Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες μπήκαν σε ρόλο οδηγού

«Σημάδια ζωής» έδωσε ο τραπεζικός κλάδος μετά τις πιέσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στα πακέτα. Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ σημείωσαν ισχυρά κέρδη και οδήγησαν τον ΓΔ στις 926 μονάδες.

ΧΑ: Οι τράπεζες μπήκαν σε ρόλο οδηγού

Συνεδρίαση – ανοδική αντίδραση, που ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όλους όσους υποστηρίζουν ότι “οι διεθνείς τάσεις, θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στις τοπικές αξίες”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να λαμβάνει τάση από τα Διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες, ενώ οι γεωπολιτικές ανησυχίες θα αυξομειώνουν την μεταβλητότητα”.

Στις θετικές εκπλήξεις της συνεδρίασης, η επιστροφή των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, έστω και με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα και η διατήρηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, με σαφώς μικρότερα “πακέτα” και αισθητή αύξηση της καθαρής αξίας συναλλαγών.

Συνεχίστηκε η ικανοποιητική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπως και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, με τις πρώτες να είναι υπερδιπλάσιες των δεύτερων.

Όλα τα παραπάνω, με βοήθειες από τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ συνεχίστηκε η “νότια” κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,398% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Ξεκινώντας και σήμερα από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, σε αντίθεση με την χθεσινή συνεδρίαση και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τις Eurobank (+3,57%) και Πειραιώς (+5,93%) να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 863,52 μονάδες (+2,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 861,57 (+2,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 862,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,74%.

Παραμένει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 889 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον ικανοποιητική ήταν η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, έστω και αν οι τοποθετήσεις των αγοραστών δεν είχαν την ίδια ένταση για όλα τα μη Τραπεζικά blue chips.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (-0,26%), Lamda Development (-0,11%), ΟΛΠ (-0,88%), ΟΤΕ (-0,29%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,13%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+4,17%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε υψηλά 64 μηνών, στον απόηχο της είδησης για διανομή έκτακτου μερίσματος, ενώ βοηθητικά επέδρασε και η κοντινή αποκοπή.

Πιο συγκεκριμένα, στην διανομή έκτακτου μερίσματος 1,00 ευρώ μικτό ανά μετοχή, ή 0,95 ευρώ καθαρό, θα προχωρήσει ο ΟΠΑΠ, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο. Δίνεται η δυνατότητα επανεπένδυσης του μερίσματος, στρατηγική που έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια ο Οργανισμός. Από την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020, οι μετοχές του Οργανισμού θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα και χωρίς το δικαίωμα επανεπένδυσης αυτού.

Για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, το ημερήσιο “stop long” ενεργοποιείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 11,32 ευρώ, ενώ όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 12,10 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 12,55 και 12,90 ευρώ.

Παραμένει ζητούμενο η συμπεριφορά της μετοχής, μετά την αποκοπή του έκτακτου μερίσματος.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε και πέτυχε να δώσει οριακή ανοδική αντίδραση, η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+0,12%).

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της 7/1, ο τίτλος διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό προμέρισμα χρήσης 2019, ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Το ημερήσιο “stop long” στα 8,13 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,56, 8,83, 9,20 και 9,55 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 27,90 ευρώ (κλείσιμο 23/12) για τον ΟΛΘ (+3,02%), εμφατική αύξηση των συναλλαγών, αλλά και τεράστια προσφορά στην περιοχή των 2,50 ευρώ για την Τεχνική Ολυμπιακή (+3,32%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Καραμολέγκο (+8,24%) πάντα με λίγες συναλλαγές, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Autohellas (+5%) και Intercontinental (+8,11%), με τον “bid” στην δεύτερη να είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο.

Επιστροφή αγοραστών σε Μαθιό (+8,74%), Σπύρου (+9,80%), Mediterra (+8,08%), Profile (+3,78%), Ιντρακόμ (+0,85%) και Ιντερτέκ (+0,71%), στις 27/12 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για το Ιατρικό (+4,55%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν Άβακας (+6,63%), Ίλυδα (+12,55%), MIG (+0,19%), Centric (+2,92%) και Q&R (+0,45%).

