Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Ολική επαναφορά» για τράπεζες και ΓΔ

Πάνω από τις 920 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας το διεθνές μετοχικό ράλι. Ευρεία άνοδος για τις τράπεζες και το σύνολο σχεδόν των blue chips. Ξεχωρίζει με κέρδη άνω του 5% ο ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση για το μέρισμα.

XA: «Ολική επαναφορά» για τράπεζες και ΓΔ

Η Νέα Υόρκη δίνει «ανάσες» στις αγορές. Και η χθεσινοβραδινή επαναφορά της Wall στα ρεκόρ συντηρεί την αντίδραση, που για τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησε εχθές και για το ΧΑ, με καθυστέρηση μίας ημέρας.

Στο 12,91 ο δείκτης VIX/CBOE, ακόμη χαμηλότερα, μετά και την τελευταία δήλωση Τραμπ. Ανοιγμα από νέο υψηλό «δείχνουν» τα futures στη Wall, καθώς οι traders παραμερίζουν -για λίγο- το μέτωπο με το Ιράν και προσβλέπουν σε αυτό με την Κίνα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ήταν θέμα χρονοκαθυστέρησης για τους traders στο ΧΑ, να ακολουθήσουν την τάση. Επρεπε να γίνουν και τα placements σε Εθνική και Eurobank σε ελκυστικότερες τιμές, να περάσουν σε «αμερικανικά χέρια», για να συγχρονισθεί με τα ξένα και το ελληνικό.

«Ζητούμενη η αντίδραση», ο τίτλος στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί η εστίασή μας, προκειμένου να αλλάξει η τάση. Δύσκολο, εκτός εάν... σημειώναμε και όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρώτης ώρας, αυτό το «εάν» είχε να κάνει με την προοπτική ενεργοποίησης ξένων funds. Και δη αμερικανικών. Ο τζίρος των 12 εκατ. στο πρώτο ημίωρο- με αξία πακέτων στο 1,6 εκατ.- προφανώς και παραπέμπει σε παρουσία ξένων. Κλάδος προτίμησής τους ο τραπεζικός, καθώς ήταν αυτός που τις τελευταίες ημέρες είχε τη μεγαλύτερη διόρθωση, συνακόλουθα τις πιθανότητες για ισχυρότερη αντίδραση.

Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, ο τζίρος είχε φθάσει στα 22,5 εκατ. με ταχύ ρυθμό εντολών, παραπέμποντας σε τελική αξία συναλλαγών, προς τα 100 εκατ. ευρώ.

Στις 927 ο Γενικός Δείκτης, στις 2.312 ο FTSE25, όμως το σημαντικό είναι η επαναφορά του τραπεζικού πάνω από τις 850 μονάδες. Με την ίδια ευκολία που χθες είχε στη διόρθωση και απώλεια αυτής της σημαντικής περιοχής.

Το 39% του αυξημένου τζίρου στις τραπεζικές, μεγαλύτερος για Εθνική, Eurobank και επιθετικότερη τάση για την Πειραιώς. Με 4,40% στα 3,136 ευρώ, έναντι 2,97% στο 0,866 της Eurobank, 2,01% στα 2,887 της Εθνικής και 1,62% στο 1,887 της Alpha Bank.

Με αγοραστές για την πλειονότητα των blue chips. Ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης για διανομή μερίσματος 1 ευρώ/μετά από φόρο στο 0,95. Στα 4,378 η ΔΕΗ, στο 1,834 με ισχυρό αγοραστή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4,80 η ΕΧΑΕ, στα 7,77 η ΤΕΝΕΡΓ, στα 9,90 η Mytilineos κ.λπ.

Απόλυτα φυσιολογική η εικόνα για το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, με 75 ανοδικές έναντι 18 πτωτικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v