσεων, σε περίπτωση επιδείνωσης τους διεθνούς περιβάλλοντος.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 826,63 μονάδες (-4,81%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 840,17 (-3,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 839,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,39%.

Ο εν λόγω δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη στις 845 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε χαμηλότερα και από τις δύο επόμενες που εντοπίζονται στις 833 και 828 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, απόλυτα κρίσιμη θεωρείται η ζώνη στήριξης των 815 – 800 μονάδων, καθώς από εκεί και χαμηλότερα οι κινήσεις “stop loss” θα πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο “απέδρασαν” οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,84%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,39%), ΕΕΕ (+0,72%), Σαράντης (+0,12%) και Fourlis (+1,39%).

Μετά από οκτώ συνεδριάσεις, έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα των 14,00 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (-1,06%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 13,72, 13,22 και 12,92 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Ισχυρή η αντίσταση στα 14,48 ευρώ και ακόμα ισχυρότερη η επόμενη στα 15,20 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (-1,96%), που συμπλήρωσε 22 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ.

Ιδιαίτερα ισχυρή δείχνει η αντίσταση στην ζώνη 10,00 – 10,22 ευρώ, ενώ αν οι πωλητές συνεχίζουν να δείχνουν κινητικότεροι, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 9,68 (ημερήσιο “stop long”) και 9,46 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Q&R (+6,80%, θα χρειαστεί κλείσιμο υψηλότερα των 0,24 ευρώ για να αλλάξει τα δεδομένα), Ίλυδα (+10,53%, με αισθητή αύξηση των συναλλαγών), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Αλουμύλ (+7,97%), Τεχν. Ολυμπιακή (+1,26%), Μουζάκης (+2,48%) και MIG (+5,33%).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έδωσε αντίδραση ο Κυριακούλης (+6,52%), εμφανίστηκε “bid” στην Pasal (+19,34%), επιστροφή αγοραστών σε MLS (+3,64%) και Κέκροπα (+1,08%), ενώ αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση έδωσε και η Revoil (+0,58%).

Συνεχίζει την αργή αναρρίχηση η Καράτζη (+1,84%), αναμενόμενη η διόρθωση για την Mediterra (-1,98%), υπάρχει “bid” αλλά δεν υπάρχει προσφορά στην Ντόπλερ (0%), ενώ σε νέα υψηλά 113 μηνών έκλεισε η Medicon (+1,54%) που έχει βελτιώσει και την συναλλακτική της δραστηριότητα.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 900, 880, 873 και 861 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2257, 2246 και 2231 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών έχει δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού και ανάλογη κίνηση αναμένεται και από το Χ.Α.”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Οι διεθνείς τάσεις θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις τοπικές αξίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα περιμένουμε οι Επενδυτές να παρακολουθούν τα νέα, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 - 900 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις, η Merit Sec.

“Το γεωπολιτικό σκηνικό στη Μ. Ανατολή συνεχίζει να τροφοδοτεί με αβεβαιότητα το επενδυτικό περιβάλλον, οδηγώντας σε απώλειες τους δείκτες της Wall Street. Η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου Trump με τον Έλληνα Πρωθυπουργό”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Τεχνικά, η Αγορά παραμένει ανοδική, με τους ταλαντωτές να δείχνουν διάθεση χαλάρωσης και ήπιας διόρθωσης. Επόμενη αντίσταση οι 930 και πρώτη στήριξη οι 910 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή χρονιά, έχοντας ξεπεράσει πειστικά την μακροχρόνια αντίσταση των 900 μονάδων, στοχεύοντας σε νέα ψηλότερα επίπεδα” αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας παραμένουν μεγάλες, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς θα απαιτηθεί η διατήρηση του μεταρρυθμιστικού momentum, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη αυτής της προσδοκίας.

Πέρα όμως των εγχώριων ζητημάτων, η ένταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή και γενικότερα η γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης Περιοχής, απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά στους εξωγενείς παράγοντες.

Η συντήρηση του τεταμένου κλίματος στην Μ. Ανατολή, οι Τουρκικές προκλήσεις, αλλά και μία ενδεχόμενη κορύφωση των Διεθνών Αγορών, μετά από τη 10ετη άνοδο, είναι οι βασικές εξωγενείς απειλές της Ελληνικής Αγοράς για το 2020.

Διαγραμματικά, η παραμονή του ΓΔ ψηλότερα της ζώνης των 900 μονάδων, συνεχίζει να “βλέπει” τετραψήφια νούμερα, με τις 1013 μονάδες να αποτελούν την πρώτη ισχυρή αντίσταση (61,8% της πτώσης 1379 - 1420) με ενδιάμεση αντίσταση τις 945 μονάδες. Η κυριότερη στήριξη της Αγοράς, φυσικά είναι οι 900 μονάδες, η οποία ισχυροποιείται και τασικά με την συμβολή της με τον ΚΜΟ των 30 ημερών.

