Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται τράπεζες και blue chips στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Το ράλι ανακούφισης και τα νέα υψηλά στη Wall αξιοποιούν οι επενδυτές. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες και οι ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Καθολική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall (σιγά μη και δεν επέστρεφε) και στις αγορές φαίνεται να επανέρχεται μία πιο ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης. Στο κόκκινο μεν οι ανησυχίες, αυξημένη η μεταβλητότητα, υψηλός ο επενδυτικός κίνδυνος αλλά εμφανής είναι η προσπάθεια της Νέας Υόρκης να περάσει το μήνυμά της στις αγορές διεθνώς.

Στη λογική Τραμπ «η Τεχεράνη φαίνεται να υποχωρεί», η χθεσινή συνεδρίαση στην αγορά των αγορών, με τον S&P 500 να διαμορφώνεται τελικά στις 3.253,05 μονάδες. Από τα μέσα της συνεδρίασης, τα futures στη Wall με το «γύρισμά» τους έδιναν την αφορμή στους long να επανέλθουν σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο κ.α. Ωστόσο το ΧΑ έμεινε εκτός παιδιάς, μετρώντας απώλειες 1,14% για τον Γενικό Δείκτη, στις 914,17, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο αδύναμος παράγων της ημέρας. Κατά 3,39% χαμηλότερα, στις 838,95 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, έναντι 1,60% του FTSE25 στις 2.270,81 μονάδες.

Συνεπώς η τάση, κατ' αρχάς η βραχυπρόθεσμη -για σήμερα και αύριο- εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί.

Τα 4+2 μεγάλα πακέτα που έγιναν χθες σε Eurobank και Εθνική, με αφορμή κυρίως το σημαντικό discount, προκάλεσαν αίσθηση, πυροδότησαν επιπλέον ρευστοποιήσεις και στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.

Για τον ΔΤΡ, η απώλεια σημαντικών περιοχών στήριξης καθιστά δύσκολο ένα «γύρισμα» άμεσα, εκτός εάν το χαμηλό των 826,63 μονάδων λειτουργήσει -κατ' εξαίρεση- ως στήριξη. Αυτό προϋποθέτει πως σήμερα κιόλας θα «γυρίσουν» Eurobank και Εθνική, ότι ο δείκτης θα επανέλθει προς την περιοχή των 850 μονάδων. Σήμερα, όχι αύριο. Δύσκολο το διακύβευμα, μένει να δούμε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε συγκεκριμένα blue chips προσβλέπουν οι long, σε μετοχές-σηματωρούς που χθες είχαν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, που η προσφορά απορροφήθηκε σε σχετικά καλές τιμές. Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Fourlis και φυσικά η Coca Cola, με θετικό πρόσημο θα φανούν και σήμερα. Όπως και κάποιες από τις Viohalco, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ.

Από τις ενθαρρυντικές ενδείξεις της χθεσινής συνεδρίασης, ικανές να οδηγήσουν σε αντίδραση σήμερα, η τεχνικότητα με την οποία διαμορφώθηκε η τιμή συγκεκριμένων μετοχών, η κατάληξη των 6 πακέτων που άλλαξαν χέρια σε Eurobank και Εθνική, η απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά. Συν την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 900 μονάδων για τον ΓΔ, τη συντήρηση της μόχλευσης σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Και ένα στοιχείο, ουσιαστικό, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί σημασία. Στα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου 2007 επέστρεψε, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Αυτή, μάλιστα, είναι μία καλή είδηση/εξέλιξη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v