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Unibios (+5,73%), Revoil (+1,72%) και ΚΛΜ (+2,88%), ενώ το “πακέτο” 215884 τεμ. στα 2,00 ευρώ, έφερε αγοραστές στα Πλ. Θράκης (+3,76%).

Έδωσε ανάσες στους βασικούς δείκτες η σημερινή ανοδική αντίδραση.

Σε περίπτωση που οι “buyers” συνεχίσουν να είναι κινητικότεροι, η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 938 μονάδες και για τον FTSE25 στις 2333 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η ψυχολογία ήταν υποστηρικτική σήμερα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις εμφανίστηκαν μειωμένες και το Χ.Α. κινήθηκε υψηλότερα, σε μία προσπάθεια να καλύψει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Η βελτιωμένη ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, προσέφερε στήριξη για μία θετική συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την μετοχή του ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο επίκεντρο”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Το σκηνικό αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που περιέλαβε και επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά Αμερικανικής βάσης, αύξησε τη γεωπολιτική αστάθεια, αλλά δεν εμπόδισε τους δείκτες της Wall Street να πετύχουν νέα ρεκόρ. Διαφοροποιημένο σκηνικό και στο Χ.Α., με τη μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι εναλλαγές στην διάθεση ανάληψης ρίσκου, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, αυξάνουν την μεταβλητότητα και απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά. Εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατοχύρωση των 900 μονάδων, στην παρούσα φάση. Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ, μετά και την απόφαση έκτακτου μερίσματος με δικαίωμα επανεπένδυσης ύψους 1,00 ευρώ /μετοχή. Η αύξηση θα είναι μέχρι ποσού 303,8 εκατ. ευρώ και έκδοση μέχρι 43,65 εκατ. μετοχών, ενώ η τιμή θα υπολογιστεί με βάση το VWAP των πρώτων 5 ημερών διαπραγμάτευσης της περιόδου επιλογής (20/01-24/01) μειωμένης κατά ποσοστό 3%”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Τεχνικά, εκτός από τον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βγήκε βραχυπρόθεσμα πτωτικός, η γενική εικόνα παραμένει αισιόδοξη, έως τις 890 μονάδες. Πρώτη στήριξη στις 903 και αντίσταση στις 930 μονάδες”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“H ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα φυσιολογική, μετά την αποκλιμάκωση της Αμερικανό - Ιρανικής κρίσης”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η ανησυχία που προκάλεσαν τα χθεσινά “πακέτα” των ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, εξομαλύνθηκε μετά την απορρόφησή τους από άλλους Επενδυτές, επαναφέροντας το θετικό momentum. Είναι γεγονός ότι οι Διεθνείς Αγορές αλλά & η Εγχώρια, δεν θέλουν ακόμα να χαλάσουν την ανοδική τους κίνηση & όσο αυτό συμβαίνει θα συνεχίσουν να αγνοούν, ή να υποτιμούν τους ελλοχεύοντες κινδύνους.

Ειδικά για την Ελληνική Οικονομία, οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών Οίκων, υποβοηθούν την ανοδική κίνηση της Κεφαλαιαγοράς. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, στην παρούσα χρονική συγκυρία η ψυχολογία κλίνει προς τους “ταύρους” και εκτιμούμε ότι θα διατηρηθεί (με μικρά διαλλείματα) όλο το 1ο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, παρότι η Ευρωπαϊκή Ομολογιακή Αγορά του σκληρού πυρήνα (Γερμανία – Γαλλία – Ολλανδία – Ισπανία) παρουσιάζει ανοδικές τάσεις το τελευταίο 3ημερο.