Το discount στα σημερινά “πακέτα” στις ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ “έριξαν” τον δείκτη Τραπεζών στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών των τελευταίων 17 συνεδριάσεων. Η τεχνική εικόνα του κλαδικού δείκτη παραμένει “short”, με τον πτωτικό σχηματισμό “Rising Wedge” να συνεχίζει να είναι σε ισχύ. Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας είναι η υπέρβαση των 885 μονάδων, ενώ μόνο με την κατοχύρωση των 925 μονάδων θα ακυρωθεί το σήμα πώλησης. Χαμηλότερα, στηρίξεις εντοπίζουμε στις 820 μονάδες, ενώ η κύρια στήριξη του ΔΤΡ βρίσκεται στις 765 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών & 50% Fibonacci του πρόσφατου ανοδικού κυματισμού).

Αν και οι Διεθνείς Αγορές απορρόφησαν τους γεωπολιτικούς “κραδασμούς”, η Ελληνική Αγορά, κυρίως λόγω του Τραπεζικού κλάδου, εμφάνισε μεγαλύτερες απώλειες, σε μία συνεδρίαση “ειδικών χαρακτηριστικών”. “Η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες συνεδριάσεις, ανάλογα με τις ειδήσεις που θα προκύπτουν από την κόντρα μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν, με την παραμονή άνω των 900 μονάδων να παραμένει καθησυχαστική για την πορεία του ΓΔ”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Οριακές απώλειες για τον Χρυσό (το πρωί ξεπέρασε τα $1610 ανά ουγκιά), μεγαλύτερες για το Ασήμι, προς τα $8300 κινείται το Bitcoin.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο. Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” Προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,3%, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει άνοδος 0,3%.

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως μετέδωσε το Reuters, η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες του Ευρώ ανήλθε στις 101,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 101,2 τον Νοέμβριο. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος και υψηλότερα από τον μέσο όρο πρόβλεψης των Οικονομολόγων, που έκανε λόγο για 101,4 μονάδες.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μάρκ Κάρνεϊ (θα αποχωρήσει από την Κεντρική Τράπεζα τον Μάρτιο) δήλωσε ότι “οι Κεντρικές Τράπεζες Παγκοσμίως, φτάνουν κοντά στο να μην έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική επιβράδυνση”.

“Πρόκειται, για μια άποψη που ακούγεται ευρύτερα μεταξύ Οικονομολόγων και νομισματικών κύκλων”, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

“Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει διαπραγμάτευση όλων των Πλευρών της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι οι δύο Πλευρές θα πρέπει να επιλέξουν σε τι θέλουν να επικεντρωθούν”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο London School of Economics. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως “για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς της και της τελωνειακής ένωσής της”.

”Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος του ‘Brexit’ θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, αν υπάρξει τελικά κάποια συμφωνία, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα”, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Με ισχυρό βηματισμό ολοκλήρωσαν τη χρονιά οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις, προσθέτοντας 202.000 Εργαζομένους τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις των Αναλυτών, που έκαναν λόγο για 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, σημαντική άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Επιχειρήσεις και Καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες, από 107,0 τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 101,5, από 101,2 μονάδες και στην ΕΕ παρέμεινε σταθερός στις 100,0 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 904,84 μονάδες (-2,15%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 913,52 (-1,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 914,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος στα 259,3 εκατ., από τα οποία τα 181,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αισθητή αύξηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.342 συμβόλαια).

Στα 10.462 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.560 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.370, 1.258 για τον Ιανουάριο και 112 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.284,5) κινήθηκε μεταξύ 2.263 και 2.285 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (48.000 Εθνική, 304.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.793), Alpha Bank (3.573), Πειραιώς (1.657), ΔΕΗ (1.411), Ελλάκτωρα (2.515), Μυτιληναίο (371), Lamda Development (294), MIG (2.305), ΑΔΜΗΕ (250), ΓΕΚ (382), Εθνική (4.692), Τρ. Αττικής (135), ΟΠΑΠ (864), Cenergy (289), Ιντρακόμ (106), Τέρνα Ενεργειακή (266).

Ας σημειωθεί η μετακύλιση 200 δικαιωμάτων πώλησης για τον ΟΠΑΠ, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ, από τον Ιανουάριο, στον Φεβρουάριο 2020.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.025, Alpha Bank 41.499, MIG 71.143, Εθνική 39.125, ΔΕΗ 12.760, Ελλάκτωρα 24.823, Μυτιληναίο 12.526, Πειραιώς 30.088.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

2019-12-20

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.256.785 τεμ., (από 43.416.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.687.751 τεμ. (23.131.578), ΔΕΗ 6.082.753 τεμ. (6.100.333), Eurobank 57.924.614 τεμ. (58.194.345), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 16.528.196 (20.795.701) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v