Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει «ταχύτητες» το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με την πρωινή «ορμή» των επενδυτών ωστόσο να περιορίζεται. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι αγοραστές, ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ. Πτώση για Coca Cola, Τιτάνα, ΟΠΑΠ.

Κατεβάζει «ταχύτητες» το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα futures στη Wall είναι σταθερά σε θετικό έδαφος.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κίνηση των long στα κύρια ευρωπαϊκά, πρώτη για το ελληνικό.

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με την «αύρα» των ξένων αγορών, με τους traders και επενδυτές να συγχρονίζονται με τους ξένους, από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα.

Φουριόζικο το ξεκίνημα, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο 12 εκατ. στο ημίωρο και 22 εκατ. με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Κινητικότητα που διατηρήθηκε μέχρι τις 12:00, οπότε και σημειώθηκαν οι υψηλές τιμές. Για τον Γενικό Δείκτη στις 927,22 μονάδες, για τον Τραπεζικό στις 861,42 και στις 2.315,84 για τον FTSE25. Επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με το 39% στο σύνολο της αξίας συναλλαγών και ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει από την αρχή της συνεδρίασης.

Σταδιακά ο ρυθμός εντολών επιβραδύνθηκε, οι αγοραστές μείωσαν ταχύτητα, με αποτέλεσμα λίγο μετά τις 13:45 τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη να μειωθούν κατά τι. Στο 0,89% ο Γενικός Δείκτης νωρίτερα και με τον τζίρο στα 47 εκατ., λίγο πριν τις 14:00.

Σταδιακά οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων μετριάσθηκαν, έγιναν πιο προσεκτικές, ενώ από την τεχνική πλευρά, πιθανότατα, οι υψηλές τιμές στην αρχή της ημέρας θα είναι οι αντιστάσεις που θα πρέπει να υπερβούν αύριο οι δείκτες, προκειμένου να κλείσει η εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Το 33% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, με τον δείκτη να μετρά, σε εβδομάδα, απώλειες 3,30%, κάνοντας ένα αρνητικό ξεκίνημα έτους. Ωστόσο, όπως φάνηκε χθες και σήμερα, είναι αυτός που μπορεί να παρασύρει την αγορά χαμηλότερα ή να την ωθήσει υψηλότερα.

Μέχρι τώρα μεγαλύτερη αξία συναλλαγών έχει γίνει στη μετοχή της Εθνικής, με τη Eurobank να ακολουθεί. Και για τις 4 μετοχές τα αρχικά υψηλά είναι οι τιμές που θα πρέπει να διασπασθούν ανοδικά, για να αλλάξει η τάση τους. Ισχυρότερη αντίδραση για τον τίτλο της Πειραιώς, στα 3,142 ευρώ.

Από τα blue chips, απολύτως φυσιολογική η επικέντρωση στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Με σχεδόν 11 εκατ., δηλαδή το περίπου 1/4 του συνολικού, με αφορμή τη διανομή μερίσματος (στο 0,95 μετά από τον φόρο). Η αποκοπή θα γίνει στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας, ενώ λόγω της επανεπένδυσης μέρους των κεφαλαίων, η καταβολή θα γίνει προς τα μέσα Φεβρουαρίου.

Εκτός του ΟΠΑΠ, κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, όλες με θετικό πρόσημο.

Ικανοποιητική η εικόνα για το ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς για 69 μετοχές τον πρώτο λόγο είχαν οι αγοραστές.

Ωστόσο είχαν αυξηθεί οι μετοχές όπου υπερίσχυαν οι πωλητές. Στις 69/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.
Μεγαλύτερα ποσοστά για μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας. Mediterra, Βιοσώλ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Autohellas, Ιατρικό, με άνοδο μεγαλύτερη του 4%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v