Το σημερινό ενδιαφέρον του Ελληνικού Χρηματιστήριου επικεντρώθηκε κυρίως στον ΟΠΑΠ (18% συναλλαγών), λόγω του υψηλού μερίσματος που ανακοίνωσε. Το υπόλοιπο 34% του συναλλακτικού ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε στις ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, ως “ουρά” της χθεσινής αποεπένδυσης, με discount 5%, του Αμερικάνικου Οίκου “Vanguard”.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 907 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 883 & 862 μονάδες. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 930 & 940 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2275 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2260, 2242 & 2210 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2320 μονάδες & διάσπαση τους οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο των 2360 μονάδων.

Συμπερασματικά η εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Όσο οι Αγορές αγνοούν τους ‘μαύρους κύκνους’ που εμφανίζονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της Υφηλίου, ακολουθούμε την ανοδική τάση, έχοντας όμως πάντα τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση. Γιατί οι διορθώσεις δεν προειδοποιούν, είναι γρήγορες και βίαιες. Δημιουργούν όμως και σημαντικές ευκαιρίες”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ακόμα χαμηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $7900 υποχωρεί το Bitcoin.

Ετήσια αύξηση 2,9% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα το 2019, εντός του στόχου που είχε θέσει το Πεκίνο για 3%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Από την άλλη, το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε πως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Λιου Χε θα μεταβεί από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, για να υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία που θεωρείται πως αποτελεί μια εκεχειρία στον Σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Αυξητικά κινήθηκε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη άνοδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 0,7%.

Κατά 2,3% υποχώρησαν οι εξαγωγές της Γερμανικής Οικονομίας τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 0,5% αρνητικά. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ. Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019, στις 15 Ιανουαρίου.

Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στα 19 Κράτη Μέλη που μοιράζονται το Ευρώ, τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι διατηρήθηκε στο 7,5%. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, το αποτέλεσμα ήταν επίσης αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο 6,6%.

“Μία συνολική συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί, από την 11μηνη μεταβατική περίοδο που εκκινεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του Ιανουαρίου”, προειδοποίησε ο επικεφαλής μεσολαβητής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

“Δεδομένου του εξαιρετικά στενού χρονοδιαγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες”, είπε.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 9000, στις 214.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιανουαρίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πτώση στις 220.000, από τις 223.000.

“Ο κίνδυνος μια νέας κρίσης χρέους στο Παγκόσμιο Σύστημα δεν έχει απομακρυνθεί, ενώ οι χαμηλές ταχύτητες ανάπτυξης, κυρίως στον Ανεπτυγμένο Κόσμο, εντείνουν την αβεβαιότητα”, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ESM, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε το 2018.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ESM, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μειώσει στο μηδέν το επιτοκιακό περιθώριο (step-up margin) στο Ελληνικό δάνειο, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019. Η αξία της μείωσης ανέρχεται στα 122,15 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 927,22 μονάδες (+1,43%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 925,49 (+1,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 926,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,30%.

Ο τζίρος στα 101,6 εκατ., από τα οποία τα 20,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΠΛΑΘ, ΑΣΚΟ, ΣΑΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, TITC, Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 25 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, όμως ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημείωσε σχετική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.800 συμβόλαια).

Στα 10.613 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.462 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.322, 1.033 για τον Ιανουάριο και 289 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.299) κινήθηκε μεταξύ 2.288 και 2.309,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.711), Alpha Bank (916), Πειραιώς (3.394), ΔΕΗ (736), Ελλάκτωρα (2.918), Μυτιληναίο (247), Lamda Development (171), MIG (4.783), ΑΔΜΗΕ (444), ΓΕΚ (260), Εθνική (3.329), Τρ. Αττικής (376), ΟΠΑΠ (652), Cenergy (239), ΕΧΑΕ (134), Jumbo (117).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.425, Alpha Bank 40.620, MIG 72.811, Εθνική 41.057, ΔΕΗ 13.549, Ελλάκτωρα 25.708, Μυτιληναίο 12.629, Πειραιώς 29.789.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,61%

2019-11-05

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

2019-12-20

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.256.785 τεμ., (από 43.256.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.218.767 τεμ. (22.687.751), ΔΕΗ 6.107.753 τεμ. (6.082.753), Eurobank 61.110.624 τεμ. (57.924.614), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 16.492.401 (16.528.196) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v